2012. július 29., vasárnap

Egycsücskös kifli füstölt tarjával


Az ihlet a Napkeréktől jött. Annyira tetszett a formázása, hogy még az elsőnél elhatároztam, valamilyen töltelékkel kipróbálom. Sejtettem, hogy önállóan is megállja majd a helyét, de hogy ilyen könnyű, ennyire leveles péksüteményt kapok, azon meglepődtem. Sajnos a fotó (vagy a fotós) nem adja vissza a szépségüket. Sokat gondolkodtam milyen nevet is adjak neki, ami a formájára utalna, de semmi igazán jó nem jutott az eszembe. Végül, miközben ehhez a bejegyzéshez töltöttem fel a képeket, beugrott, hogy ezek tulajdonképpen olyanok, mintha egy rendesen feltekert kiflit középen kettévágtunk volna. Így csak egy csücske van mindnek...
A töltelékkel kezdtem:
  • 2 lila sonkahagyma (vagy vöröshagyma)
  • 1 ek. libazsír (vagy vaj)
  • 30 dkg füstölt tarja vagy sonka
  • só, bors
  • friss kakukkfű és rozmaring
  • fél dl fehérbor (elhagyható)
  • kb. 10 dkg reszelt sajt
A hagymát finomra vágtam és a libazsíron puhára pároltam. A füstölt tarját ledaráltam (késes aprítóval9 és a puha hagymához adtam. Pici sót (a tarja is sós), borsot szórtam rá, majd egy ág felaprított rozmaringot és három-négy ág friss kakukkfüvet is dobtam mellé. Alá öntöttem a fehérbort, nagy lángon elforraltam és azonnal el is zártam alatta a lángot. Félretettem hűlni.

Tészta hozzávalói:
  • 60 dkg finomliszt
  • 2 tk. só
  • 2 dl tej
  • kb. 1,5 dl víz
  • 0,5 dl olaj
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő
A kenyérsütőgép üstjébe készítettem az összes hozzávalót és egy könnyű, kissé lágyabb kelttésztát dagasztottam. Kelesztőtálban hagytam 30 percig kelni.
A deszkát alaposan beliszteztem és a megkelt tésztát óvatosan a közepére borítottam. Kinyújtottam olyan vékonyra, amilyen vékonyra csak tudtam, a jó nagy deszkámról lelógott kissé a széle. 
Ezután egyenletes vastagságban rákentem a tarjás krémet, majd a reszelt sajttal is meghintettem. A sajtot szándékosan nem adtam a meleg tarjához, mert akkor nem lehetett volna szépen a tésztára kenni.
A megkent tésztát gondolatban három részre osztottam. A bal szélsőt a közepére hajtottam, majd annak a tetejére a jobb szélsőt. Úgy, mint amikor levélpapírt hajtunk. Kaptam egy hosszú tésztacsíkot, amivel megismételtem az előző hajtást. Az alsó harmadot a közepére, majd a felsőt annak a tetejére hajtottam. Az így kapott tésztacsomagot letakartam és kb. 15 percig hagytam pihenni, hogy ismét jól nyújtható legyen.
Ezután egy hosszú, széles csíkot nyújtottam belőle:


Hosszában elfeleztem. Majd mindkettőt, egy pizzavágó segítségével, háromszögekre vágtam. Igazán nem kell méricskélni, a háromszögek talpa kb. négy ujjnyi széles volt. 10-10 darab lett belőle.
A háromszögeket a Napkeréknél látott módon feltekertem. Azaz, az egyik hosszabb oldala lett a kifli talpa:



Sütőpapíros tepsin kb. 30 percig hagytam ismét kelni (letakarva), ezalatt a sütőt előmelegítettem 200 fokra. 
A megkelt egycsücskös kifliket alaposan lepermeteztem vízzel, majd megszórtam szezámmaggal. Kb. 17-18 perc alatt sültek ropogósra.
Ha kihűlnek, gyönyörűen rétegekre szedhető a kifli tésztája.


18 megjegyzés:

Zsóka írta...

Ismét különlegeset alkottál!Zsóka

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)

gionetta írta...

Hát most feladtad a leckét, kedves Limara! A napkerékre várt volna, hogy csütörtökön kemencében végezze, de ezek a kiflikék, annyira gusztusosak, hogy szerintem megverték a napkereket, bár rokonok, mégis ez készül majd kemencében. Remélem a fagyasztást is olyan jól fogják bírni, mint a croissant! Köszönöm az ötletet és a receptet!

Névtelen írta...

Tökèletes uzsi a strandra.

bodzablog írta...

Limara, ez megint valami mesés! :) Alig várom már, hogy költözés után felavathassam az új sütőmet. Csodákat remélek tőle ;) Bár nem hiszem, hogy egycsücskössel avatom majd, de erre biztosan sor fog kerülni, mert meseszép és szinte érzem az ízét. Mindenképpen update-elni fogom! ;)))

Mangu írta...

Egyszarvú!!! :-)
Odáig olvastam, hogy libazsír meg kakukkfű, és máris odavagyok érte! Anyum egypár éve tért át a libazsírra (maga olvasztja), mert ez az az egy, amitől apunak nem ég a gyomra. Ja, meg finom :-)

Rebarbara írta...

Ismételjek:)Ismét csodásat alkottál!Szerinted bírja az éjszakai kelesztést?Ha igen töltve vagy nélküle?

Limara írta...

Igen, szerintem bírja, bár az élesztőt visszavenném 2-2,5 dkg-ra. Mindenképpen töltve és megformázva tenném hűtőbe!

Névtelen írta...

Az első adag nemrég sült ki pirított káposztás töltelékkel...Isteni!
Köszönöm a receptet!
Panni

Limara írta...

Hű, de jó lehet! Én köszönöm! :)

Névtelen írta...

Megsütöttem édes kelttésztából, narancsos csokis töltelékkel, igen mutatós és igen-igen finom lett.
Köszi a tippet
Zsuzsi

Medora írta...

Kiflifagyi-szerintem. Jól néz ki.

Ador írta...

Mindjárt kész az első tepsi :))) ez az első recept, amit kipróbáltam a blogról, pedig már régóta szemezgettem vele. annyira fincsi illata van, alig várom, hogy leteljen a maradék 10 perc a sütésből :)))

Tűzpadka írta...

Olyan, hogy szinte beleharapna az ember. A név is nagyon találó!

Névtelen írta...

Az utolsó kép a gyilkos: már-már érzem a kifli ízét a számban! Nyamm, le a kalappal! :)
Reni

Névtelen írta...

Kedves Limara,

imádom a sülő kenyér és a friss sütemények illatát. Igyekszem minél több receptedet kipróbálni, de a 4 hónapos kislányom gyakran "átírja" az elképzeléseimet:) Szeretnék egy "biztonsági készletet" felépíteni, ehhez kérnék tanácsot. Hogyan szoktad lefagyasztani a kenyeret és a péksütiket? Nyersen, elősütve, dagasztva, kelesztve, formázva, stb? Segítségedet előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Tündi

DLujza írta...

Szia Limara! Gratulalok a blogodert, sok finomsagot keszitettem mar rola! Lenne egy kerdesem, el lehet ezt a tesztat teljesen kesziteni egy nappal a sutes elott? Marmint ugy, hogy elkeszitem este es masnap delutanig a hutobe pihentetem majd kisutom. Kell ebben az esetben valamit valtoztatni az elkeszitesi modon? Elore is koszonom!

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)
lehet, igen, 24 óra sok, inkább reggel lenne jó kisütni. csak az élesztő mennyiségét érdemes 2,5 dkg-ra visszavenni ebben az esetben. Egyébként formázás után mehet rögtön a hűtőbe egy fóliával lazán letakarva.
ha 24 órát szeretnéd pihentetni, akkor én a hajtogatás után tenném be (az élesztő ekkor is csökken), majd sütés előtt formáznám csak...