2013. április 24., szerda

Narancsmázas kacsasült

















Az a baj a vasárnapi ebédekkel, hogy nincs idő fotózni őket, így sokszor lemaradnak a receptek még akkor is, ha valami nagyon finom került az asztalra. De a vasárnap az vasárnap, nem tartom illendőnek megvárakoztatni a családot a szépen megterített asztal mellett. Így aztán a kutyafuttában készült képek többnyire kukában végzik, a receptek meg maradnak cetlin (a cetlik meg persze elvesznek...). Ez a kacsasült annyira jó lett, hogy a nem túl jó fotó ellenére is megmutatom.
Számtalan formában, variációban készítettem már narancsos kacsát, de eddig egyik sem hagyott mély nyomot bennem. Ez a variáció viszont, amikor a puhára párolt kacsára csak a sütés legvégén kerül máz amitől különösen szép és ropogós lesz a bőre, na ez elnyerte a tetszésünket.
Egész kacsám volt itthon, egy meglehetősen jókora, négy és fél kilós példány. Ezt a termetes madarat feldaraboltam (nem kis munka volt), a mellét, a combokat és a szárnytövet lesóztam és félretettem. A többi részéről lenyúztam a meglehetősen hájas bőrt, azt feldaraboltam és kisütöttem a zsírját, tökéletes reggeli volt.
A bőrétől megfosztott csontos húsból levest főztem.
A lesózott húsokat egy sütőtálba tettem. Adtam mellé egy fej cikkekre vágott vöröshagymát, egy fej gerezdekre szedett fokhagymát, friss kakukkfüvet és rozmaringot. Rámertem egy merőkanál levest és felöntöttem annyi kacsazsírral, ami ellepte a húst. Lefedtem az edényt és 150 fokos sütőben puhára pároltam.
Előkészítettem egy tepsit. kibéleltem alufóliával, arra ráfektettem egy rácsot. A megpuhult kacsahúsokat kiszedtem a zsírból, és a rácsra fektettem. Bőven megkentem őket mázzal, majd 200 fokos légkeveréses sütőben ropogósra, pirosra sütöttem őket.
A mázhoz elkevertem 3 ek. narancslekvárt egy gerezd zúzott fokhagymával, egy kb. 3 cm-es gyömbért is belereszeltem, adtam hozzá egy evőkanál magos mustárt és kevés őrölt csilit, valamint 2 ek. száraz sherryt.
Körete röszti és narancsos édeskömény saláta volt.
A rösztihez héjában félig megfőztem kb. egy kiló krumplit, de nem mértem pontosan. Langyosra hűtöttem, megpucoltam, majd nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Sóztam, borsoztam, adtam hozzá zúzott fokhagymát és két egész, felvert tojást. Egy kisebb csokor petrezselymet is felaprítottam és a masszába kevertem. Egy serpenyőben kevés olajat melegítettem, a krumpliból evőkanálnyi halmokat szedtem és mindkét oldalát ropogósra sütöttem.
A narancsos édeskömény salátához egy nagyobb fej édesköményt legyalultam. Két narancsot meghámoztam  ( a fehér részeket is levágtam róla), majd egy éles késsel kifiléztem. A narancshúst az édesköményhez adtam.
Az öntethez egy fél lime levét, egy teáskanál mézet, egy csipet sót és kevés őrölt színes borsot elkevertem, adtam hozzá olívaolajat is és a narancsos édesköményre öntöttem.


Nincsenek megjegyzések: