2013. április 5., péntek

Túrós-lekváros csiga

















Tegnap, amikor a kenyérrudakat készítettem a leveshez, jutott eszembe, hogy a túrós tésztát édesen is el lehetne készíteni.
Ma korán reggel vendéget vártam, élesztős tésztára nem volt időm, de mindenképpen ki akartam próbálni a túrós tésztát. Így kelesztő anyagnak most sütőport használtam. 40 perc sem kellett és az asztalon illatoztak a csigák, nagyon finom kísérője volt a kávénak, teának.
A gyorsaságának köszönhetően remek vendégváró lehet ha hirtelen jelentkeznek be a barátok, vagy  kényeztető reggelinek is tökéletes egy lusta vasárnapon. De a piknik kosárban is megállja szerintem a helyét.
A tölteléket nem variáltam most túl, egyszerűen megkentem, jó vastagon, bodzalekvárral, amire, hogy frissebb íze legyen, kevés lime héjat reszeltem. Persze a citrom héja is feldobja. Bodza helyett használhatunk más lekvárt, pl. áfonyát, de a töltelék lehet akár dió, mák, alma, stb....

Hozzávalók:
  • 400 g finomliszt
  • nagy csipet só
  • 120 g porcukor
  • 2 tk. sütőpor
  • 50 g vaj
  • 250 g túró (házi)
  • 1 tk. vanília eszencia
  • 1 tojás
  • 2-3 ek. tejszín (vagy kevés tej, vagy tejföl)
Töltelék:
  • kis üveg bodzalekvár
Tetejére:
  • 2 ek. szeletelt mandula
Pillanatok alatt össze lehet állítani kézzel is, egyszerűen az össze hozzávalót egy tálba kell mérni és összegyúrni. Én a késes betétű robotgépbe tettem mindent és azzal dolgoztattam össze. 
A tésztát letakartam és 10-15 percig pihenni hagytam. Ennyi idő elég ahhoz, hogy könnyen nyújthatóvá váljon. 
Vékonyan lisztezett felületen kb. 3 mm vastag téglalapot nyújtottam belőle. Vastagon megkentem bodzalekvárral (ha lett volna itthon, megszórtam volna kevés őrölt mandulával, hogy a lekvár levét beszívja, besűrítse). Feltekertem mint a bejglit, majd ujjnyi szeletekre vágtam. Sütőpapíros tepsire fektettem a csigákat, tetejüket megszórtam mandulával.  Két tepsin fértek el.
170 fokon, légkeveréssel sütöttem 18 percig.





14 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép, és jó hogy nem élesztős rövidebb idő alatt készül el. Nagyon finom lehet. Már az agyam forog is hogy én ha kipróbálom milyen lekvárt tegyek bele?:)

zsuzsi írta...

Az valami elkepeszto, hogy milyen gyakran gondolkodom azon, mi legyen egy hozzavaloval, jelen esetben a turoval, benezek hozzad es itt a megoldas, pont ilyesmire lenne most igeny :)
Koszi

zsuzsi írta...

Megcsinaltam. Maradt karacsonyrol mince pie toltelek (szaritott gyumolcs, cukor, citrom, talan ecet is es marhafaggyu) es isteni lett. Angolok ettek es mind a 18 darab elfogyott, pedig meg talan tizen sem voltunk :)
Koszi

Ki fogom probalni sos toltelekkel, kevesebb cukorral, pl sajttal vagy pestoval. Es kisebbeket csinalok, most jo tenyernyiek lettek, szepen felduzzadnak sutes kozben.

Limara írta...

Jaj, de jó, nagyon örülök! :)

barack007 írta...

Nekem pedig maradt a fagyasztóban mákos beigli töltelék, amit puha szilvalekvárra szórtam, előtte a kinyújtott tészta pedig egy lehelletnyi fahéjat kapott…
Nagyon köszönöm a receptet!

Turák Kinga írta...

de jó! Pont azon filoztam, h mi legyen a túróval, de akkor így meg is oldódott! :)

zsuzsi írta...

Megcsinaltam megint, most sosan. Kihagytam a cukrot, tejfol helyett meg egy fel tojast tettem bele, tolteleknek meg ket verzio is keszult. Az egyik medvehagymas-juhturos, a masik paradicsomszoszos-sultszalonnas-mozzarellas.
Most sulnek. A tesztat azert is imadom, mert nagyon konnyu vele dolgozni, nem ragad, nem morzsal, jol nyujthato, koszi megint a receptet :)

Mangu írta...

Annyira megtetszett, meg a túrós grissini is, hogy megkívántam - a túrós pogácsát :-) Kikerestem a receptedet, megsütöttem izibe' és aaaaannyira finom lett! Kincset érsz!!!

ciseklusek írta...

Szeretném megsütni én is, pirított mandulával. Limara, tudnál ötletet adni, hogy készítsem el. Kenjem le a kinyújtott tésztát előbb lekvárral, mondjuk házi őszibarackkal, és arra szórjak pirított mandulaforgácsot? Gondolkodtam, hogymegkenem vajjal, és úgy szórom le, de nem tudom, hogy akkor nem lesz-e túl zsíros a tészta. Neked mi a javaslatod?

Limara írta...

Ha a pirított mandula a cél, akkor én azt egyszerűen csak a csigák tetejére szórnám. Ha feltekerés előtt szórod a tésztára megpuhul sütés közben. ha mandulás ízt szeretnél, akkor őrölt mandulát, porcukrot kellene kikeverni tojásfehérjével és azzal megekenni a tésztát, tekerni, szeletelni...:)

ciseklusek írta...

Köszönöm a gyors választ!
Igen, a cél a mandulás íz:) Még egy kérdésem lenne: a tojásfehérjét verjem fel előtte habbá, vagy csak simán keverjem össze az őrölt mandulával? Ehhez a mennyiséghez hány fehérjét használjak?
Válaszod előre is köszönöm!

Limara írta...

egy elég. A tésztába tegyél csak sárgáját, a többi folyadékot tejszínnel vagy tejföllel pótold. A fehérje menjen a töltelékbe. Nem kell felverni (bár úgy sem lenne rossz!), elég elkeverni őrölt mandulával és cukorral, majd a tésztára kenni...

Eper írta...

Kedves Limara, Te készítesz házi túrót? Mert szuper házi tejet tudok venni, de a túró készítés még nem sikerült. Ha Te szoktál készíteni, egyszer megírnád? Előre is köszönöm!

Limara írta...

Nem, nem én. A helyi piacon veszem...