2013. április 12., péntek

Hagymás cipók






















Hagymalekvárt készítettem néhány nappal ezelőtt. Sírás közben (hagymaszeletelés) jutott eszembe, hogy milyen régen sütöttem már hagymás kenyeret, így két szép hagymát külön, kevés vajon sütöttem aranyszínűre.
 Vekni helyett kis cipócskákat formáztam a tésztából, gusztusosabb, rusztikusabb, több a finom, ropogós héj. Illatokat sajnos továbbra sem tudok közvetíteni, pedig….

Hozzávalók:
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1,5 tk. só
  • 30 dkg öregtészta
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl tej (vagy víz)
  • 1 dkg friss élesztő
  • 2 közepes fej hagyma (lila vagy vörös)
  • 1 ek. vaj

A hagymát megpucoljuk, félbevágjuk és kb. 3 mm vastag szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és a hagymát aranysárgára sütjük rajta. Félretesszük hűlni.
Nekilátunk a tésztának. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval. Kimérjük a folyadékokat (szobahőmérsékletűek legyenek), belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, de nem futtatjuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős folyadékot, és a kisebb darabokra vágott öregtésztát. Kb. 12-15 percig gyúrjuk, dagasztjuk. Amikor már szép sima, selymes felületű a tésztánk, akkor óvatosan hozzáadjuk a kihűlt hagymát a zsiradékkal együtt. Finom mozdulatokkal beledolgozzuk, majd a tésztát cipóvá formázzuk. Visszatesszük a tálba, letakarjuk, és 30 percig érleljük.
Természetesen kenyérsütőgépel, vagy dagasztógéppel is összeállíthatjuk, de a hagymát abban az esetben is csak kézzel gyúrjuk bele.
Fél óra múlva a szépen megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és kissé átgyúrjuk. Letakarjuk és további 15 percig pihentetjük.
Ezután ismét lisztezett felületre borítjuk és 6 egyforma darabba vágjuk. Cipót formázunk belőlük és sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük őket. Letakarjuk és kb. 40-45 percig kelesztjük szobahőmérsékleten.
Ezután a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
Én a Miele sütő klímasütés programját választottam ismét. Beállítottam a hőfokot, amikor jelzett a sütő óvatosan betoltam a tepsit. Beállítottam a 30 perc sütési időt, majd elindítottam a párabevezetést.  Tíz perc után a hőfokot visszavettem 200 fokra. A sütő nagyon okos, az utolsó percekben kiírja, hogy a maradék hőt használja, azaz már nem fűti a sütőteret.
Míg melegszik a sütőnk a cipókat óvatosan megszórhatjuk (pl. egy teaszűrőn keresztül) kevés liszttel, ettől rusztikusabb kinézetük lesz a sütés végén. Én is terveztem, de sajnos elfelejtettem. Ezután pengével bevágjuk a tetejüket és betoljuk a tepsit a forró sütőbe.
Amikor jelzett, hogy letelt az idő, a cipókat rácsra tettem hűlni és egy kevés vízzel lepermeteztem őket.



















9 megjegyzés:

Viki írta...

Most erről a szép kis cipókról a hagymás pogácsád jutott eszembe, nem győztem sütni egy időben. Biztos vagyok benne, hogy ez is nagyon finom.

ildikó írta...

Marcsi ezek gyönyörűek.............
Ki kell próbálni.
Viki az a pogácsa tényleg nem semmi én a múlt héten szombaton azt csináltam

Macus írta...

gyönyörűek! Összefut a nyál a számban...

goa írta...

Kedves Limara!

Mi a tapasztalatod lefagyasztott kelttészta sütésben? Nem sütnék ki egész adagot pl ebből a hagymásból, vagy a briósodból, sajtos bagettedből, hanem készre formázva eltenném a fagyasztóba későbbre. Szerinted működik ez a módszer?

Nóra írta...

Ez a fotó?!! Hogy csodákat készítesz, azt tudjuk, de ez a zsömle fotó azért még mindig ki tudja vágni a biztosítékot.

VKI és VMP írta...

Milyen jó lehet egy hagymalevest beletölteni!
Nagyon szépek!!!
Ildi

Piffeny írta...

Kedves Limara,
kenyérsütőgép vásárlása előtt állok, ill. gondolkodom rajta, és úgy emlékeztem, hogy volt régebben egy írásod hasznos tanácsokkal, mire érdemes figyelni vásárlás előtt. Most viszont nem találok a blogodon ilyen bejegyzést, lehetséges, hogy rosszul emlékszem?
Köszi!

Unknown írta...

Kedves Limara! Tudatlan vagyok, most szeretnek eloszor sutni hagymas cipot. Mi az az oregteszta? ha eloszor sutok mivel helyettesithetem? Koszonom

Limara írta...

Linkeltem a receptben az öregtésztát....ha nincs, elhagyhatod, ebben az esetben csupán az élesztő mennyiségét kell duplájára emelni!