2012. június 23., szombat

Szülinapi csokitorta





















Ma van a nagyobbik kisfiam szülinapja. Ő az egyszerű, régimódi süteményeket szereti, a különleges, habos csodákat nem igazán díjazza. Ezért neki egy egészen egyszerű csokitortát gondoltam ki, de hogy mégse legyen annyira szokványos, arra gondoltam, hogy a töltelékét, a krémet variálom meg kicsit. Ezért készült egy adag fehér csokoládés krém és másfél adag hagyományos csokikrém is, ez utóbbi került a tortára kívülről, azért kell belőle több. A két krémet váltakozva kentem a piskóta közé. Egészen mutatós lett.

A tortához sütöttem három darab, három tojásos kakaós piskótát.
Hozzávalók egy piskótához:
  • 3 tojás
  • 90 g kristálycukor
  • 70 g finomliszt
  • 20 g holland kakaópor
  • 1 ek. olaj
Az egész tojásokból a cukorral nagyon könnyű, habos krémet vertem egy mixer segítségével. A lisztet és a kakaóport összekevertem, majd a több részletben a tojásos krémbe szitáltam és egy spatulával óvatosan elkevertem. Végül az olajat is hozzáadtam.
Egy 25 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem, a masszát belesimítottam, majd 175 fokra előmelegített sütőben 9-10 perc alatt megsütöttem. Tűpróba fontos!
A megsült piskótát hagytam a formában kb. 2 percig, majd a szélét óvatosan meglazítottam és levettem a tortakarimát róla. Egy rácsra csúsztattam hűlni.
Sütöttem még kettő ugyanilyen piskótát.
Először a fehér tortakrémet készítettem el.
Hozzávalók:
  • 12 dkg fehér csokoládé
  • 25 dkg mascarpone
  • 1,5 dl tejszín
A csokoládét vízgőz fölött felolvasztottam, majd hagytam, hogy szobahőmérsékletre hűljön. Ezután a szintén szoba-hőmérsékletű mascarponéval alaposan elkevertem, a sajtkrémet kanalanként adtam a csokihoz.
A tejszínt kemény habbá vertem, a nagy meleg miatt most adtam hozzá egy habfixálót, végül a csokis krémbe forgattam. Hűtőbe tettem dermedni.

Ezután elkészítettem a csokoládés krémet:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 35 dkg mascarpone
  • 2,5 dl tejszín
Ugyanúgy jártam el, mint a fehér krémnél. Vízgőz felett felolvasztottam a csokit, lehűtöttem, kikevertem a mascarponéval, majd a felvert tejszínnel. Hűtőbe tettem dermedni.

A kihűlt piskótákat kettévágtam, így lett 6 db vékony piskótalapom. Az elsőt megkentem a fehércsokis krém felével, arra tettem egy lapot, erre jött a barna krém, piskóta, fehér krém, és így tovább, míg tartott a hozzávalókból.
A maradék barna csokikrémet lefóliáztam és hűtőbe tettem. A tortát is fóliába csomagoltam, azt is hűtőbe tettem egy éjszakára.
Másnap, tálalás előtt kentem rá a krémet.
Csokireszelékkel, cukorgyönggyel, vagy ízlés szerint bármivel lehet díszíteni.

32 megjegyzés:

M. írta...

hmm! nyamii!! extra coki! ♥
boldog szülinapot neki! :)

Zsuzsi írta...

Először is nagyon boldog szülinapot a fiacskádnak!!!
Másodszor meg véééégreeee!!! Végre egy olyan csokitorta, amit mindig is kerestem! Nemsokára nálunk is szülinap lesz, így már tudom, milyen tortát kap a kis ünnepelt! Köszi Marcsi!!!

Névtelen írta...

Szia MARCSIM!

Sok szeretettel gratulalok a kisfiadnak Szulinapja alkalmabol.Eot, egeszseget es sok szerencset az eletben!
Nagyon finom lehet ez a torta! No, latod en is az ilyeneket szeretem.Marci vagy fondant, lehet hogy szep de egy egyszeru """torta az nyammi es HHHHhhhhmmmm! hihi Szoval gratulalok ehhez a gyonyormamorosihoz! hihiTudod most itt nyalogatom a szamszelet es bekapnek egy darabkat belole szivesen.Hi lesz idom elkene kesziteni, de most jo stresszes megint itt.
Sok puszika! Szia! ILDIKO

Alíz, Erdélyből írta...

Isten éltesse a fiadat, Marcsika, szeretteivel együtt! Mellesleg igen jó ízlése van a gyereknek, nálam is nyerő lenne egy ilyen torta. :)

Hankka írta...

Nagyon sok boldog szülinapot a fiadnak! :) Gyönyörű lett a torta, és biztosan nagyon finom, nagyon jól hangzik mindkét krém! :)

szaberka írta...

Nagyon csoki! Isten éltesse az ünnepeltet!

Brigi írta...

Boldog szülinapot neki! :)
Ilyesmit én is csináltam szülinapra, csak úgy variáltam, hogy 3 féle krém, étcsokis, tejcsokis és fehércsokis, és 2 színű lappal. :) A sima piskótába sötét krém, a kakaósba meg világos.
Viszont az én fehércsoki krémem nem lett ilyen szuper, hamarabb is megírhattad volna ezt, mert mit össze kerestem egy jó fehércsokis krémet!!! :)

Limara írta...

Köszönjük szépen, nagyon kedvesek vagytok! :)

Kata írta...

Boldog születésnapot kívánok a fiacskádnak!
A torta egyszerűen mesés!

Natural-Home4u írta...

Nagyon sok Boldog Szülinapot a fiacskádnak!!! Szuper tortát kapott!! Nagyon büszke lehet az anyucijára, de ez már nem újdonság!! :)
Én most készülök valamelyik kiflidet megsütni...nehéz a választás, mert mindegyik nagyon guszta!!! :)

Gabriella írta...

Tényleg mutatós, és milyen finom lehet...! :P
Boldog születésnapot utólag is a nagyfiúnak! :)

Blogkonyha írta...

Boldog Születésnapot az ünnepeltnek! Nagyon guszta torta!

Medora írta...

Gyönyörű a torta (remélem maradt még, beugranék!). Isten éltesse a nagyfiút, millió boldog évet még ilyen szeretetben, ahogy éltek!

Limara írta...

Köszönjük szépen! :)

NEDUDDGI írta...

Kedves Limara
Ez olyan gyönyörű, hogy engedelmeddel lenyúltam, megsütés céljából.
Maradok 10-telettel NEDUDDGI

boGár krea írta...

Fantasztikus recept, ezt sütöm én is a mi 8 évesünknek.
Kérdésem: vajon lehet ezt marcipánnal bevonni? Vagy ahhoz túl lágy a krém? Mert olyan finom lehet, de a kívánságoknak is meg kell felelnem... ;)
Köszönöm!

Kisnyul / Andi írta...

Fiacskámnak kerestem én is torta receptet és megtaláltam! Köszönöm! :)

Limara írta...

Isten éltesse az ünnepeltet! :)

Limara írta...

Igen, bevonható marcipánnal, de akkor nagyon vékonyan kell csak kívülről bekenni és inkább a fehér krémet használnám, hogy nehogy átüssön a marcipánon...

boGár krea írta...

Fantasztikus lett a torta, nagyon finom, nem túl édes, még a marcipánnal együtt sem. A család mindenféle jó nevű cukrászdákat emlegetett, bár azért én kételkedve fogadtam... :) Mindenesetre nagyon köszönöm!
(A barna krém sem ütött át a marcipánon - már elkészítettem, mire a válaszod olvastam.)

Névtelen írta...

Szia! Nagyon tetszik a torta, el szeretném készíteni. :) Viszont lenne egy kérdésem: hány cm átmérőjű tortaformában készítetted a piskótát? Előre is köszönöm a választ!

Barbara

Limara írta...

Szia! Ott van a recept leírásban: egy 25 cm-es kapcsos tortaforma......

Unknown írta...

Kedves Limara!

Csodaszép a torta! Az imént sütöttem meg a piskótalapokat a nagymamám 83. születésnapjára:-)
Lehetne olyan kérésem, hogy diabetikus sütemények is kerüljenek fel az oldalra?
Köszönöm az eddigi recepteket! A hajtovány isteni!!!
Sok boldogságot az egész családodnak! :-)

Krisztinca írta...

Nagyon szépen köszönöm ezt a receptet, igazi siker volt! Megsütöttem egy az egyben, plusz a 2. tortánk (fondant) krémje is ugyanebből a receptből van (maradt), csak egész málnaszemeket raktam bele :)

Niki írta...

Szia!
Szeretném elkészíteni ezt a tortát mert nagyon fincsinek tűnik.De azt szeretném kérdezni, hogy a krémbe nem is kell rakni cukrot? Nem lesz akkor édestelen?

Limara írta...

Nem, nem kell, mert a csokoládé elég édes....

adrii írta...

Szia Limara.
Nagyon tetszik a tortád.
Szeretném megsütni a tortád, viszont házi fondanttal szeretném bevonni. Szerinted a krém és a piskóta el fogja bírni? Úgy értem, hogy nem lesz túl puha a "szerkezet" a fondanthoz, amit kb 3-4 mm-re nyújtanék? Sürgős lenne, mert holnapra kell, és még ma este meg szeretném sütni.
Adri

Limara írta...

Szia Adria!
Nem, el fogja bírni, van úgy, hogy én is bevonom....

Puppi írta...

Szia! Nekem nagyon laposan lettek a piskoták, félbe vágni lehetetlen. Mit rontottam el? Sütőpor nem is kell bele?

Unknown írta...

Ma én is megsütöttem, de sajnos nekem is nagyon lapos lett.Szerintem kellene bele sütőpor.

muzsika írta...

Kedves Limara,csodas recept,koszonjuk szepen,stilszeruen en is a kisfiam szuletesnapjara keszitettem el,holnap lesz,most tettem a hutobe:)Eva es Puppi kedveert hozzateszem,hogy en is nagyon elszontyolodtam a vekony piskota lattan,de aztan vettem egy nagy levegot,megeleztem a nagykest,es lon!nem lehetetlen!a 2.es 3.piskotanal mondjuk adtam egy kis sutoport a liszthez.sokkal magasabb nem lett,de szuperul tudtam vagni!
Udv,Zsuzsi

Unknown írta...

Kedves Limara!
Nagyobbik kisfiam 4. szülinapjára kerestem finom vajkrémmentes tortát, és ismét hozzád jöttem. Nagyon nagy sikert arattam a tortával, bár egy kicsit megvariáltam. Két fehér és egy kakaós lapot sütöttem, a kakaós lap két fele lett a torta alja és teteje, ezek mellé került a fehér krém, belül pedig a fehér lapok, közötte az étcsokis krém. Nekünk így nagyon nagyon ízlett, kicsit aggódtam, hogy "tömény" lesz, de pont jó volt. Köszönöm még egyszer. Üdv, Anikó