2012. május 29., kedd

Bodzazselé variációk

















Nagyon rendes volt a férjem, mert a múlt héten olyan helyen dolgozott, aminek a közelében egy szép nagy bodzás van és nem felejtkezett el rólam. Amikor látta, hogy mekkora örömet szerzett az első adaggal, minden nap hozott belőle. Folyamatosan gyártottam az italokat, de szörpöt nem készítettem, mert tavaly sikerült annyit főznöm, hogy maradt még belőle.
Helyette kipróbáltam a bodzazselét. Eredetileg úgy terveztem, hogy csak így önmagában teszem el, nem ízesítem, de nem bírtam ellenállni, muszáj volt kipróbálnom az ízesített változatot is. Epres, levendulás és almás variációk lettek. Sőt egy üveg levendulás-almás zselé is összejött, mivel fél-fél üvegnyi maradt mindkettőből.
A zselét egy adag kész italból készítettem.
Hozzávalók:
  • 10-12 bodzavirág
  • 1 citrom
  • 30 dkg cukor
  • 2 ek. citromsav
 A virágok zöld szárát levágtam és egy nagy fazékba tettem ( 5 literes). Rászórtam a cukrot és a citromsavat, rákarikáztam a citromot és az edényt teleengedtem vízzel. Letakartam és 3 napra a hűvös kamrába tettem.

A kész italt leszűrtem, majd feltettem forrni. Kb. egyharmadát hagytam elforrni, így erőteljesebb lett az íze.
A beforralt lé harmadát (nem méricskéltem, csak szemre) átszedtem egy tiszta edénybe, tettem bele egy friss virágot és újra felforraltam. Míg melegedett pár szem epret vékony szeletekre vágtam. Amint forrni kezdett a lé beleöntöttem és egy habverővel simára kevertem egy tasak 3:1 zselésítőt, majd hozzáadtam az eper darabokat is. Csak fél percig hagytam bugyogni, kivettem a virág szárát (a szirmok addigra leváltak róla) majd azonnal üvegekbe szedtem. Lezártam és fejre állítottam őket kb. 5 percre.


Ezután a maradék lé felét szedtem edénybe, tettem hozzá is egy friss virágot, felforraltam, adtam hozzá egy tasak zselésítőt és egy mokkáskanál szárított levendula virágot. Most is csak fél percig főtt, majd ment üvegekbe.


A maradék levet megint felforraltam egy friss virággal, ebbe is ment egy tasak zselésítő és reszeltem bele egy almát. Fél perc forralás után ment az üvegbe.


Száraz dunsztban hagytam kihűlni őket.
Nagyon finom lett mind, de meglepő módon az almás a legjobb. Az epreshez kellett volna egy kevés plusz cukor, a gyümölcs kicsit savanykásabbá tette, az eredetileg sem túl édes zselét.


12 megjegyzés:

Timi írta...

Nagyon jól hangzik :) Mire lehet használni ezeket, lekvár helyett?

Limara írta...

Igen, pont úgy lehet, mint a lekvárokat:)

L.Krisztina írta...

Nagyon jól nézne ki !!!! Idén is készítettem:), meg még mentazselét.

egy anya írta...

Ha van még kedved, próbáld ki a citromosat is!
Nem hittem volna, hogy ennyire feldobja. Egy nagy üvegnyi zseléhez 2 citromot használtam. Együtt főztem a bodzazselével a citromkarikákat, de a vége felé kivettem, pépesítettem botmixerrel, és visszatettem a lábosba. Utána adtam hozzá a zseléfixet, és mehet az üvegekbe.

noracska írta...

Milyen zselésítőt használsz? Nekem tavaly szörp maradt a zselésítő ellenére...

Csibe írta...

Milyen szép színek!

Szederfagyi írta...

Sziasztok!

Korábban ezt sosem ismertem, de itt nálunk létezik egy úgy nevezett Holunda Marmelade,amire elsőre azt mondtam na én ezt nem eszem meg. Bár így lett volna, mert azóta függő vagyok. Főzni még sosem főztem, de egy kedves hölgy mindig ellát. Megkérdeztem mi a titka, hát itt a fekete bodzát gyűjtik és a lekvárba kerül még egy banán, ez mennyiségtől függ és mandula esszencia, gondolom van más titka is a néninek, majd jobban kifaggatom, meg ha befőzés lesz meglátogatom, mert ez valami isteni finom.
Üdvözlettel

Lilla írta...

Jól értem, hogy a zselében virág is van?
Tavalyi kimaradt szörpből is próbáltátok már? Hogyan?

Névtelen írta...

Jól értem, hogy az 5liternyi 1+-át elforralom és a maradékba még 3 csomag zselésítő kell? Ha nem szeretném ízesíteni, akkor elég 1 csomag is? Köszönöm, Tündi

Márikám írta...

Kedves Limara!

Tegnap megcsináltam ezt a zselét, igaz, hogy az epres elmaradt, de valami isteni lett. A levendulástól féltem kicsit, mert még sohasem használtam ételbe, de valami fenséges. Olyan ízek vannak benne, hogy döbbenet. Az almás is nagyon finom. Ezután biztosan fogok ilyet csinálni többször is. Köszönöm az ötletet.

Limara írta...

Jól érted! Szerintem nem elég, legalább kettőt tennék bele....

Limara írta...

Kedves Márikám! Nagyon örülök, hogy tetszett! :)