2012. július 18., szerda

Turbó kifli sós változatban




















Az édes változat után muszáj volt egy sós verziót is összerakni a turbó kifliből. A lényeg ugyanaz, a langyos hozzávalók mellett kicsit megemelve a folyadék és az élesztő, aminek köszönhetően lerövidíthetőek a kelesztési  idők.
Most egyszerű, sós vajas töltelékkel, de a blog rendszeres olvasóinak mondani sem kell, hogy bármi más is lehet a tésztarétegek között.

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 5 ek. olaj
  • 2 dl víz
  • 1,5 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő
Az élesztőt és a cukrot elkeverjük a langyos tejben. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, a vizet és az élesztős tejet. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk, amit kelesztőtálban 20-30 percig hagyunk pihenni.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket.

  • 120 g puha vaj
  • 1 tk. só
A puha vajat elkeverjük a sóval.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Négy egyforma darabba vágjuk. 
Az egyiket kinyújtjuk olyan vékony kör alakra, amilyenre csak tudjuk. Megkenjük a sós vaj felével, majd beborítjuk egy ugyanakkorára nyújtott másik tésztalappal. 
Pizzavágóval 16 cikkre vágjuk. Feltekerjük őket.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
A másik két tésztalappal is megismételjük ugyanezt.

Ha nagyon sietünk, akkor az első tepsit hideg sütőben kezdjük sütni, ebben az esetben kb. 30 perc kell neki.
Ha nem, akkor a kifliket letakarjuk és kb. 30 percig hagyjuk kelni. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A kifliket alaposan lepermetezzük vízzel, megszórhatjuk szezám-, vagy lenmaggal. 
Kb. 15-18 perc alatt sülnek szép pirosra.



34 megjegyzés:

vincere írta...

soha életemben nem sütöttem se kelt, se nyújtott dolgokat, csak azt szeretem, amit kavargatni kell... de ez annyira guszta, h. lehet, h. változtatok ezen!!
bocs, h. ilyet kérdezek, de mi az a kelesztőtál?

Limara írta...

Ó, megtisztelő, ha nekem ebben kicsi részem is van....))
Tulajdonképpen egy fedeles műanyag tál, aminek igen jól záródik a fedele, ezért gyorsan megkel benne a tészta...

Erika írta...

Köszi a receptet, alig várom, hogy kipróbáljam. :)

Éva írta...

Nagyon szép kis formásak ! Az biztos hogy előbb vagy utóbb de kipróbálom!

Névtelen írta...

Kedves Limara! Eleg vizzel lefujni, tojas nelkul is ilyen szep szine lesz??? Moni

Blogkonyha írta...

Fantasztikusak! Csak úgy kínálják magukat: vegyél, vegyél!!! Vennék is!

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Tej nélkül vajon meg lehet csinálni? A kicsi lányom tejallergiás-ekcémás! Ha a tejet vízre cserélném? Ugyanis rizstejből nem tudom elképzelni! Mit tehet ilyenkor az ember, van valami ötleted? Szeretném nagyon elkészíteni holnap uzsira! Köszönöm!

Cool Chic Style Fashion írta...

Bellissime
ciao

Ami írta...

Kiflivel még nem próbálkoztam, de azt hiszem, ez a recept meghozta hozzá a kedvem!

Limara írta...

Köszönöm szépen! :))

Igen, tej nélkül is elkészíthető természetesen, én abban az esetben tennék bele egy tojás sárgáját, hogy kissé lágyabb legyen a tészta....

Nem kentem semmivel sem, ilyen szép pirosra sült, de aki szeretné természetesen lekenheti tojással.

Stefania! Grazie! :)

eva1 írta...

Nagyon szépen köszönöm a receptet!!!
Ma életemben először sütöttem kifliket (és mondhatom szinte azt is, hogy bármit először sütöttem teljesen egyedül ). Szerintem szuperül sikerültek, egyetlen egy hibát sikerült elkövetnem : kicsikét hozzáragadtak a sűtőpapírhoz...:s ez ellen valami jó tipp?
Abszolút kezdőként ismerkedem a konyhával, igaz már lassan 23 éves leszek, de eddig nem igazán volt módom a sütés-főzésre. Ezen a nyáron elhatároztam, hogy megtanulok ezt-azt, hogy kikerüljek a kolis élettel járó mirelitpizza-sajtos tejfölös tészta-porleves háromszögéből és amúgy is idejét láttam megtanulni sütni, főzni. Ezért is iratkoztam fel sok-sok magyar gasztro blogra. Itt is szeretném megköszönni mindenkinek, aki ilyet ír, külön azt, hogy részletesek a receptek.

Névtelen írta...

Ez a kifli volt a ma esti vacsoránk és remekül sikerült, annyit mondhatok! A 20 hónapos kislányom, aki egyébként szinte semmit sem hajlandó megenni - csak anyatejet minden mennyiségben - elcsent egy kiflit a tányérról és csócsálgatta :). Ezzel nagy örömet okozott nekem!
Köszi, Limara!
Barbi

Takács Tímea írta...

Csodaszép! Egészen biztosan mennyei finom is! Ha hűvösebb lesz, ki is próbálom!
Nagyon szép, ízléses a blogod. Köszönöm, hogy benézhettem! :)

VOKinga írta...

Zseniális ez a kifli -épp úgy, mint minden itt nálad-, a gyerkőcök úgy szuszakolták magukba, hogy alig kaptak levegőt! :)

Unknown írta...

Kedves Limara!
Nagyon gusztusos a kifli, alig várom, hogy megsüssem!
Két dolgot szeretnék Tőled kérdezni: milyen lisztből készült a kifli? BL-55-ösből? Mert a BL-80-as kenyérlisztem pont elfogyott...
A másik kérdésem, hogy szerinted rizstejben fel tudom futtatni az élesztőt? Mert a kisfiam nem ehet tejterméket :( A rizstej kicsit édesebb is, mint a "hagyományos", lehet nem is kéne bele annyi cukor.
Előre is köszönöm!
További sok sikert a blogodhoz!
Erika

Limara írta...

Szia Erika! Finomliszt (BL55) írtam is a hozzávalóknál! Rizstejben nem próbáltam még futtatni, de nem is fontos, csak keverd el benne az élesztőt, hogy feloldódjon és máris adhatod a többi hozzávalóhoz!

Unknown írta...

Köszönöm szépen a gyors választ! Sajnos még nincs túl nagy gyakorlatom a sütögetésben (max. pizzatésztát csináltam eddig, de azt legalább jól :)). Mostantól megjegyzem, hogy a finomliszt minden esetben BL55-öt jelent :)

Mangu írta...

Szia Limara! Olaj híján tehetek bele libazsírt vagy vajat? Ha igen, milyen mennyiséget kellene használnom? Előre is köszönöm!

Julika írta...

Szerintem érdemes lekenni tojással. Én nem kentem le és addig sütöttem, hogy legyen egy kis színe, de sajnos így kiszáradt :(

Névtelen írta...

Gyonoru megsutottem es nagyon finom is :)koszonom h megosztottad ezt a receptett :)

Unknown írta...

Kedves Limara!

Szégyen ide vagy oda én csak párhete ismerkedtem meg a blogoddal!Egyszerűen imádom!!!!:)
Eddig a vajas pogácsádat(isteni lett) és az expressz croiassant (ez remélem legközelebb jobb lesz-elfelejtettem belőle a tojást)és most el készítem a Te recepted alapján a Turbó kiflit is(ehhez hasonló receptem van,de ez szimpibb!)
Már édesanyám Németországban is a Te recepted alapján süt,amióta felfedeztelek!Békebeli kakaós csigádat is-nem maradt másnapra egy sem!
Amivel még nagyon szemezek az a Lilahagymás pogácsád ez majd hétvégi program lesz!!!
Várom a többi recepted is!!!!:)
Minden jót kívánok!Eszter

Limara írta...

Kedves Eszter! Nagyon szépen köszönöm Neked és Édesanyádnak is! :)Szégyen? Ezen jót mosolyogtam! Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek! :)

Aledi írta...

Limara, ez szuper lett, köszönöm! Az este, még melegen, bezabáltuk felét, de a mai tízóraira is maradt, és másnaposan is finom.

Hédi írta...

Kedves Limara!
Nagyon tetszenek a receptjeid, már többet is kipróbáltam. Elsőre a Kelt kakaóscsigát sütöttem meg, ami nagyon finom lett. A Dobostortával kicsit meggyűlt a bajom, a karamell a tetejére nagyon szépre sikerült, beraktam a hűtőbe (lehet nem kellett volna…) és másnapra teljesen bebarnult, olyan lett mint a tejkaramella. Szerinted ez mitől lehetett?
Szilveszterre elkészítettem a turbó kifli sós változatát, kicsit módosítottam rajta: a kifliket virslivel töltöttem meg (ha már szilveszter), a tészta egyik részéből pedig házi készítésű pizza szósszal megkent pizzás tekercseket sütöttem. Nagyon jók lettek! Ha érdekel, itt találod: http://izharmonikus.blogspot.hu/2013/01/sos-kifli-virslis-kifli-es-pizzas-csiga.html#.UOc0S28anq4
Legközelebb a Slanacot szeretném kipróbálni, először Horvátországban ettem egy pékségben, isteni volt!
Köszi Limara!

Unknown írta...

Kedves Limara!
Igaz még fiatal vagyok (14 éves) de nagyon szeretek sütni főleg kelt tésztákat de ha elém raknak egy receptet akkor elkészítem!A Nők Lapjában láttam először ezt a receptet és egyből meg is sütöttem de újhagymás túróval ízesítettem!Egy születésnapra készítettem és mindenkinek nagyon ízlett!
Köszönöm a receptet!

Limara írta...

Kedves Blanka! Én köszönöm! ) Nagyon örülök, hogy sikered volt vele, annak különösen, hogy ilyen fiatalon ilyen ügyes vagy már a konyhában! :) Sok sikert kívánok! :)

Unknown írta...

Kedves Limara! Ennél a kiflinél működne vajon az, hogy a hűtőben éjszakáztatom, mint pl az express croissantnál?

Limara írta...

Igen, de az élesztőt csökkenteni kell 2 dkg-ra

Sweetbaby írta...

Kedves Limara! Ma kipróbáltuk a kiflit, csodásak lettek külalakra és ízre egyaránt, viszont nekem kicsit eláztatta az aljukat a vaj, ami nem nagyon tetszett. Meg lehet csinálni, hogy a vajat nem a két tészta közé rakom, hanem az olaj helyett a tésztába?! (az ízélmény miatt) Üdvözlettel Mónika

Limara írta...

egyáltalán nem szabadna eláztatnia, valami technikai gond léphetett fel....

lehet vajat tenni a tésztába, de max. 50-60 grammot..

kicsilillu írta...

Huhúú, de nagyon jól néznek ki, és milyen finomak! Én 32 cikkre vágtam, hogy több legyen... :D Nagyon finom lett, úgy érzem hamarosan újra kell sütnöm. :)

Unknown írta...

Kedves Limara! Szeretném én is megsütni, csak nem tudom hogy légkeveréssel vagy alsó-felső sütéssel csináljam? Mit javasolsz? S még azt is szeretném megtudni, hogy ha gőzös sütőt írsz valamelyik receptnél, de nekem nincs olyanom, akkor mit tegyek?

Unknown írta...

Kedves Limara! Szeretném én is megsütni, csak nem tudom hogy légkeveréssel vagy alsó-felső sütéssel csináljam? Mit javasolsz? S még azt is szeretném megtudni, hogy ha gőzös sütőt írsz valamelyik receptnél, de nekem nincs olyanom, akkor mit tegyek?

Limara írta...

alsó-felső sütés
a gőzös sütésnél a sütő aljába bekészítünk egy kisebb fém tepsit, felforrósítjuk, majd amikor betoljuk a sütőbe a sütni való tésztát ebbe az edénybe beleöntünk 2 dl forró vizet. a sütés utolsó harmadára aztán ki is vesszük, mert akkor már nincs szükség gőzre...