2012. január 18., szerda

Kanelbullar - svéd kardamomos-fahéjas csiga



Ezt az autentikus svéd receptet megint csak Angelikától kaptam. Hát mit mondjak, fantasztikus. Egyébként is nagyon szeretem a kardamomot,  ebben a csigában is verhetetlen.

Hozzávalók:
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 7,5 dkg vaj 
  • 2,5 dl tej 
  • csipet só
  • 0,5 dl cukor 
  • 1 teáskanál kardamom
  • kb 7 dl finomliszt                 
 A tejet meglangyosítom, beleszórom a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt.
A lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a sót és az őrölt  kardamomot. Elmorzsolom a vajjal, majd az élesztős tejjel bedagasztom a tésztát. Duplájára kelesztem.
Míg kel elkészítem a tölteléket:
  • 0,5 dl cukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tk. fahéj
Én barnacukrot használtam, amit egy kissé átdaráltam a késes aprítóban. Ezután hozzáadtam a fahéjat és a puha vajat, krémesre kevertem.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam és kb. 2-3 mm vastagra nyújtottam. Rákentem a tölteléket, majd a hosszabb oldalától feltekertem. Ujjnyi szeletekre vágtam. Sütőpapíros tepsin kell újrakelszteni őket, én most papírkapszlikba tettem a tekercseket.

















30 percig hagytam letakarva kelni.
A sütőt ezalatt előmelegítettem 220-230 fokra.
A megkelt csigákat lekentem egy egész, felvert tojással és megszórtam jégcukorral. 8 perc alatt sültek pirosra.
5 percre le kell takarni egy ruhával, utána tálalható.

21 megjegyzés:

Maritza írta...

mmmm It smells so good!!! I am going to translate to understand it..I like very much.... the sweets !!!....thanks for sharing... greeting

Maritza írta...

Sorry..... I saw you google translator...thanks..

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon szuper lett :) Gratula. :)
A szine is pont megfelelö, a svédek se csinálhatnák szebbre, és biztos finom is :)
Azt hiszem, ha nem fogyóznék nekiállnék egy adagnak én is, mert ihletet adtál, de most nem lehet :(
Inkább utána nézek egy diétás jellegü péksütidnek ...:)
Angelika

Névtelen írta...

Szia Limara!
Ez valami fantasztikus, mint az összes többi recepted is!
Segíts nekem, kérlek! Hol lehet kardamomot venni, mert én még sehol nem találtam, pedig régóta keresem.

Köszi: Csaba

Limara írta...

Maritza! Thank you! :)

Angelika! Köszönöm, a receptet is! :))

Csaba! Köszönöm! :) Én a helyi bio boltban kaptam, itt mindig van. Bio- reform vagy fűszerházakban érdemes szétnézni. Szerintem netes rendelés is van:)

Medora írta...

Annyira finom még másnap is! Már ha marad...

Névtelen írta...

Én ugyanilyet szoktam sütni, csak trapéz alakúra vágom és az élére állítom, de valóban az itt megjelent az autentikus. Imádjuk. Kardamom kapható az ázsia boltban és a különféle szír, arab, ilyen olyan fűszereseknél, Pesten tele velük a körút, a fehérvári úti piac, a campona, stb. meecee

Janka írta...

Csábítóan néz ki :-). Holnap már remélem kevesebb lesz a munka, így lesz időm végre valahára kelt tésztásat sütni....bár díszítő szórócukor nincs itthon, de azt hiszem ez nem lesz akadály....

Ekkora adagból kb hány csiga lett?

Kardamont én is bioboltban szereztem be a legutóbb, és szórócukorra tippek? sima élelmiszerbolt?

Judit írta...

Szórócukor/jégcukor szinte mindig van az Intersparban meg Tesco-ban, én onnan szoktam beszerezni.

Gyönyörűek! Még van is időm sütni egy adagot! :)

phzs írta...

Tényleg beletettél 5dl cukrot?
Én nagyon hasonlót sütöttem itt: http://ecet-es-olaj.freeblog.hu/archives/2011/08/19/Fahejas_csiga/
de abba csak 5dkg cukor kellett.

Petrus och Benci-maci írta...

Ez az egyik kedvencünk még Stockholmbol...

Petrus och Benci-maci írta...

én szoktam még a töltelékbe egy kis marcipánt is reszelni...

Márti írta...

Kedves Limara!
Kb fél éve követem a blogodat, sütöm a receptjeidet. Elmondhatom, hogy nagy rajongóid vagyunk azóta is. De eddig csak csendben, most elérkezettnek láttam az időt, hogy végre írjak is Neked. Ma este vacsora után megmutattam a családomnak a mai recepthez tartozó fotót, és közfelkiálltással megszavazták, hogy kérik reggelire.
Be is készítettem a kenyérsütő gépbe a hozzàvalókat, majd kb. 2és fél óra múlva megkérdezte a férjem, hogy mi a helyzet a csigákkal. (Feledékenységemet némileg magyarázza, hogy 38. hetes kismama vagyok, nagyon ki tudok kapcsolni mostanában a jelenből.) A tészta persze agyon kelt a gépben, sebaj, azért kárba nem hagyom veszni, elkészítettem a csigákat, és irány a sütő! Az eredmény így is remek lett, mint azt éjfél tájban a férjemmel megállapítottuk. Ekkor határoztam el, hogy most már írok Neked, megköszönve a receptet, és azt, hogy ilyen jó esti programot szereztél nekünk, mert jót nevettünk ismét a szórakozottságomon. Már látom fiaim elégedett arcát, amint reggel tömik befelé a jó kis reggelit. Ha marad esetleg, megkapják uzsinak a suliba, bár ahhoz inkább dupla adaggal kellett volna indítanom. Ha a harmadik fiam is ilyen édes szájú lesz, át is írom a receptet nagyobb mennyiségre. Köszönettel és üdvözlettel:
Márti

Shbeta írta...

Kedves Limara!

Regota vartam mar ezt a receptet es benned soha nem csalodik az ember! Koszonom!!!Csak a toltelekkel vagyok bajban, regebben mar keszitettem ezt a fajta csigat, de sokkal tobb vaj ment a toltelekbe, biztos az 5 dl cukor es az 5 dkg vaj arany?

Megegyszer koszonom: Moni

Limara írta...

Sziasztok! Köszönöm szépen a kedves szavakat! :))
Bocsánat, elírtam a cukor mennyiségét a töltelékben, 0,5 dl kell eredetileg bele. Én belenyomtam vagy 10 dkg-ot egyébként:))

lomaquilt írta...

Kedves Limara!
Nagyon tetszenek a receptjeid. Sajnos ezek a kiflik, csigák stb. annyira étvágygejesztők, de -szerintem- hizlalók. Vendégeknek szoktam késziteni, de nem állom meg, hogy ne egyek belőlük. Egy kérdésem lenne. Mikor sütőd, akkor légkeveréses sütőben készited, mert olyan rövidek az idők?

Limara írta...

Nem, nekem nincs légkeverésem, a kelttésztának egyébként sem jó, csak alsó-felső sütésű villanytűzhelyem van. :)

bonnie írta...

0,5dl cukor kell a tésztába is? nem csak az élesztőhöz való?

Donát írta...

Szia Limara!

Igen, ezt a receptet olvastam az IKEA oldalán is! Ott is ezek a mértékegységek voltak... 7 dl liszt... 0,5 dl cukor... Kérlek szépen segíts, hogy mennyi az annyi, hány dkg lisztre és cukorra van szükség? Szeretném én is elkészíteni :)
Köszönöm! Donát Anyukája, Szilvi

Limara írta...

Szia!
Hűha! Én dl-ben egy mérőpohárral mértem, nem pedig mérleggel, így nem tudok pontos mennyiséget megadni. Egy dl liszt az egyébként 6 dkg-nak felel meg. A fél dl cukor meg kb. 3 ek.

Donát írta...

Szia!
Jaj, ha egy kicsit türelmesebb lettem volna... :) Ahol utánanéztem ott 5 dkg lisztnek felet meg, 1 dl, így én kissé folyósabb tésztát kaptam a kenyérsütőmből, de utána dagasztottam még, amennyit felvett és mostanra már el is készült. Isteni finom lett! A cukor is kevesebb ebben az adagban, de újrasütöm, az már biztos és 6-7 lesz a váltó szám :) Köszönöm a segítséget!