2014. március 30., vasárnap

Kenyér kovászos öregtésztával























Kovászos öregtészta! Jól hangzik ugye? Minden képzeletet felül múlt a vele sült kenyér, a férjem szerint igazi békebeli. Pedig csupán a véletlennek, vagy inkább a feledékenységemnek köszönhető, hogy ma ilyen kenyereket sütöttem.
Tegnap ugyanis összeállítottam egy kenyértésztát, csak kovásszal, élesztő nélkül. A megkelt tésztát kettévettem, külön-külön megformáztam. Az egyiket kisütöttem, a másik tésztát hűtőbe tettem megformázva, azzal hogy majd este sütöm meg. Késő délután kivettem a hűtőből, hogy felmelegedjen, de rögtön el is felejtkeztem róla. Reggel vettem észre, hogy a konyhapulton maradt. A tészta gyönyörűen megkelt, de még nem esett össze, viszont sütésre már alkalmatlan volt. Kidobni sajnáltam, de először féltem, hogy túl savanyú lesz a kenyér, ha teszek belőle a következő kenyértésztába. Szagolgattam, kóstoltam a nyers tésztát, az illata és az íze is jó volt, nem éreztem savanyúnak, így úgy döntöttem, kipróbálom. Az öregtésztás kenyér receptje szerint állítottam össze, csak az élesztős öregtészta helyett kovászos öregtésztát tettem bele.



Kovászos öregtészta:

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 1 tk. cukor
  • 25 dkg aktív kovász
  • 3 dl víz
A hozzávalókból kenyértésztát dagasztottam, majd egy órán keresztül kelesztettem. Ezután hajtogattam és még 30 percig kelni hagytam. Végül hajtogatással cipót formáztam és lisztezett kelesztőkosárban hagytam. Ezután elfelejtkeztem róla...
Már kel a következő adag kovászos öregtészta, ehhez csak bedagasztottam a tésztát, kelesztőtálba tettem és éjszakára a konyhapulton hagytam. Reggel sütésre alkalmas lesz reményeim szerint. majd beszámolok róla...


Hozzávalók:

  •  60 dkg kenyérliszt
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. puffasztott amaránt (vagy burgonyapehely, de el is hagyható)
  • 25 dkg kovászos öregtészta
  • 3 dl víz
  • 100 g sűrű tejföl
  • 1 dkg friss élesztő
A hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe mértem. A gép 20 perc alatt bedagasztotta a tésztát, a teteje ezalatt végig nyitva volt.
Ezután kelesztőtálba tettem és 30 percig kelni hagytam. Lisztezett felületre borítottam és a megkelt tésztát elfeleztem. Nem fontos elfelezni, lehet egy kenyeret is sütni belőle, de én mostanában inkább két kis cipót sütök belőle.
A tésztákat külön-külön óvatosan átgyúrtam és cipót formáztam belőlük. Letakartam és 15 percre pihenni hagytam. 
Amíg pihentek két kerek kosarat kibéleltem ruhával, a ruhákat meghintettem liszttel.
A pihentetett  tésztákat ismét átgyúrtam és cipóra formáztam. A cipókat az előkészített kosarakba tettem, fejjel lefelé. Az egyiket a konyhapulton hagytam, a másikat a hűtőbe tettem, nehogy túlkeljen.
30 perc után bekapcsoltam a sütőt, 230 fokra állítottam. A sütőbe betettem egy vaslábast, hogy az is jól átforrósodjon.
A forró edény kivettem, a kosárból a tésztát óvatosan belefordítottam, és éles pengével kereszt alakban bevágtam. Az edényre rátettem a tetejét és visszatoltam a forró sütőbe. 35-40 perc alatt sült szép pirosra. 
Rácson hűtöttem ki.
Ezután kisütöttem a hűtőben kelő tésztát is.


9 megjegyzés:

jagi írta...

Kedves Limara!
Gratulálok az oldaladhoz, valódi háziasszony vált belőlem általad:))
Amiért írok, hogy tudnál e segíteni abban, hogy hogyan lehet finom, tejmentes kiflit sütni? A kisfiam miatt a tejtermékeket és a tojást már egy ideje nem használhatom. Kalácsban már jó vagyok, a tejet, tojást általában főtt krumplival kompenzálom, egész jó eredménnyel, de a kifli, zsömle nem működik krumplival.

Köszönöm a válaszod!

Ági

Limara írta...

Ebben a zsemle receptben sincs tejtermék és tojás sem. nyugodtan készítsd vízzel, de mindenképpen legyen a tésztában öregtészta is:
http://www.limarapeksege.hu/2008/12/zsemle.html

Unknown írta...

Kedves Limrara!

Kb. két hete készültem el a világos rozslisztből álló kovászommal, ami azóta a hűtőben pihen. Él még? Ha igen, hogyan kell újraéleszteni?

Nagyon jó az oldalad!

Norbi

Vali írta...

Ez nagyon szép!

Limara írta...

Kedves Norbi! Persze, hogy él! Én úgy szoktam feléleszteni, hogy a hűtőben tárolt kovászból kiveszek 100 g-ot, adok hozzá 100 g lisztet és 100 g langyos vizet. 12 órát hagyom meleg helyen. ekkor már lehet vele sütni, de még érdemes egy kevés élesztőt adni mellé, mert nem elég erős. ha élesztő nélkül szeretném használni, akkor 12 óra után újból veszek ki belőle 100 g-ot és megetetem 100-100 g liszttel és vízzel. 10- 12 óra múlva sütésre alkalmas. a kimaradt 200 g pedig elsüthető kevés élesztővel, vagy hűtőbe tehető....

Limara írta...

Vali! Köszönöm! :)

Macskacicó írta...

Kedves Limara!

Most bukkantam a blogodra, és annyira tetszik! :) Nagyon kreatív vagy és jó ötleteid vannak.
Nem tudnál abban segíteni, hogy hogyan lehetne kovászos öregtésztával gluténmentes kekszet sütni? De én még azt sem tudom, hogyan csináljak öregtésztát gluténmentesből?
Kérlek segíts, de részletesen leírva, ha tudnál :) Köszönöm:
Mariann

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)
Sajnos nem tudom megmondani, egyelőre gm öregtésztával nem próbálkoztam, bár tervbe van véve...

Macskacicó írta...

Hát köszi azért, na majd egyszer...:)