2011. augusztus 5., péntek

Korpás kenyér

Ismét egy olvasói kérésnek teszek eleget ezzel a korpás kenyérrel. Kiváló lehet azok számára, akik a fehér kenyér hívei, a teljes kiőrlésű lisztekből készült kenyeret elutasítják, ugyanakkor tudatában vannak annak, hogy élelmi rostokra szükség van. Ez a kenyér csökkentheti a lelkiismeret furdalást. 
A búzakorpa élelmi rostokban gazdag étrend-kiegészítő készítmény, amelynek nagy része  nem emészthető - , úgynevezett ballaszt anyagokból áll. Ez azonban fontos a szervezet számára, mert jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, elősegíti a bélműködést, csökkenti az éhségérzetet. 
A különböző kutatások kimutatták, hogy a búzakorpa csökkenti a vastagbél rák kockázatát, kedvezően hat a vércukorszint emelkedésére, elősegíti a vérzsírszint csökkenést, mérsékli az epekőképződést, és jó hatással van a szívműködésre.
Azt szokták ajánlani, hogy joghurtba keverve érdemes fogyasztani. Szerintem aki valaha is fogyókúrázott, az ki is próbálta, de a rettenetes íze örökre mély nyomot hagyott, legalábbis bennem. Kenyérbe keverve viszont meglepően finom.
A kenyeret két lépésben készítettem el, így elég sok korpát tudtam beledolgozni, ez a módszer ugyanis levegősebbé teszi a tésztát. Természetesen egyszerűsítve, az összes hozzávaló azonnali dagasztásával is el lehet készíteni.
Hozzávalók:

  • 20 dkg BL 80 liszt
  • 20 dkg kovász (vagy öregtészta)
  • 2 dl langyos víz
  • 1 dkg friss élesztő
Kenyérsütőgép üstjébe pakolom a hozzávalókat és annyi időre indítom el a gépet, míg alaposan elkeveri. Kikapcsolom és legalább 2 órán keresztül állni hagyom.
Ezalatt a kovász gyönyörűen megkel. Ekkor mérek még hozzá:
  • 30 dkg BL 80 liszt
  • 40 g búzakorpa (tönkölykorpa)
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 1,3 dl víz
A nagyobb szemcseméretű bio búzakorpát használtam. 
Elindítom a dagasztás programot. 20 perc alatt rugalmas tésztát dagasztok. Ha a vége felé ragacsos lenne, akkor kevés lisztet, ha kemény a tészta akkor kevés folyadékot lehet még hozzátenni. Kelesztőtálba teszem és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztem.
Lisztezett felületre borítom, majd veknit formázok belőle.
Sütőpapírral bélelt jénaiba teszem és ismét hagyom 50-60 percig kelni. Ezalatt a sütőt előmelegítem 230 fokra.
A megkelt tésztát éles pengével három helyen bevágom, alaposan lepermetezem vízzel, majd a forró sütőbe tolom. A hőfokot 30 perc után visszaveszem 200 fokra.
Az én sütőmben 48 perc alatt sül tökéletesre. Rácsra teszem hűlni és azonnal lepermetezem hideg vízzel.
Gyönyörűen beszélgetett a kenyérke.




Míg fotóztam ezekkel az ártatlan tekintetekkel kunyerált, ugyanis ha hiszitek, ha nem, Berta mindennél jobban szereti a kenyeret. Amit én sütök.


21 megjegyzés:

Petra írta...

A kenyered tökéletes, mint mindig. Én a te klasszikus öregtésztás fehérkenyeredhez adtam korpát múltkor, a víz mennyiségét kicsit növelve. Nagyon finom lett. :)))
Bertának nagyon jó ízlése van. :)))

Blogkonyha írta...

Nagyon guszta kenyér, a belseje bedig csodás!!! Bertának pedig kifinomult ízlése van!!! Nekem a cicám rajong a kenyérbélért...

Koncz Zsuzsi írta...

hűű, nagyon köszönöm. pont kellett egy korpás kenyér recept. :) kislányom miatt. már sütöm is. :)
zsuzsi

Medora írta...

Ez olyan jól néz ki, hogy szívesen megkóstolnám korpa ide, vagy oda. Berta meg annyira jópofa, épp csak meg nem szólal. Remélem jól fog viselkedni a jövő héten! Minden jót nektek!

chriesi írta...

Milyen gyönyörű kenyér, már megint. Én egyelőre csak álmodozom,főleg az öregtésztásról. Berta pedig annyira édes hogy nem találok rá szavakat. :D

fevi írta...

Tesztelés megtörtént, Borisznak nagyon ízlett!

Névtelen írta...

ééén az antitálentum a kenyérsütéshez azthiszem nekilátok öregtésztát csinálni, meg a többi hozzávalót, mert ezt a kenyérkét meg kell sütni!:) Andicsek

ManóKuckó írta...

Nagyon szép! nyam-nyam-nyam. Már meg is van, hétvégén, mit sütök. Köszi szépen! :)

Zsu írta...

Limara!
Gyönyörű kenyeret sütöttél megint, azt hiszem ez lesz a következő kenyerem, de még az is lehet, hogy bagett lesz belőle :)
Mi csak a fehér lisztes verziókért vagyunk oda, de ez egy jó alternatíva lehet...

Köszönöm szépen :)

Ildikó írta...

Istenem mikor találják már fel az illatos monitort...............?

Tünde írta...

Drága Marcsi minden téged követő blogos társam nevében köszke neked ezért a remekművért. Ma fogom megsütni annyi módosítással, hogy magokkal(szotyi, tökmag) fogom kicsit turbózni és zabkorpával helyettesítem a búzakorpát.

Julibella írta...

Kedves Limara! Van egy 2,4 literes ovális jénaim, de túl kicsi egy kenyérnek, hacsak nem veszem le afedelét. Ennél a receptnél nem írtad, hogy ráteszed a jénai felső részét is, csak annyit, hogy lepermetezed vízzel jó alaposan. Jól értettem? Tehát lehet fedő nélkül is sütni ha alaposan lepermetezzük vízzel??
Más: mivel én ma sütőzacskóban sütöttem, már az elején bezártam a sütőzacskót és még a kelesztés legelején bevágtam. A kenyér gyönyörű, de idejekorán szétnyílt, szinte széthasadt. Szóval:
lehet fedő vagy sütőzacskó nélkül is szép vékony héjú kenyeret sütni?
Köszönöm előre a válaszod! Szép hétvégét!!! Julibella

Névtelen írta...

Szia Marcsi!

Minden nap sütöm a fehér kenyeret, az unokáim már nem is akarják megenni a boltit.

Ez is nagyon megtetszett, már be is dagasztottam, de automatikusan raktam bele cukrot és aszkorbinsavat.
Nem szeretek eltérni a receptjeidtől, remélem nem lesz gond.

köszi mindent.

Iluska írta...

Az előző névtelen én voltam, nem tudtam belépni, végre sikerült.:)

Kisült nagyon jól néz ki. A sarkát már levágtuk és megkóstoltuk, nagyon finom volt. Többet nem akartam szelni, nehogy elfogyjon.

köszi, köszi ezer hála.

rykee írta...

Szia Limara!
Régóta követem nyomon blogodat,és szíves próbálom ki receptjeidet, amik minden alkalommal sikert arattak. Sajnos nem régiben kimutatták, hogy csalánkiütéseim mögött búza- és rozsliszt allergia (is) áll, no meg még vagy 20-25 dolog (köztük burgonya, paprika, paradicsom, stb.).
Limara! Egyre többen küzdenek búza, rozs, lsizt allergiával vagy érzékenységgel. így nem csak magam, hanem sorstársaim nevében is írom soraim.
Szeretnélek megkérdezni téged, mint a kenyérsütés mindentudóját, hogyan tudok kenyér-félét, péksütit készíteni búza-, rozsliszt, burgonya nélkül?
Válaszod előre is köszönöm! Rykee

Garffyka írta...

Sokszor sütöttem búzakorpás kenyeret, de sosem lett ennyire levegős a belseje. Viszem a recepted, köszönet érte. :)

Erika írta...

Szervusz Limara !
Kenyérsütőgépet szeretnék venni, milyet ajánlasz ?
Válaszodat elküldheted az era.jamborne@freemail.hu.-ra vagy a
http://ercsihami.gportal.hu-ra !
Válaszodat előre is köszönöm !
Üdv: Jámborné Erika Gyuláról !

Zoli írta...

Szia Limara!
Az hagyján, hogy nekünk, meg Bertának mennyi örömet szerzel a kenyereiddel,de hidd el más kutyik is hálásak érte, pl. Joe is:). Minden sütésnél megkapja az adagját. Kicsit kopogós, kissé száraz, de azt hiszem a felvétel magáért beszél:).
http://www.youtube.com/watch?v=fjoRsQ3OCtI

Üdv. Zoli

FiTimi írta...

Marcsi!

Fantasztikus, isteni (volt)! Nagyon köszönjük.

Névtelen írta...

Szia Limara,
már többször írtam neked hisz bármelyik receptedet készítettem mind jól sikerült.
Most megsütöttem ezt a kenyeredet és két kérdés merült fel.Az első,hogy neked 48 perc alatt sült készre ez mit jelent?Azt,hogy a hő csökkentés után még 48 percig sütötted 200 fokon,vagy összesen volt 48 perc a két eltérő hőfokon?
a másik pedig,hogy ebből a tésztából ha nem akarok kenyeret készíteni akkor zsemlét vagy kiflit is formázhatok belőle?És akkor a sütési idő csak lerövidül s mikor jónak látom kiveszem és kész?
Meg még egy kérdés eszembe jutott,ha magvakat is tennék bele akkor az,hogyan befolyásolná a tészta összetételét.
Előre is köszönöm.

Melinda

Limara írta...

Zsu! Ezt még az én fehérkenyér imádó fiam is szívesen eszi:)

Ildikó! Nem is tudom, jó lenne-e!:))

Tünde! Biztos szuper lett!:)

Julibella! De, ennél is rajta volt a tető természetesen. lehet tepsin is sütni a kenyeret, tető nélkül (a 2,4 l-es kicsi, abból kimászik), de akkor valóban vastagabb lesz a héja. A sütőzacsi jó megoldás, nem kell elkötni a száját csak amikor már megy a sütőbe, így könnyedén be tudsz nyúlni és bevágni a tésztát.

Iluska! Örülök, hogy jó lett! A cukrot mostanában elhagyom a tésztából, mert meleg van, nem kell gyorsítani az élesztő munkáját. Az aszkorbinsav is kimarad általában, így is tökéletes lesz.

Rykee! A tönkölybúza vagy a durumbúza is gondot okoz?

Garffyka! Szívesen, remélem, tetszeni fog!:)

Zoli! Haláli a kutyus, simogasd meg helyettem is Joe-t!:)) Berta is oda van a kenyérért!:)

Timi! Nagyon szívesen!:))

Melinda! összesen 48 percig sül. Nyugodtan formázhatsz belőle zsemlét is, kiflit is. akkor kb. 20 percig kell sütni. A zsemléhez vagy kiflihez emelném kicsit az élesztő adagot, mondjuk 2 dkg-ra és 1-2 ek. folyadékkal is többet tennék bele...