2012. március 22., csütörtök

Friss házi sajt aszalt gyümölcsökkel

Szegeden a Tejpiacon vettem valami hasonló sajtot. Hazahoztam, megkóstoltuk, finom volt, így mostantól én készítem.
Bár már jó fél éve vettem tejoltót is, még nem mertem használni, így ez a sajt is citromlével készült, mint az indiai paneer. Citromlé helyett használhattam volna ecetet vagy citromsavat is. 4-6 ek. citromlé szükséges 2 liter tejhez.
A sajt elkészítése roppant egyszerű. Nem kell hozzá más, csak házi tej és citromlé. Én négy liter tejet vásároltam, amihez egy citrom levét kifacsartam. Kell hozzá még egy tésztaszűrő és egy tiszta ruha. Én pelenkát használok, de lehet bármilyen sűrű szövésű anyag, egy a lényeg, hogy ne legyen öblítővel mosva. Ehhez a sajthoz kellett keresnem valamit, amibe belenyomkodhatom a friss sajtot, méghozzá rétegezve a gyümölccsel, miközben a leve továbbra is ki tud csepegni. Némi keresgélés után ez a szűrő akadt a kezembe, aminek nagyon jó kis formája van, egyenes, magas falú, sűrű szövésű szita résszel.

Miután mindent kikészítettem egy vastag talpú edényben feltettem a tejet melegedni. Állandóan kevergettem, hogy nehogy lekapjon. Amikor forrni kezdett a citromléből egyszerre csak két evőkanálnyit a tejhez adtam. Innentől kezdve már csak nagyon óvatosan kevertem rajta egyet-egyet, nehogy apróra törjem a kicsapódó túrót.  Addig kell a citromlevet adagolni, míg a különváló savó áttetsző sárgás-zöldes színű nem lesz. ekkor elzártam alatta a lángot és a ruhával kibélelt szűrőbe öntöttem. Egy jó nagy tálat azért tettem alá, mert a savó egy kincs, vétek elpazarolni.  Nagyon egészséges, ráadásul a kenyérsütéshez is tökéletes.
A ruhát óvatosan összefogtam és a nagyja levet kifacsartam a túróból. Vigyázni kell, mert a lé iszonyú forró, én meg is égettem magamat. Itt akár be is fejezhetnénk a munkát, a ruhát felakasztva hagyhatnánk kicsöpögni az összes savót és készen is lenne az édes indiai sajt, a paneer, ami szintén fantasztikusan finom akár grillezve, akár magában, vagy kockára darabolva szószos ételekbe adagolva.
Most azonban folytattam a munkát. A nagyjából kicsepegett túróba egy tk. sót kevertem, ha nem édes ízesítéssel készítettem volna, akkor dupla mennyiségű só került volna bele. A már említett szűrő alá egy tálat tettem, a szűrő alját szorosan kiraktam aszalt szilvával, majd rányomkodtam a fele sajtot, azt kiraktam aszalt fekete cseresznyével, arra pedig rányomkodtam a maradék sajtot.  Éppen tele is lett. Terítettem rá egy darab sütőpapírt, arra tettem egy deszkát, majd arra súlynak egy-két doboz tejet. Hűvösre tettem és másnapig hagytam lecsepegni. Addigra gyönyörűen összeállt, remekül lehetett szeletelni, a szeleteket kevés olívaolajon grillezni.
Aszalt gyümölcs helyett lehet ízesítőnek használni köményt, snidlinget, zöldfűszereket, chilit, szárított hagymát, olajbogyót, stb....

17 megjegyzés:

Éva írta...

Guszta! Nagyon finom lehet így ezzel az aszalt gyümölccsel. Szívesen kipróbálnám, de szerintem csak először sósat, vagy esetleg zöldfűszereset.

Maczyka írta...

Használd bátran a tejoltót, én második éve azzal csinálom a kecskesajtot, nagyon jó eredményt ad, sokkal sajtosabb az eredmény, mint citromlével. Viszont ha túrót akarok, akkor csakis citromlé :)

Juccantó írta...

Ismét egy Limara csoda:)))

Medora írta...

Jaj, én is akarok ilyet!!!

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Tejoltóhoz hol tudtál jutni...?
Szép napot!
Jázmin

Ilke írta...

De jó!...
Kb. egy hónapja agyalok, hogy megbízható helyről, honnan vehetnék sajtot. Pesti lévén nem egy egyszerű feladat, de most már legalább nem kell gondolkodnom rajta.
Az a grillezett...
Hát az valami...
Hm...

Névtelen írta...

Kedves Limara és Maczyka!
Tejoltó beszerzési forrás érdekelne engem is. Pécsi vagyok, lehetőség szerint kis mennyiségben, próbaképp szeretnék beszerezni tejoltót.
Szép napot.
Királyné Detti

Évi anyu írta...

Kipróbáltam...igaz olajbogyóval, de még így is csak szuperlativuszokban tudok róla beszélni. Köszönöm a receptet! Ölelés

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok! :)

Jázmin! A piacon, egészen véletlenül vettem észre:)

Dóri! Megjegyeztem! :))

Évi anyu! Nagyon örülök! :))

Névtelen írta...

Kedves Limara,
említetted, hogy a savót a kenyérsütéshez is fel lehet használni. Ilyenkor a víz helyett használód, teljes mennyisében vagy csak részben és mindenféle kenyérnél lehet alkalmazni?
Köszönöm válaszod.
Üdv: Márta

Névtelen írta...

A tejoltós megjegyzésnek úgy megörültem, hogy nem csak én vagyok ilyen kivárós... Én a joghurtkultúrát őrizgettem hónapokig, míg ki mertem próbálni.
Egyébként pedig nagyon köszönöm az aprólékos leírást, holnap megyek tejért a piacra!
SzM

É.M. írta...

Hú, egyszer eljutok odáig hogy ilyen guszta sajtokat gyártsak, az egy valódi csoda lesz. De egyszer már neki kellene veselkednem...
Ez valami fantasztikus az aszalt gyümölcsökkel! Gratulálok!

paariza írta...

Fantasztikus ötlet ! Imádjuk a sajtokat és az aszalt gyümölcsöket is . Mennyei lehet ez a párosítás .

Ildifolt írta...

Limara, az aszalt gyümölcsöket előzőleg beáztattad, vagy van elegendő nedvesség nekik a sajtból?
Nagyon csodásan néz ki, biztos, hogy ugyanilyen finom is, köszönöm a receptet.

Limara írta...

Egészen puha aszalt gyümölcs volt, így nem áztattam be. De úgy gondolom, hogy meg is puhulna mire kicsöpög a savó...

Ilke írta...

Kedves Limara!
Megcsináltam, lilahagymás változatban, még nincs kész de már most nagyon guszta. Kérdezném, hogy a savót mire tudod felhasználni? Nincs vmi keleti ötleted, mint pl.Lassi, vagy valami? Vagy kenyér, kalács folyadékaként használhatom?
Köszönöm:
Ilke

Limara írta...

Kedves Ilke! Igen, kenyérsütéshez használom főként, nagyon jót tesz a tésztának, de lehet pl. krémlevesekhez is használni, sőt önmagában meginni is, nagyon jót tesz az epének:)