2012. június 5., kedd

Levendulás eperdzsem

















Sárgabarackból szoktam levendulás dzsemet főzni, de mivel úgy tűnik, az idén nem hogy levendulás, de még hagyományos sárgabarack lekvár sem lesz, így az eperrel párosítottam a levendulát. Tökéletesre sikerült a házasság.
Még van eper, virágzik a levendula, lehet próbálkozni, biztos vagyok benne, hogy senki sem fogja megbánni!
Az elkészítése roppant egyszerű.
Hozzávalók:
  • 1kg eper
  • 30 dkg cukor
  • 1 csapott ek. citromsav
  • 1 tk. levendula
  • 1 cs. 3:1 zselésítőpor
Az epret a citromsavval, a cukorral és a szárított levendulavirággal felteszem főni.  4-5 perc forralás után, amikor már alaposan habzik, leszedem a habját, majd hozzáadom a zselésítőt, amit előzőleg 2 ek. cukorral elkeverek. Újabb fél-egy percig forralom és azonnal sterilizált üvegekbe töltöm (a tisztára mosott üvegeket kb. egyharmad részig megtöltöm vízzel és a mikró legmagasabb fokozatán 3-4 percig melegítem). Lezárom befőző fóliával, majd rácsavarom a kupakot és 5 percre fejre állítom. Ezután száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Ugyanezzel a módszerrel készítettem az idén bodzás, rebarbarás, narancsos és egy kis üveg csilis ízesítésűt is.



Kaptam a húgomtól egy Levendulamanót. Ugye milyen helyes?


10 megjegyzés:

Mónika írta...

Ínycsiklandozó gyönyörűség!

ivetabt írta...

Levendulám van bőven, csak eprem nincs. De jövőre ki fogom próbálni!

Jutka írta...

Kiürült edényed sokat sejtet a manókád aranyos:)

Maria írta...

Limara, rendben, ha nem akarod reklámozni, de a zselésítőpor túl tág fogalom, van olyan is, aminél a cukor nélkül kell összeforralni előbb, azzal az életben nem áll össze zselének, szörp marad. Én így jártam az egyébként nagyon finom bodzával is.
Tehát a Zseléfix kell ide, a Quittin nem jó ehhez. A többi oké.

Névtelen írta...

Kedves Limara! Technikai kérdésem lenne. Már második éve készítek eper dzsemet, idén 1-2kg-os "turnusokban" többféle módszerrel. Szeretem, ha darabos marad - úgy tetszene a legjobban, hogy viszonylag kisebb darabokra vágom, ilyen röviden főzöm, ahogy Te is. Finom is, szép színű is lesz, egy külcsíny problémám van vele: az eperdarabok "felúsznak", és alul "üres". Nem tudom, érthetően sikerült-e leírnom (az üres rész is szépen besűrűsödik álltában, de nem egyenletesen oszlik el benne a darabos eper, hanem a felső harmadban, vagy felső felében "tömörül" (attól függően hogy milyen arányban kerül az üvegbe eper,ille. "szósz"). Ez a helyzet akkor is, ha egészben hagyom az epreket - pedig így a daraboknak elvileg nagyobb a súlya :) Persze igazából a "belbecs" :) mit sem változik ettől, de azért hátha Te erre is tudsz megoldást. Nagyon köszönöm! Jázmin

Bebi írta...

Most indulok epret szedni, levendula mindig van itthon! Köszönöm az ötletet!

Medora írta...

Na, megint milyen finomságot találtál ki nekünk?! Nem tudom a többiek hogy vannak vele, az én családomon a hóemberesedés jelei mutatkoznak: mindig ki kell próbálni a legújabbakat, azután meg nem tudunk róla leszokni.Tessék vacakabbat főzni! Mondjuk csalánlevest, vagy ilyeneket.

Névtelen írta...

Limara, mennyi ideig áll el az így készített lekvár/dzsem?

Névtelen írta...

Lemaradt a nevem... :) Bernadett vagyok.

Névtelen írta...

Sziasztok!

Én azt szeretném kérdezni, hogy hol kaptok még ilyenkor jó minőségű epret elfogadható (lekvárfőzéshez való) áron? Én mindehol azt hallom, hogy már alig van eper, idénre elfogyott. Előre is köszi a segítséget!