2012. január 21., szombat

Hajtogatott tepertős



Tepertő imádók egészen odáig lesznek érte. Hasonló módon készül, mint a kapros dübbencs. Itt Makón, de gondolom máshol is kapható ehhez hasonló a pékségekben. De csak hasonló, mert azokban keresni kell a tepertőt, ebben viszont a tepertő között kell keresni a tésztát.

Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • 2 tk. só
  • 1 tojás
  • 1 db áttört, főtt burgonya (kb. 180 g)
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • csipet cukor
  • 10 dkg olv. vaj
  • 40 dkg darált tepertő
  • + 1 tojás a lekenéshez
Az olvasztott vaj és a tepertő kivételével az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe készítjük. Elindítjuk a gépet és összeállítjuk a tésztát. Kb. 10 perc dagasztás után kis részletekben a tésztához adagoljuk az olvasztott vajat. Lágyabb kelttésztát kapunk. Egy kiolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztjük.
Míg kel a tepertőt kihabosítjuk.
A megkelt tésztát négy egyenlő darabba vágjuk. Az egyiket egészen vékonyra nyújtjuk. Nem baj, ha nem lesz tökéletesen téglalap alakú, a lényeg, hogy egészen vékony legyen. Megkenjük a tepertőkrém harmadával, majd egy másik, egészen vékonyra kinyújtott tésztával befedjük. 

Erre is kenünk a tepertőkrémből, majd ismét befedjük egy hártyavékonyra nyújtott tésztával. Addig folytatjuk, míg az összes krém és tészta elfogy. 
A legfelsőt nem kell megkenni:


A négy rétegű tésztán még nyújtunk amennyit csak tudunk. Ezután gondolatban három részre osztjuk A bal oldalit a középsőre hajtjuk, majd arra a jobb oldalit. Mintha levélpapírt hajtogatnánk. Az így kapott hosszúkás tésztacsíkot ugyanígy még egyszer meghajtogatjuk. 
Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 22x35 cm-es tesit, a tésztát beletesszük:

Egy ruhával letakarjuk és kb. 30 percig pihentetjük. Ekkor egy éles késsel felszeleteljük (az én késem nem volt éles, ezért meghúzta kicsit, de az nem baj). Nem kell teljesen átvágni, elég, ha a feléig daraboljuk fel.

Ismét letakarjuk és további 15-20 percig hagyjuk. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra. 
Végül lekenjük egész, felvert tojással és a sütőbe toljuk. Kb. 15 perc után, amikor eléri a kellő piros színt egy fóliát terítünk lazán a tetejére. További 20-25 percig sütjük.

9 megjegyzés:

Katyi írta...

Uhhh! Csak egy falcsit kéééérek! Ma édeset sütöttem, de a héten biztosan sort kerítek rá!!!!

Ildikó írta...

ma almatorta lesz de jövőhétvégén et lesz. fantasztikusan guszta

Édeskonyha írta...

Nagyon-nagyon jól néz ki. Tetszik maga a koncepció,de már édesre vágyom, lehet hogy valami jó kis diós töltelékkel elkészítem.

Agi írta...

en imadom a szilvaiz es a teperto izet egyutt...szerinted belecsempeszheto ebbe a sutibe a szilvaiz valamilyen modon?:)

modorka-kreal írta...

Szia Limara!
Egy kérdésem lenne hogy a "tepertőt kihabosítjuk" azt hogy csináltad? Adtál hozzá valamit még?Válaszod előre is köszönöm!Mónika

Névtelen írta...

Nagyon szépen köszönöm ezt a receptet is!Tökéletes mint minden Nálad. Maradék burgonyát tettem bele ami még ráadásul pirospaprikás, hagymás volt és ennek ellenére is tökéletesen sikerült. Közben a férjem kitalálta, hogy mennjünk el látogatóba a nagynénjéhez, addig betettem a hütőbe.Semmi baja nem lett. Azt mondta a férjem amikor kisült a pogácsa ,,Hát ez a Limara tud valamit".Mégegyszer köszönöm. Gréti

Ilke írta...

Jaj...!
Ez olyan, amit kb 1 hónapja keresek. Gyerekkoromban ettem "sovány" néven. Nem hiszem el, hogy pont most, pont Nálad látom. MEG KELL CSINÁLNOM.
Limara! Nagyon szeretünk!
(Ma reggelire levendulás brióst ettünk narancslekvárral:-) )

bake!Ann írta...

Most sült meg, megkóstoltam! Hát ez valami merénylet! Isteni finom! Bár azt nem tudom, hogy a kolbászos csigáidat tudom e űberelni!? Köszönöm a receptet!

havercsávó írta...

Szabolcs-Szatmárban csinálják úgy hogy min. egy réteget megkennek igazi Szabolcsi szilvalekvárral. Fenomenális! Kipróbáltam! :)