2012. augusztus 14., kedd

Rozsos - tönkölyös fonottkenyér


Tegnap meghívást kaptam az egyik helyi rádióhoz, hogy aug. 20 alkalmából beszélgessünk egy kicsit a kenyérről. Azt kérték, hogy vigyek kóstolót, ők pedig vesznek bolti kenyereket összehasonlítás céljából.
Sütöttem egy jól bevált fehér kenyeret, készítettem csokilencsés desszertkenyérkéket és ezt a rozsos-tönkölyös fonottat.

Hozzávalók:

  • 30 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 10 dkg tk. tönkölyliszt (bio volt)
  • 10 dkg tk. rozsliszt (bio volt)
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 20 dkg öregtészta
  • 140 g joghurt (sűrű görögjoghurt volt)
  • kb. 2,5 dl víz
  • 1,2 dkg élesztő
A görögjoghurt helyett természetesen hagyományos joghurttal is elkészíthető, de abban az esetben valamivel kevesebb vizet fog kívánni a tészta.
A hozzávalókat belemértem a kenyérsütőgép üstjébe és összeállítottam vele a tésztát. Érdemes ránézni néhányszor, nehogy a tészta ellágyuljon.
Kelesztőtálban hagytam kelni kb. 40 percig. "0 perc után óvatosan átforgattam.
Ezután lisztezett felületre borítottam, majd három egyenlő darabba vágtam. Rudakat sodortam belőlük és a hagyományos hármas fonással megfontam. 
Még tavaly vettem a piacon ezt a jó kis edényt, amiben eddig jobbára csak töltöttkáposztát főztem (akkora, hogy 2,5 kg húsból belefér), most ebbe tettem a megfonott tésztámat. 


A tetejébe fújtam kevés vizet, majd ráborítottam és hagytam, hogy duplájára keljen. Kb. 1 óra kellett neki. Ekkor alaposan lepermeteztem vízzel, megszórtam lenmaggal és a 230 fokra előmelegített sütőbe toltam.
47 perc alatt sült meg. Rácsra tettem, és lepermeteztem vízzel.


25 megjegyzés:

Brigitta írta...

Itt is gyönyörű, meg is sütöm ,köszi!:)

libi írta...

Ez nagyon tetszik!

Ildikó írta...

szerintem a couronne után ez a legszebb

Szemi írta...

Gyönyörű lett, szeretném ezt is megsütni.. :)
Végig ilyen magas hőfokon sütötted?

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)

Igen, mivel fedett edényben sül, végig mehet ilyen magas hőfokon.

Ildikó írta...

Nincs itthon rozslisztem. Helyette is mehet tönköly?

marisz57 írta...

Olyan szép, mint egy húsvéti kalács!

Limara írta...

Igen, persze..

Monika írta...

Akkorát nyeltem,meglátva akenyeret,hogy odáig hallatszott szerintem.:)))))
Mekkora nagy ötlet megfonni a kenyeret!!!!CSODÁS!!!!!!Gratulálok!!!!Holnap nekem is sütnöm kell, mert már elvonási tüneteim vannak.,2 napja kénytelen vagyok bóti kenyeret enni.:(

Blogkonyha írta...

Csodálatos! De hát ez megszokott Tőled, hogy ilyen eszméletlen szép kenyereket sütsz!

Viki írta...

Nagyon szép. 20 perc után forgattad át ?
Elképzelhető, hogy ez lesz nálunk az augusztus 20-i (+ két születésnapos, ugyanezen a napon) ünnepi kenyér. Ehhez az kell, hogy ma levegyék a gipszet a kezemről :)

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)

Igen Viki! 20 perc után átforgattam, sokkal jobb lesz a tészta így! :)

ruju írta...

Limara, ciki, nem ciki, nyálas vagy sem, meg kell, hogy írjam, belédszerettem :-DDDD

Limara írta...

:))))) Csak azt sajnálom, hogy nem korán reggel olvastam, sokkal szebben kezdődött volna a nap! :))

Ildikó írta...

Megcsináltam és sikerült!!!!!!!!!!!!
Nem lett olyan szép mint a Tiéd mert nekem nincs türelmem fonogatni(nem is tudom mi lett volna ha lányom születik) de az íze isteni lett. Én sósabbra csináltam kicsit és lenmag helyett római köménnyel szórtam meg. Köszönöm

Nemhusi írta...

Kedves Limara, fantasztikus amiket alkotsz, és hogy ilyen lelkesedéssel.Nagyon inspirálóak a műveid, hatásukra én is experimentálok, most épp a házi kovásszal. Azt szeretném kérdezni, hogy mitől függ, hogy aktív kovászt vagy öregtésztát használsz-e? Illetve, hogy mennyi kovásszal mennyi élesztő helyettesíthető? Létezik valamiféle "váltószám" köztük? Nagyon hálás lennék ha segítenél egy kezdő péknek, jelenleg az egész lakás kovász illatú :)

Limara írta...

Kedves Nemhusi! Köszönöm szépen! :)
Elsősorban attól függ, hogy mihez van kedvem. :) De mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a kovász erjedtebb, azaz attól kissé savanykásabb ízvilágot kapunk, míg az öregtészta frissebb, inkább kalácsosabb jelleget ad a tésztánknak. Különösen igaz ez, ha nem használunk élesztőt a tésztában, csak kovásszal, vagy csak öregtésztával sütünk. Ha élesztőt is teszünk a hozzávalókhoz, akkor 50 dkg liszthez általában 20-25 dkg öregtésztát vagy kovászt használok, és minimális élesztőt (1 dkg). Ennél több tapasztalatom szerint csak akkor jó, ha az élesztőt elhagyjuk. Nem tudom, hogy létezik-e hivatalos váltószám, én az 1 dkg élesztőt további 10 dkg kovásszal vagy öregtésztával helyettesítem...

Nemhusi írta...

Nagyon köszönöm, most már világos a dolog. Ma kipróbálom a kovászos sós kiflidet, alig várom!

Gaben írta...

én ilyen sütőben sütöm a kenyereket csak annyi különbséggel, hogy az üveg tetejébe rakom a kenyeret az alját fújom be vízpermettel és borítom rá.

Névtelen írta...

Nagyon szép a fonás, gyönyörű a kenyér! Meg szabad kérdezni ez milyen fonás, sima hármas vagy más? Nagyon szép, én is szeretném kipróbálni! Éva

Limara írta...

Kedves Éva! Köszönöm szépen! :) A hagyományos hármasfonással készült...

Vezsu írta...

Kedves Limara!
A görög joghurtról kérdeznék: én boltban citromos, túrótorta ízű élőflórás krémjoghurtot találtam csak..ebből készítetted a kenyeret, vagy van sima görög joghurt is?

Julika írta...

Fantasztikus állaga és íze van ennek a kenyérnek. A barna kenyerek közül ez lett a kedvencem. Múlt héten megsütöttem, Anyósomnak is nagyon ízlett. Nekem ez lesz a mindennapi a cukrom miatt. Köszönöm Marcsikám, ezt nagyon eltaláltad !

Limara írta...

Nem, nem!! Van natúr is! Danon termék...

Limara írta...

Julikám! Nagyon örülök, én köszönöm! :)