2012. január 4., szerda

Kukoricás-tökmagos buci



















Őszintén szólva nagyon nehézkesen ment az utóbbi napokban a sütés-főzés. Talán mert a decembert szinte végig a konyhában éltem meg? Persze azért főztem én a kis családomnak, sőt még kenyeret is sütöttem (csak egyszer felejtettem el, de akkor jött a lepénykenyér), de csak a jól megszokottat. 
Közben azért agyaltam, mi újat tudnék mutatni Nektek. Ezt a kukoricadarás, tökmagos bucit már többször beígértem azt hiszem, most végre sort is kerítettem rá.

Hozzávalók:

  • 175 g víz
  • 35g kukorica dara
  • 450 g kenyérliszt
  • 250 g öregtészta
  • 2 tk. só
  • 1 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 25 g vaj
  • 150 ml író
  • 150 ml víz
  • 15 g friss élesztő
  • 2 ek. kukoricaliszt
Ha nincs író, nem kell pánikba esni, lehet helyettesíteni 1 dl joghurt és fél dl víz keverékével.
A 175 g vizet felforralom, majd a kukoricadarát beleszórom és állandó kevergetés mellett sűrűre főzöm. Hűvösre teszem.
A kenyérsütőgép vagy dagasztógép üstjébe készítem az összes hozzávalót a kukoricaliszt és a hűlni kitett kukoricadara kivételével. Elindítom a 20 perces dagasztás programot. 15 perc után hozzáadom a meghűlt kukoricadarát és a kukoricalisztet. A lisztet azért tartom vissza eddig, mert a darától ragacsossá válik a tészta, ezzel javítok rajta.
A bedagasztott tésztát kiolajozott kelesztőtálba teszem és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztem. 30 perc után kissé átforgatom.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítom és a kezemmel egy    centiméteres téglalappá nyomkodom.

Hosszában kettévágom, így lesz két keskeny téglalapom. Egy vékonyabb sodrófával (ilyen célra van egy levágott fejű fakanalam rendszeresítve) a keskeny téglalapok közepébe egy mélyedést készítek. A mélyedés mentén kettéhajtom a tésztát. Ez az ellapított él, majd nem engedi meg, hogy az újrakelesztéskor szétboruljon a tésztám. Mindkét téglalappal elvégzem ezt a műveletet.



A tésztákat 5-5 darabba vágom. Vizet permetezek rá, és alaposan megszórom tökmaggal, amit kissé a tésztába is nyomkodok:

Sütőpapíros tepsire átfordítom őket, úgy, hogy a tökmagos rész kerüljön alulra. Letakarom egy ruhával és kb. 30 percig újrakelesztem. Ezalatt a sütőt előmelegítem 200 fokra. Közvetlenül sütés előtt alaposan lepermetezem őket vízzel, sőt a bátrabbak, mint én egy kevés vizet is löttyinthetnek a sütő aljába (vagy 2-3 db jégkockát is bedobhatnak) miután a tepsit betolták. 20 perc alatt sülnek ropogósra.
Rácsra szedem hűlni őket és azonnal lepermetezem mindet kevés hideg vízzel, hogy szép fényes héjuk legyen.

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

SZia!

Így, hogy előfőzöd a kukoricadarát, így nem lesz száraz tőle a pékáru?

Limara írta...

nem, pont így nem lesz tőle száraz! :)

Andrea írta...

Kedves Limara!

Azt szeretném kérdezni, hogy kevésbé modern konyhában (értsd: hagyományos gáztűzhely, nincs kenyérsütő- ill. dagasztógép) hogyan lehet elkészíteni ezeket a finomságokat? Tudsz adni valami tippet, tanácsot, hogy hogyan boldogulhatok ultramodern konyha nélkül?
A nagyim nálam él, és itthon már azért is harcot kell folytatnom, hogy egyáltalán bekapcsolhassam a gáztűzhely sütőjét - nagyimat idézem: "mert lassan melegszik be és drága a gáz" -, kenyérsütőgép használata pedig szóba sem jöhet, ugyancsak "energiatakarékossági" okokból. Próbáltam meggyőzni a nagyimat az ellenkezőjéről, de nem sikerül... Erőltetni nem akarom, mert a családi béke fontosabb.

Ha tudsz segíteni néhány ötlettel, hogy hogyan lehet megsütni, kipróbálni a blogodon található finomságokat gáztűzhellyel, szimpla robotgéppel és kézi munkával, akkor előre is megköszönöm :-)

Névtelen írta...

Köszi :)
Fogalmazni tanulok, mert a neten nincsenek hangsúlyok.
Én is így gondoltam megerősítést akartam:))

Névtelen írta...

Andrea, nálam egyszerűbb konyha nem sok lehet.
Régi típusú gáztűzhely, palackos gáz (sokkal drágább), és állandó spórolás, mert 5 gyerek van.
De ezeket a dolgokat otthon sütni, akár a kenyeret is két naponta, sokkal inkább megéri, mint megvenni.
Kézzel dolgozni pedig jó.
Nem beleszólni akarok Limara dolgába, ez az én véleményem, de állj a sarkadra, legyél erőszakos, és bizonyítsd be, hogy a házi cuccok jobbak és olcsóbbak :))

Limara írta...

Heni! :))

Andrea! Értem a nagyidat! :) Bármelyik receptnek nyugodtan álljál neki kézzel dagasztani. Én is gyakran dagasztok kézzel, mert rettentő jó dolog. Kikapcsol, megnyugtat és fantasztikus érzés érezni a kezem alatt, amint életre kel a tészta. Némi gyakorlat után már pontosan fogod tudni tapintásra is, hogy mikor tökéletes. Egyszerűen szitáld át a lisztet, közepébe készíts egy mélyedést, tedd oda a többi hozzávalót és csak a dagasztás maradt hátra:)

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Nagyon sok receptedet kipróbáltam és örömmel tapasztaltam hogy az iskola tanulói is szeretik azokat a péksütiket amiket a te receptjeidből csinálunk.Köszi a pontos és jó recepteket.Mindenkinek csak ajánlani tudom az oldaladat.

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Rendszeresen látogatom honlapodat, bár még csak 1-2 receptedet készítettem el.
Nagyon szeretjük a kukoricás kenyeret, én egy olyan receptet használok, ahol a liszt 1/4-e kukoricaliszt, és van benne pici méz (resztelt csirkemájhoz szoktam készíteni)! Ez a recepted nagyon érdekelne (sors keze: hétfőn vettem kukoricadarát!), de én nem használok öreg tésztát kenyérsütéshez, csak élesztőt. Módosítanád nekem élesztősre a receptet?
Előre is köszönöm: Kata

Medora írta...

Nagyon szép színe lett!

chriesi írta...

Ezek már megint mesések! Semmi öregtészta, úgyhogy talán nekem is sikerül majd! Meg fogom próbálni!!

Limara írta...

Kata! Ha elhagyod az öregtésztát, akkor az élesztőt 2,5 dkg-ra emeld meg, az összes többi változatlanul maradhat. Ez egyébként érvényes az összes többi receptre. ha elhagyod az öregtésztát, akkor az élesztőn kell csak emelni, a többi változatlanul maradhat.

Medora! Köszönöm:)

Chriesi! De van benne, de elhagyhatod nyugodtan, csak az élesztőt kell akkor megemelned:))

Andrea írta...

Kedves Lányok!
Nagyon szépen köszönöm a tippeket! :-)

Brigitta írta...

Gyönyörűek! Nagyon vártam már,a polentás kenyeret is imádom!Biztosan mennyei lehet! Ha lesz időm meg fogom sütni!
Utólag is B.U.É.K.!! Puszi!

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Szeretném megköszönni a segítséget, ma elkészítettem öregtészta nélkül élesztővel, buci helyett zsömléket formáztam (mivel túl laposra nyomkodtam szét, ezért a négyzeteket óvatosan átformáztam). Finom lett!
Kata

Névtelen írta...

Szia Limara,
Nagyon jo recept, kiprobaltam es nagyon izlett.
En kezzel gyurtam es ugy egy kicsit tul ragadosnak talaltam a tesztat, de ez mas miatt is lehetett, nem minden alapanyagot talaltam itt meg, szerintem veletlenul kukoricadara helyett buzadaraval csinaltam, de nem vagyok biztos benne :)
Nekunk nagyon sok, ugyhogy felig kisulten lefagyasztottam a nagy reszet, felengedve es ugy keszre sutve is nagyon jo.
Koszonom a jo recepteket!
Orsi

Lolinda írta...

Szia Limara!
A Tv-ben láttalak,mikor sütötted a kenyeret, fel is írtam a hozzávalókat,de aztán mondtad az oldalad címét,és felnéztem. Azóta,ha kis szabad időm van rá vagyok kattanva a receptjeidre. Ma a hambi zsömlét meg is csináltam. A családnak nagyon ízlett. A sok gyönyörűséges péksütid és kenyered közül nem tudok választani,hogy melyik legyen a következő! Imádjuk a házilag készült finomságokat! Mindenesetre nagyon örülök,hogy éppen akkor néztem a tv-t, mert amúgy nem találtam volna az oldaladra.
Remélem még sok finomságot fogsz felrakni! Addig is próbálkozom még, van miből válogatni szerencsére. :)
Üdv és ezer köszönet!!!

Limara írta...

Kedves Lolinda! Én köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszik az oldal! remélem, a receptek később sem fognak csalódást okozni! :))