2013. július 18., csütörtök

Rozslisztes, tönkölykorpás magvas kenyér

















Ennek a kenyérnek a fotóját és a történetét a facebook-on osztottam meg. Nem gondoltam, hogy ilyen sokaknak fog tetszeni, receptet nem is adtam hozzá, mivel csak hirtelen ötlettől vezérelve dobtam össze.
De nagyon örülök, hogy sikere van és szívesen megosztom a receptet is, szerencsére még a fejemben van....
Fehér kenyeret kezdtem el összeállítani, de közben a kezembe akadt egy kis maradék rozsliszt, találtam mellette bio tönkölykorpát és volt még a magkeverékből is, amit én szoktam összeállítani.
Ehhez csak összeöntök kb. ugyanannyi lenmagot, szezámmagot, napraforgómagot, fekete szezámmagot, nigella magot és apró szemű zabpelyhet. Tökmagot is teszek bele, de azt egy kicsit összetöröm előtte.
A magkeveréket száraz serpenyőben egy kicsit átpirítom, épp csak amíg átmelegszenek, majd ha kihűl jól záródó dobozba teszem.

Hozzávaló:

  • 450 g kenyérliszt
  • 50 g tk. rozsliszt
  • 2 ek. tönkölykorpa
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 25 dkg öregtészta
  • 3 ek. magkeverék
  • 3 dl+2 ek. víz
  • 1 dkg friss élesztő
Géppel és kézzel egyaránt bedagasztható.
Én ezt most kézzel dagasztottam. Tálba mértem a liszteket,a korpát, elkevertem a sóval és a magvakkal, hozzáadtam az öregtésztát és a 3 dl vizet, amiben elkevertem előtte az élesztőt.
Elkezdtem dagasztani, amint összeállt egy gombóccá kitettem a deszkára és erőteljes mozdulatokkal gyúrtam tovább. Nekem kellett még hozzá a + 2 ek. víz is.
Sima felületű, selymes tapintású gombócot kell kapnunk. Ha ragacsos, kevés lisztet, ha a felülete rücskös, szakadozott, kevés vizet kell még hozzáadni.
A bedagasztott tésztát kelesztőtálba tettem és 30 percig hagytam pihenni. Ezután óvatosan kifordítottam a deszkára és visszagyúrtam egy masszív kis gombóccá, ráborítottam a kelesztőtálat és 15 percig hagytam pihenni.
Ezután megformáztam belőle a veknit.
Sütőpapírral kibéleltem a jénait, beletettem a tésztát, majd a jénai tetejét is ráborítottam, de előtt vizzel bepermeteztem. 
Most 50 perc alatt duplájára kelt. Éles pengével három helyen bemetszettem, alaposan lepermeteztem vízzel, majd a 230 fokra előmelegített sütőbe toltam. 
A MIELE sütő óráját 50 percre beállítottam és bekapcsoltam a  nedvességredukció funkciót is. Ennek a programnak a segítségével még ropogósabb héjú lesz a kenyér, vagy még ropogósabbra sül a csirke, kacsa bőre, ugyanis a sütés végén elszívja a felesleges gőzt. Ezért 40 perc sütés után levettem a jénai tetejét.
A kész kenyeret rácsra tettem hűlni és azonnal lepermeteztem egy kevés hideg vízzel. Öröm volt hallgatni, ahogy beszélt.....
Hagyományos sütőben a kész kenyeret a kikapcsolt sütőben kell hagyni 5 percre, természetesen jénai nélkül, a sütő ajtaját résnyire támasztva. 


3 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Limara!

Miben különbözik a sima fehér liszt a kenyérliszttől? Használhatok kenyérliszt helyett sima lisztet?
Köszi
Anett

Bodza írta...

Kedves Limara?

Az olaj mikr kerül hozzá? A dagasztás végén? Vagy még az elején a többi hozzávalóval együtt?

Köszi

Limara írta...

az elején