2012. július 6., péntek

Korpás kenyér kenyérsütőgépben


Meg sem tudom mondani, hogy mikor sütöttem utoljára kenyérsütőgépben kenyeret. Most is csak az elviselhetetlen hőség vitt rá. No, nem azért mintha a gépi kenyér rossz lenne, meggyőződésem, hogy sokkal-sokkal jobb a bolti kenyereknél, csak én jobban szeretem sütőben sütni a mindennapit. Így aztán izgultam is, hogy vajon milyen lesz, megfelelő mennyiségű folyadékot adtam-e a tésztához (mert meggyőződésem, hogy a gépi sütés sikerének ez a nagy titka). Nem kellett volna, a kenyér tökéletes lett. Úgy látszik, olyan ez, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni. Szerencsére.


Hozzávalók:



  • 280 g fehér tönkölyliszt (használhatunk helyette is kenyérlisztet)
  • 200 g kenyérliszt
  • 20 g búzakorpa
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 10 dkg öregtészta vagy kovász (elhagyható)
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg friss élesztő
  • 3 dl víz
  • 3 ek. tej



  • Elkészítés: A kenyérsütőgépeknél mint írtam is, a legfontosabb, a pontos folyadék mennyiségének az eltalálása. Persze ügyelni kell az élesztőre is, de ha megtanuljuk, hogy fél kiló fehér liszthez 1 dkg kell, ott már nem lehet gond.
    Fél kiló liszthez (fehérhez) 3 dl folyadék, víz az irányadó. A legtöbb gép ennyivel dolgozik szépen. De vannak komolyabb gépek, amik szinte kétszeres gyorsasággal keverik a tésztát, na azok több folyadékot is tudnak beledolgozni. Az én ilyen gépem 3,5 dl folyadékot kíván. És persze a lisztek minősége, a levegő páratartalma is befolyásolhatja.
    Ha a sütés végére szép feszes, gömbölyű a kenyér teteje, kissé kiemelkedik a tartályból, akkor jól állítottuk be a mennyiséget. Ha beesik a közepe, akkor sok a folyadék, a következő sütésnél kissé kevesebbet kell használnunk, de egyszerre mindig csak max. 2-3 evőkanálnyi mennyiséggel csökkentsük.
    Ha a kenyerünk nem elég magas és a szélén repedés látszik, akkor kevés volt a folyadék, legközelebb kevéssel növelhetjük a mennyiségét.
    A kenyérsütőgépekbe, a használati utasításokkal ellentétben, mindig alulra kell kerülnie a szárazanyagoknak. Így az üst, jobban mondva a tüske körül található tömítőgyűrű élettartalmát tudjuk növelni.
    Akár géppel szeretnénk sütni, akár csak dagasztásra használjuk a masinát, fontos, hogy megszokjunk egy sorrendet a hozzávalók bekészítésénél, így biztos, hogy semmit sem fogunk kihagyni.
    Én legalulra mérem a lisztet, jelen esetben liszteket, arra a korpát, a burgonyapelyhet. Ezután jön az egyik sarokba a só, a másikba az olaj. Középre a kovász, arra morzsolom az élesztőt. A folyadékot a szélén lecsorgatva öntöm az üstbe. Ennek csak gépi sütésnél van jelentősége, így az élesztő nem érintkezik vele, nem tud beindulni már az előmelegítés alatt.
    Ezután nincs más hátra, mint a megfelelő program kiválasztása. Ez a kenyér alapprogramon, közepes méreten, közepes színnel sült ki, négy óra alatt.



    5 megjegyzés:

    Bridge írta...

    Azért előfordul az, hogy néha beesik, néha kis gombóc lesz. Vagy mert az ember figyelmetlen, és kicsit több vizet löttyent, nagyobb élesztő darabot tör le, vagy épp a liszt minősége gyatrább. Persze tizennéhány év gyakorlatából látja az ember azonnal, hogy mikor volt hülye, és felejtette ki a sót, mikor kiveszi a kenyeret... de van, hogy semmi magyarázat nem akad, miért nem jött fel olyan szépre, mint tegnap. :)

    Brigitta írta...

    Éppen elképzellek,amint aggódsz,hogy jól csináltad-e!:))És persze el sem tudom képzelni,hogy ne legyen ilyen szép!:)

    Gablen írta...

    Nagyon guszta ez a kenyér. Nagyon szeretem a receptjeidet. Nézz be a blogomba, díjat kaptál: http://gablenmuhelye.blogspot.hu/2012/07/dijat-kaptam.html

    Timici írta...

    Szia, szeretnék egy új gépet venni, néztem a Tiedet, de mintha már nem lenne kapható:( esetleg tudsz erről vmit? vagy hogy mit ajánlanál helyette? Panasonicot gondolom:) de milyet? köszui előre is:)
    üdv.
    Timi

    Limara írta...

    Úgy nézem, mintha ez ugyanazt tudná:
    http://www.arukereso.hu/Jump.php?ProductAttributeId=89654682&ProductType=p&Price=25.4&pp=9523108307d31d1d493ac706066ab912