2011. augusztus 21., vasárnap

Ketchup























Gyermekem ketchupot eszik ketchuppal. Szólok, hogy ebéd és ő már startol is a kamrába az üvegért. Állandó vitát képez, hogy tele nyomja a tányérját, majd az utolsó falatokat otthagyja, ami persze úszik a piros cuccban, amit már sem félretenni, sem megenni nem lehet, legalábbis a maradék pusztító férjemnek nincs hozzá gusztusa. Erről jut eszembe, máshol is így van, hogy a gyerkőc soha nem eszi meg az utolsó falatokat? Ha csak egy falat is, de biztos marad a tányérján... Mi gyerekkoromban a legjobb falatot hagytuk utoljára.
Vissza a ketchuphoz. Az idén úgy döntöttem, hogy főzök én, legalább egészséges paradicsommal tömi majd magát a gyerek.  Először csak próba adagot késíztettem, hogy lássam milyen lesz a fogadtatás. Nos, a házi ketchup isteni, én, aki csak max. a hamburgerben viselem el, bőszen tunkoltam bele a ropogósra sütött csirkedarabokat. Szerintem többet érdemelne, a ketchup elnevezés annyira lenéző szegénynek....
Hozzávalók:

  • 2 kg paradicsom
  • 1 db pritaminpaprika (vagy kápia)
  • 2 db vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 dl ecet (vörösborecet)
  • 0,5 dl almaecet
  • 200-220 g barnacukor
  • 2 ek. mustár
  • 1 tk. őrölt szegfűbors
  • 1/2  tk. őrölt szegfűszeg
  • 1/2 tk. fahéj
  • 1 tk. só
  • 1 tk. őrölt bors
A hagymát finomra vágtam és kevés olajon megpároltam. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, átkevertem, majd ment az edénybe a darabokra vágott paradicsom, paprika, cukor, ecet, só, mustár és a fűszerek. Kb. egy órán át főztem lassú tűzön. Ezután botmixerrel pürésítettem, majd sűrű szövésű szűrőn átpasszíroztam. Visszatettem a tűzre és megint csak lassú tűzön, gyakran kevergetve sűrűre főztem. Közben kóstolgattam, előbb egy kevés ecet, később egy kevés cukor kellett még bele.  
A főzési idő eléggé függ a paradicsom levesességétől, én jó sokáig hagytam.
Kimosott üvegekbe töltöttem, lekötöttem, majd pár percre fejre állítottam őket. Addig megágyaztam nekik a hűtőtáskába, majd gondosan betakargatva hagytam a száraz dunsztban kihűlni.




42 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Kedved Limara!
Én is készítettem egy ilyesmi receptet találtam, de nekem sok főzés után is folyósabb maradt mint szokás. Hány órán keresztül kell főzni? És ebből a mennyiségből hány üveg lett? Mert az íze tényleg ezerszer finomabb és újra el szeretném készíteni!

Limara írta...

Kedves Zsuzsa! Nagyon sokáig, órákig főztem a passzírozás után. Ebből 3 üveg lett, kb. 8-9 dl.

Cimbilimbi írta...

Köszönöm a receptet, feltétlenül kipróbálom! Hogy én mennyire szeretem a ketchupot. A gyerekek tányérja - tényleg szeretnek otthagyni valamicskét, akkor is ha egyébként jó étvággyal esznek... Nálunk kivétel ez alól a palacsinta, olyat még nem láttam, hogy maradt volna akár egy mikromorzsa is, a kicsöppent tölteléket is eltakarítják :)

EWA gyöngyös világa! / EWA's World of Beads! írta...

Nagyon KÖSZÖNÖM a receptet,nálunk is a kedvenc ,ki fogom próbálni!

Petra írta...

De jó ez az egészséges recept! A sok E-től én is irtózom, köszönöm. :)))

ehran írta...

Jó recept, köszi, én még annyival szoktam megvariálni, hogy szardellát teszek hozzá, illetve próbáltam már őrölt szárított gombával is ízesíteni - a gomba ugye ráadásul teljesen autentikus a ketchupben, így indult a pályafutása. Még egy megjegyzés, a fűszerezést (legalábbis ami a só/bors/cukor részét illeti) a végére hagynám, mivel hosszas sűrítésről van szó, nehogy túltengjen valamelyik a végére.

Judith írta...

Kedves Limara!
Köszönet a receptért! Én is szeretném kipróbálni, mert bár nagyok a gyerekek, de ha tehetnék még a húslevest is ketchup-al ennék! :D
Viszont egy valamit nem értek. Mi az, hogy a hűtőládában ágyaztál meg nekik? Fagyasztani is kell vagy csak ez egy a teljes kihűlésig szolgáló eszköz?

Sz-K írta...

Kedves Limara!
Erre a hűtőládás száraz dunsztra én is kíváncsi lennék. Sosem csinálam még ilyet de most nagyon sok a paradicsomunk a ketchup-ot pedig szeretjük. Üdv Judit

Julibella írta...

Kedves Limara!
Ajánlom figyelmedbe "Marisom receptjeit"- remélem nem haragszol meg érte!!!- Emargitkánál megvan a blog címe. A 2007 augusztusi receptjei között megtalálható az ő ketchup receptje, abban van alma és sárgarépa is. Finom, selymes lesz tőle a ketchup. Én két éve ezt készítem, isteni! :)
Gyorsan bemásolom az alapanyagokat:
me a hozzávalók:

"2 kg paradicsom 50 dkg sárgarépa 25 dkg vöröshagyma 25 dkg alma 25 dkg cukor 3 csapott evőkanál só

Fűszerek:őrölt kömény, mustármag, szemesbors,gyömbér csipetnyi,babérlevél 2 db,szegfűbors, késhegynyi fahéj, ecet ízlés szerint/ én fél dl tettem 10 %-ost / tartósító szokásos mennyiség, nálam csak fél mokkás kanál szalicil. "

Szerintem pont olyan ízű mint a bolti, csak nem mű... :)

Erika írta...

Bizony, nálunk is marad mindig a tányéron étel... És a férjem a maradék pusztító szintén :), de ha mégsem, akkor még jó hogy van kutya a háznál! Amúgy a bőség zavara teszi szerintem, hogy nem látnak hiányt semmiben, így nem is becsülik úgy, mint mi tettük. Nagyon jól sikerült a fotód is, igen művészi, nagyon tetszik!!! :)

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok!:)
A hűtőládát szoktam száraz dunsztolásra használni. Kibélelem egy nagy takaróval, majd abba teszem a dunsztolásra váró üvegeket, betakarom, rátaszem a hűtőláda tetejét is, és ott hagyom szép lassan hűlni. A hűtőláda ugyanis nem csak a hideget, hanem a meleget is megtartja.

Rixi írta...

Kedves Limara

Én magam voltam olyan gyerekkoromban,hogy az utolsó falat valahogy mindig ott maradt:):) De nem direkt,hanem az már tényleg nem ment le no !!:)

Limara írta...

Ha nem, akkor nem:)) A kisfiam is mindig azt mondja:))

Timi írta...

Az utolsó falatok bizony ott maradnak, mert már egy szusz se megy le a torkukon...bezzeg fél óra múlva már éhes újra...:o)Ki érti ezt?
De az innivalónál is így van....mindig az utolsó kortyok maradnak meg, ami persze bőven elég ahhoz, hogy felboruljon a pohár...

Névtelen írta...

Szerintem Limara a hűtőtáskára gondolt... Vagy tévedek?

Névtelen írta...

Szerintem is hűtőTÁSKA, a Láda az mifelénk a fagyasztó. :D

fevi írta...

Kösz Marcsikám, hogy megkóstolhattam! Így aztán kedvem is szottyant, férjnek is tetszett, szóval szerdán szerintem bevásárolok és idén aszalt paradicsom helyett ketchupot csinálok! puszi

Márti írta...

Szinte szóról-szóra azt írtad le, ami nálunk is lenni szokott! Már ha ez megnyugtat...
Ezt a receptedet is kifogom próbálni, mert valahogy én sem vagyok híve a gyárilag gyártottnak!
Köszi!

BeckZsu írta...

Egészen hasonlót szoktam én is főzni, és én is úgy gondolom, hogy a „fűszeres paradicsommártás” sokkal jobb elnevezés, hogy senki ne téveszthesse össze a bolti ketchuppal :)
Sűrítésben segít - és még az ízének is jót tesz - a belefőzött birsalma, illetve, ha az nincs, akár alma is lehet.

Limara írta...

Köszi, persze, persze, táskára gondoltam...biztos agyamra ment a hőség!:))

Zsira írta...

Kedves Limara!

Házi paradicsomléből nem lehet valahogy elkészíteni? A két kiló paradicsom mennyi paradicsomlével lehet egyenlő?

Névtelen írta...

Micsoda jó ötlet ez a szárazdunsztra! Köszi!

szbobcsi írta...

Kedves Limara!
Először is hálás köszönetet szeretnék mondani az oldaladért,mert őrült kelttészta-rajongóként ez nekem maga a paradicsom:))KÜLÖN HÁLA a pita és a napocska receptjéért,abszolút favoritok nálunk...
No és ami az ételmaradékokat illeti.Nálunk apa!!és nagyobb gyerek az "otthagyós"(szigorúan 1 falat),de szerencsére itt a 2 éves piciri,ő mindent eltakarít mindenki tányérjáról.A ketchupfőzésre is évek óta készülök,talán most nekilátok...:))

gondaanyu írta...

Nem akarok értetlenkedni, de 1 db pritamin paprika vagy egy kiló kell ?
Van paradicsomom, meg szeretném főzni azért kérdezem.

erika írta...

Éppen jókor jött a recept!-köszi! holnap befőzős nap lesz,többféle paprikakrém és ketchup készül.

Kata írta...

Bocsánat, lehet, hogy nagy hülyeséget kérdezek, mert mindenkinek egyértelmű, de meg kell pucolni a paradicsomot vagy sem? köszönöm, ha válaszolsz!

Kata

Névtelen írta...

A hűtőtáskás módszert én is ismerem, nekem a férjem ajánlotta még tavaly.Kétkedve fogadtam, kipróbáltam, azóta ezt a módszert alkalmazom én is.Nagyon jól bevált.Ami a sűrítést illeti,az én tuti -eddig titkos- hozzávalóm a patisszon!Egy kis fejet teszek a paradicsomhoz, héjastul, magostul.S ami megkönnyíti ezt a macerát számomra, az egy békebeli, ezeréves tekerős paradicsompasszírozó szerkentyű-mindenkinek ezt ajánlom!

Sz-K írta...

Köszönöm Limara a receptet, mióta megírtad ezt a bejegyzést két adagot készítettem kétszer két kilóból annak ellenére, hogy a botturmixom beadta a kulcsot az elsőnél. Nagyon finom lett.
A másik recepted amit szeretek a jól bevált fehérkenyeres. Igaz azt már a kevés időmhöz igazodva leegyszerűsítettem de ennek a tudásnak a birtokában már nem esek kétségbe ha nincs itthon kenyér. Üdv Judit

davidkristof írta...

Kedves Limara!
Egész nap főztem a ketchupodat, ami azt illeti nagyon megérte. különleges íze lett. Isteni, természetes, egészséges E betű nélkül és csak az enyém (na meg a páromé és a Marci kutyáé). Köszönöm a receptet. Visszamegyek gyerekbe és ketchup imádó leszek újra. Jól írtad, hogy a ketchup elnevezés lenéző neki:D Teljesen igaz

Medora írta...

Kedves Limara!
Szeretettel GRATULÁLUNK a Goldenblog 5.helyéhez, különösen, hogy csak 7 szavazattal van előtted a negyedik! Utánad meg 70-nel van kevesebb, ami azért elég sok. Hálásak vagyunk a sok jó receptért és továbbiakra is számítunk! Puszi.

Barbi írta...

Limara, teljesen off-téma...
Próbáltam ma régebbi receptet nézni (egészen pontosan arra lettem volna kiváncsi, a jól bevált kenyeredbe öregtészta nélkül mennyi folyadék-liszt, stb megy bele), szóval a beirásnál lévő bejegyzéseket nem tudom megnézni.
Látom,hogy van 328 beirás, lehet a régebbire-újabbra kattintani, de semmi nem jön fel.
A hiba az én készülékemben van, vagy ez valami rossz beállitás??
Mindegy, addig is tudnál egy választ irni nekem...
Köszi előre is.
Barbi Calgaryból.

Névtelen írta...

Kedves Ketchup főzők, kedves Limara!
A főzési időt én jócskán lecsökkentettem. Az alábbiak szerint jártam el:
A paradicsomokat forró vízbe dobtam pár percre, hogy a héját könnyen le tudjam majd húzni. És itt jött a trükk, mert a forró paradicsomokat egy szitára tettem és hagytam teljesen kihűlni, sőt még annál is tovább állni és így aztán rengeteg híg paradicsomlé folyt ki (ami nagyon finom meginni). A 2 kg paradicsomból csak kb. 1 kg héj nélküli eleve "sűrített" paradicsom maradt. Ebből indultam ki. A fűszerek mennyiségén nem sokat csökkentettem, de ez ízlés dolga. Így kb. 1 órát főztem, majd paszíroztam és kész is volt a ketchup. Köszönöm Limara!

Elehna írta...

Szeretném megkérdezni, hogy a tartósítószer direkt maradt ki? Mer gondolom így egy egész télre nem áll el.

Limara írta...

Elehna! Eláll simán, de ha félsz tőle, akkor tegyél bele egy kicsit nyugodtan!:)

Kri írta...

Kedves Limara!
Én is megfőztem a hétvégén a ketchupot, de el kellett dugnom, mert a párom kiskanállal eszi az üvegből. :)Nagyon finom lett. Nem volt itthon semmilyen ecetem, csak sima (nagyon gyenge), meg egy pici balzsamecet, így ezeket használtam, de az ízén nem érződik.
Köszönöm a receptet!

Névtelen írta...

Kedves Limara,
ász a recept, köszönöm. Itt bűzölgök paradicsomfoltos pólóban, de nagyon finom lett. Némi módosítást alkalmaztam az itthon lévő alapanyagok miatt, balzsamecettel készült és tettem bele Vega-mixet is.
Imola

Andicsek írta...

Kedves Limara! Ha a paradicsomot, paprikát fokhagymát összefözés után paradicsom passzírozón "átküldöm" és utána főzöm sokáig, majd ez után fúszerezem, ez a megoldás is elfogadható? ja és csak balzsamecetem van. Azt is rakhatok bele ugye???köszönöm Andi

Limara írta...

Igen, úgy is remek lesz:)

Juci írta...

Megcsináltam, a gyerekek vacsira, majd másnap reggelre is megettek egy fél üveggel,kösziiiii!

Judit írta...

Kedves Limara!Először is nagyon boldog névnapot kívánok erőben egészségben!
Másodsorban nagyon nagyon finom lett a ketchup!!!!!!
Bár a férjem,mivel szakács az eredeti szakmája,kicsit erősebben fűszerezte be a végén,de még érik a paradicsom nálunk és nem kérdés,hogy mi lesz belőle,nagyobb mennyiségben.Hát ebben a receptedben sem csalódtam !!!!!!!! :)Üdv. Judit

Unknown írta...

A legjobb recept! Köszönet érte. Pizza alapnak, spagetti szószba, hotdogba stb. Kiváló! Mindenkinek ajánlom!

Unknown írta...

A legjobb recept! Köszönet érte. Pizza alapnak, spagetti szószba, hotdogba stb. Kiváló! Mindenkinek ajánlom!