2011. augusztus 18., csütörtök

Orosz fekete kenyér

















Hű, hogy én mennyit kerestem egy jó orosz fekete kenyér receptet! Hónapokig böngésztem az orosz gasztro oldalakat, de alig-alig találtam és azok egyike sem volt szimpatikus. Persze azt, hogy milyen is az eredeti kenyér nem tudom megmondani, sajnos nincs viszonyítási alapom, egyszerűen csak egy jónak tűnő recept után kutattam. Ugyan gimis koromban Leningrádban voltunk egyszer osztálykirándulni, és rémlik, hogy a szállodában kaptunk is talán egy féltéglára emlékeztető fekete kenyeret, de akkoriban már maga a látvány is elég volt, hogy ne kóstoljuk meg.
Néhány hete végül találtam egy oldalt, ahol egész jó kis recept jött velem szembe. Pár napja aztán nekiláttam. Míg dolgozott a gép, beugrott, hogy talán a nagy kenyeres könyvemben (Szakácskönyv kenyérsütőgépekhez) is van egy gépi recept. És mit ád ég, ugyanaz volt benne. Hihi, az orosz bloggerina is azt használta...
Magán a recepten nem sokat változtattam, sőt tulajdonképpen semmit, csak kovászt adtam hozzá és az élesztőt csökkentettem egy kicsit.
Az illata csodás volt míg sült. Alig vártam, hogy meghűljön és kóstolni lehessen. Levágtam a kenyér sarkát, letörtem egy falatot, kóstolgattam, ízlelgettem és azt mondtam, hogy hát...Nagyon összetett ízű kenyér, furcsa volt első kóstolásra. Egyszerre kesernyés a kávé és a kakaó miatt, édeskés a melasz miatt, savanykás a kovász okán és fűszeres a koriandertől és a köménytől. Azért letörtem még egy falatot és mentem tovább a dolgomra. Egyszer csak azt vettem észre, hogy már a sokadik falatért megyek, a kenyér sarka már el is fogyott, muszáj egy szeletet is levágnom. A hát-ból hű lett!
Hozzávalók:

  • 250 g BL 80 kenyérliszt
  • 85 g tk. búzaliszt
  • 140 g rozsliszt
  • 75 g zsemlemorzsa
  • 3 ek. zabkorpa
  • 1,5 ek. kakaópor (cukrozatlan)
  • 2,5 ek. ins. kávépor
  • 2,5 ek. sötét melasz
  • 2 ek. olaj
  • 2 tk. só
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 20 dkg kovász
  • 360 ml víz
  • 1,5 dkg élesztő
Az összes hozzávalót bekészítettem a dagasztógép táljába. Kb. 12-15 perc  alatt szépen összeállt a tészta, amit áttettem egy kiolajozott kelesztőtálba. Egy órán át hagytam kelni.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítottam, finoman kinyomkodtam  belőle a levegőt, közben téglalap formára igazítottam. Jobb és bal oldalról is visszahajtottam belőle egy kicsit, majd a tésztát feltekertem. 


Sütőpapírral kibélelt formába tettem és hagytam egy órán át kelni. 


A sütőt ezalatt előmelegítettem 230 fokra. A megkelt tésztát hosszában végig hasítottam egy éles pengével, alaposan lepermeteztem vízzel és a sütőbe toltam. 15 perc után a hőt visszavettem 200 fokra. Összesen 45 percig sütöttem.
Rácsra tettem hűlni.
Izgalmas kenyér lett, remélem tetszeni fog!



















21 megjegyzés:

Ami írta...

Tyűűű, még életemben nem láttam ilyen kenyeret! De nagyon nagyon tetszik, és pont nekem való érdekes recept. Hamarosan megsütöm :)

Medora írta...

Legalább látom értelmét a sokévnyi orosz tanulásnak. De azért köszi, hogy nem nekem kell fordítgatni! Elég érdekesnek látszik, de megbízom az ítéletedben.

Polla írta...

Talán 12 éves lehettem amikor egy orosz katonától kaptunk egy téglaformájú, teljesen fekete kenyeret. Azokban az időkben, amikor nálunk még csak fehér kenyeret lehetett kapni. Nagyon ízlett és azóta is keresem a titkát. Talán most nálad megtaláltam. Mindenképpen kipróbálom, de melaszt nem tudok szerezni. Mivel helyettesíthetném szerinted?

Névtelen írta...

Nekem azért kétségeim vannak, hogy ilyen volt-e régen ez a kenyér. A muzsikok szerintem nem raktak bele kakaó- meg kávéport :) Móni

Anazar írta...

A jó orosz feket kenyér (nekem csak 'kutyakenyer') sűrű, tömör, nedveskés (kiváló kemény galacsint lehet belőle gyúrni :-D))))), savanykás-kesernyés ízvilággal. Az oroszok Guinness-e! Kave es kakao? Nem tudom. Szerintem a színét és az ízét is valamelyik pörkölt gabona adhatja. Puha vajjal maga a mennyország!
Nagyon szép a textúrája a kenyerednek Limara!!

Koncz Zsuzsi írta...

na igen! a jó orosz fekete kenyér savanykás, kicsi kesernyés de mégis valahogy édes, tömött, sűrű. és ragacsos. inkább törik mint vágni lehet. bele tudnék fulladni annyira szeretem! füstölt lazaccal, vagy ruszlival! helsinkiben vettem és ettem utoljára, azóta is vágyom rá.
igy valahogy szeptember-október környékén van egy hetes ünnepük, a finneknek, a Silakka markinaat. mindenféle helyi specialitással. itt vettük házi sütésű orosz fekete kenyeret! nagyon finom volt. azzal poénkodtuk a fújoló holland, német, belga cserediákokkal hogy szöget lehet beverni vele! ugy kopogott mintha kőből lenne. de csak a héja volt ilyen a belseje nagyon finom ragacsos puha. :D

Névtelen írta...

Én is nagyon szeretem a fekete kenyeret, pástétomokhoz, halhoz ilyesmihez sokkal jobb, mint a többi fajta.
Ha megengeded Limara, nekem van egy receptem, már megsütöttem régebben, és nagyon jó lett.

2 kenyérhez:
6 dl víz, 5 dkg méz, 7,5 dkg élesztő, 1 ek só, 1 ek ecet, 1 púpozott kiskanál köménymag, 2 ek instant kávé, 2 ek nagyon finomra aprított hagyma, 7,5 dl (kb. 45 dkg) rozsliszt, 4 dl (kb. 22 dkg) finomliszt. Tetejére: 1 ek kukoricaliszt, 1 dl víz.

A langyos vízben a mézet kevergetve feloldani, az élesztőt belemorzsolni. A sót, ecetet, fűszereket hozzáadni. A kétféle liszttel bedagasztani, 45 percig keleszteni. Lisztezett deszkán két cipóra formázni, és megint 45 percig pihentetni. A cipók tetejét éles késsel bevágni. Meleg sütőben 200 fokon 45 percig sütni. A kukoricalisztet a vízzel 1 percig forralni, a kész kenyereket bekenni vele, és még 3 percig sütni.
(A recept a Komatál sorozat kiadványában volt.)

Legközelebb a fekete kenyeret sütök, teszek bele koriandert is, jól hangzik.

Kata

Névtelen írta...

Hú, de jó, ez nagyon tetszik!

Éva írta...

Első ránézésre furcsa, mivel még nem láttam fekete kenyeret! Inkább valóban egy kalácsféleségnek gondoltam volna. Az ízét elsem tudom kébzelni, hogy milyen? Ha már többen mondjátok hogy finom akkor elhiszem!:)

Blogkonyha írta...

Nagyon durván fekete! De jól néz ki! Szívesen megkóstolnám!!!

Limara írta...

Igen, igen, ez is ragacsos és tömör volt, galacsint lehetett belőle gyúrni, kissé nyirkos tapintással. A kép talán nem adja vissza...
Én úgy tudom, régen is kávéval színezték, kakaót tényleg nem biztos, hogy tettek bele.

Csipkepille! Talán sötétbarna lágy nádcukorral, de csak egy evőkanállal tegyél bele...

Kata! Köszönöm a receptet!:)

Boboce írta...

Húú, micsoda izgalmas recept!!! Eeeezigen! :))))

Vicuska írta...

De megkóstolnám! Az egyik legnépszerűbb típusú ez az orosz kenyér! Itt található az eredeti borogyinói kenyér, ami állami szabvány szerint készült, ebben nincs se kakaó, se kávé (szerintem a sötét szín elnyerése miatt rakják bele, nem tudom, mennyire módosít az ízen?!)- http://anna973.blogspot.com/2009/11/blog-post_15.html#more
Ez is jó recept: http://forum.hlebopechka.net/index.php?showtopic=27
Ha kell, szívesen lefordítom... Nagyon finom az íze, felejthetetlenül! Olvastam róla, hogy már hamisítják is :)

Culinaria Ungaria írta...

Kedves Limara!
FAntasztikus recept, még a hétvégén ki kell próbálnom!! De a melaszt én is sötét barna cukorral fogom helyettesíteni.
Ezúton szeretnélek megkérni, hogy nézzél be hozzám. Van a blogomon egy kérés számodra...
Ha viszont ebben a nyári melegben nem válaszolsz rá, mert inkább az árnyékos teraszon limonádét szürcsölve egy izgalmas szakácskönyvet olvasol, azt is megértem. :-)
Üdv: Krisz!

EWA gyöngyös világa! / EWA's World of Beads! írta...

Fantasztikus recept,nagyon jó kis blog,nagyon nagy élvezettel olvastam!

Névtelen írta...

Köszönöm, hogy vagy nekem Limara! Nagyon sokat tanulok tőled.
Szeretném megkérdezni, hogy a félfogós liszt ugyanaz lehet, mint a BL-80-as liszt? Sajnos semmi számozást nem láttam a zacsiján. :(
Ha mégsem ugyanaz akkor nem tudnád megmondani, hogy ez mire jó?
Köszönöm!

Cimbilimbi írta...

Isteni a kinézete - nekem nagyon tetszik! Orosz szakos lévén, sokat jártam odaát anno, emlékszem a tégla alakú kenyérre, én imádtam! Mondjuk nem volt sok választásom - a közértben általában fekete kenyeret, kefírt - szintén kedvenc, a manapság kapható kaukázusihoz hasonlít, csak erőteljesebb, savanyúbb volt -, halkonzervet, bort és vodkát lehetett kapni, és ezt szó szerint értsd, ennyi volt a választék! Köszönöm, hogy megosztottad a receptet, nosztalgiáztam kicsit :)

ancsa írta...

Sziasztok! Nem tudja valaki, hogy a kovászt öregtésztával lehet helyettesíteni? : O

Limara írta...

Szia! Tulajdonképpen lehet, de a friss öregtésztának nincs meg az a savanykás aromája, mint a kovásznak. A 4-6 napos öregtészta a legjobb talán.

bubu írta...

Szia Limara !!!!
Egy par nappal ezelott bukantam ra a feketekenyeres receptedre, es eldontottem, hogy ezt nekem meg kell kostolnom, de elobb meg kell tanulnom kenyeret sutni tehet rogton kovettem a foto utjat a blogodra. Fantasztikus a blogod, osszefut a szamban a nyal ahogy nezem a kepeket es olvasom a recepteket. Azonnal eldontotem, hogy kenyeret fogok sutni oreg tesztaval. Tehat elkeszitettem az oreg tesztat az utmutatasod alapjan es mar masnap (nem birtam tovabb varni)megsutottem eletem elso kenyeret. Nem beszelt ugy hozzam, mint a tied (megneztem a videodat is mig sult a kenyerem, nagyon jo..!!! sokat fog segiteni a kovetkezo sutesnel ami nem varat sokat magara mivel nagyon finom lett, erzem, hogy meg nem az igazi, de jobb mint a bolti ....) es nem lett fenyes a teteje, igaz en nem raktam bele cukrot es egy kicsit surru a tesztaja, de ruganyos ez valosinuleg a teljeskiorlesu lisztol van mert azzal keszitettem. Igy utolag latom csak, hogy jol belevagtam a kozepebe .Van meg mit tanulnom , de szorgalmasan fogok gyakorolni , mert vegre erzem azt az izhatast amit gyerekkorombol hordozok maggammal, de a bolti kenyerben soha sem talaltam meg. Koszonom a segitsegedet !!! Jo egeszseget es sikeres munkat kivanok!!!
Nekem is beindult a fantaziam. Mit tudsz a friss fuszeres kenyerekrol, keszitetel mar ilyet van tapasztalatod es recepted? Ugyan is gyonyoru a rozmaringom.

fghdfhg írta...

kávé helyett cikoria potkávét használjatok, az eredetibb mint holmi nescafe, mivel pörkölt magvakbol,gökerekből készült az ereeti fekete kenyér, fél kilohoz kb 3 evő kanál minimum