2012. január 30., hétfő

Sajtkrémes almatorta

















A fordított almatorta után ez a kedvenc, hasonlít a bajor almatortára. Ropogós tésztában lágy krém, rajta fahéjtól illatos alma, tökéletes desszert egy vasárnapi ebéd után. Ráadásul pillanatok alatt összelehet dobni.
Az eredeti recept innen származik, és először egy az egyben így is készítettem. De sütés közben a tésztából sok vaj csöpögött ki, ráadásul elfelejtettem tepsit tenni alá. A sütő füstölt, ráégett a vaj, akkor úgy gondoltam, hogy na ezt soha többé. Viszont annyira finom, hogy a tésztát egyszerűen lecseréltem és máris tökéletes lett. Nem is értem, minek annyi vaj bele, ha úgyis kicsöpög....
Tészta:

  • 200 g finomliszt
  • 1 ek. cukor
  • 100 g apró kockára vágott hideg vaj
  • csipet só
  • 1 tojás sárgája
A késes aprítóba (az enyém ilyen, sokan kérdezik) készítem a lisztet, cukrot, sót és a hideg vajat. Elindítom, morzsásra kevertetem. Ezután adom hozzá a tojás sárgáját.
A tésztát egy 25 cm átmérőjű kapcsos tortaformába nyomkodom, úgy, hogy az oldalára is jusson.
Hűtőbe teszem.
Összekeverem a krémet:
  • 230 g natúr sajtkrém
  • 50 g porcukor
  • 1 nagy tojás
  • 1 ek. vanília kivonat
A sajtkrémből ha 250 g van, annyi is mehet bele, de ha csak 200 g van a dobozban, az is tökéletes. Készítettem már Philadelphia jellegű sajtkrémből és mascarponéből is, mindkettő tökéletes. Jellegűt írtam, mert a pennys kék dobozos natúr sajtkrém pl. tökéletes, és árban sokkal barátságosabb. De volt, hogy csak egy doboz sajtkrém volt itthon, akkor keményebb tejföllel pótoltam. (szintén barátságos megoldás, ha tudom, hogy másnap sütök, akkor egy nagy doboz tejfölt sűrű szövésű ruhán átcsepegtetek).
Félreteszem a krémet, míg feldarabolom az almát:
  • 4-5 db alma (Granny Smith)
  • 2-3 ek. cukor (barnacukor)
  • 1 tk. fahéj
  • szeletelt mandula
Az almát megpucolom (idared is nagyon jó), majd cikkekre vágom. Rászórom a cukrot és a fahéjat, jól elkeverem.

Kiveszem a hűtőből a tortaformát. A tésztára öntöm a sajtos krémet, a tetején elrendezem az almát, majd meghintem szeletelt mandulával.

200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt sül készre. 
Ha megsült rácsra teszem, hagyom pár percig, majd óvatosan leveszem a tortaforma peremét. Langyosan a legfinomabb, tálalás előtt meghintem porcukorral, vagy fahéjas porcukorral. 

6 megjegyzés:

Barackos írta...

A vaj kicsöpögős recepteket én sem értem, sokat kísérleteztem egy sajtos tallér recepttel, ott is hasonló problémák voltak...
Ez az almatorta tetszik, ki fogom próbálni!
Szép napot!

Ildikó írta...

Tudom nagy páros az alma-fahéj de én kipróbáltam csillagánizssal. KEVÉSSEL!!!!!!!!!!!!!! Isteni így is

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Nagyon szépeket készítesz és mind finom is. Én is próbálkozom, zsemle, barna kenyér, kifli... már sokmindent készítettem a Te leírásod alapján. De most van egy nagyon jó könyvem. Gondoltam küldök át belőle Neked is pár oldalt, lehet örülnél neki. De sehol sem találom az email címedet. Pedig régebben megesküdnék, hogy láttam kiírva itt az oldalon:(
Üdv:
Én Eper voltam, a követőid neve alapján, és innen küldenék Neked valamit: pitypangkonyhaja@gmail.com

Bocika írta...

Limara!
Ha nincs ilyen késes kütyüm, akkor hogy tudok nekiállni a tészta készítésének? Kezdő vagyok még, azért is kérdezek ilyen "okosat"!
Egy másik kérdés: szoktam készíteni kakaós kalácsot vagyis olyan "ostoros kalács" jellegűt, van ennek Limaras változata? Kipróbálnám!
Köszönöm
Zsu

Limara írta...

egyszerűen kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrod. ha nagyon ellágyul, akkor fél órára hűtőbe teszed mielőtt a tortaformába teríted.
Nincs még, majd kitalálok:)

kismama írta...

Sajtkrém helyett vajkrémet tettem bele, az úgy jó?