2011. június 6., hétfő

Levendulás mentaszörp

A legjobb hűsítő, amit ebben a melegben csak el lehet képzelni. Na jó, pontosítok, a legjobb alkohol mentes hűsítő. Már a sokadik adagot készítem, amint akkora a menta, hogy egy csokorral tudok szedni, máris főzöm a következő adagot.
Hozzávalók:

  • 1 kg cukor
  • 1 l víz
  • 10 -12 levendulavirág (vagy egy csapott ek. szárított)
  • 1 jó nagy csokor menta
  • 1 ek. citromsav
A vízből és a cukorból szirupot főzök. Elzárom alatt a lángot, és beledobom a mentát, a levendulát és a citromsavat. Lefedem, hagyom kihűlni, majd leszűröm. Ha azonnali fogyasztásra szánom, akkor egyszerűen üvegbe töltöm és a hűtőben tárolom. Ha hosszabb kifutásra készítem, akkor ismét felforralom, üvegekbe töltöm, majd száraz dunsztban hagyom kihűlni. A száraz dunsztoláshoz nagyon jól bevált a hűtőtáska.
Citrommal, jéggel, friss mentalevéllel kínálom.

20 megjegyzés:

Csipkerózsa írta...

Három négyzetmétert foglal el a menta a fűszerkertben, hiába szedem, szárítom, készítek belőle szörpöt, teát, bármit, sosem fogy el.
Köszönjük a receptet, még ma este megfőzöm, kipróbálom!

Otthon Művek írta...

A menta nálunk is fogyhatatlan, a levendula viszont még nem nyílik. Azért megpróbálom anélkül, akkor nem levendulás mentaszörp lesz, hanem mentaszörp.pont.
Köszi

Juccantó írta...

Drága Limara!

Köszönöm a következő levendulás ötletet!

Monica írta...

Köszönöm!!! Feltétlen kipróbálom!

Márti írta...

Nagyon jól hangzik!

Marika írta...

Igaz, hogy nekünk mendegélni kell egy kicsikét, amíg mentát találunk, mert tömbházban lakunk, a levenduláról nem is beszélve, de úgy tűnik megéri beszerezni, mert nagyon jó ötletnek tűnik ez a szörp! Köszi , Limara!

Limara írta...

Én köszönöm Nektek, azt hittem már torkig vagytok a levendula mániámmal:))

erdoseva55 írta...

Jaj, dehogy!
Én mindig szívesen olvasok a levendula minden formájáról.
És szívesen készítek belőle csini dolgokat.
Tavaly készítettem provence-i fűszerkeveréket, és tettem bele egy kis levendulát is. A receptet a netről olvastam. Hát nagyon finom keverék lett!
Köszönöm az új receptet, holnap kipróbálom.:)

4Gyerek írta...

Limara, áén csak azzal vagyok torkig, hogy a kertemben semmiféle ültetett fűszernövénynek nem akaródzik kibújni. Kivétel a kapor s a csombor. Pedig hejj mennyi mindent vetettünk bele.
Síma mezei mentaszörp itt is készül, szombaton az erdőben taroltunk.

Medora írta...

Én szívesen megkóstolnám!

Maria írta...

Igen, ez tényleg nagyon finom. Levendula nélkül ugyan, de már csináltam, viszont van egy óriási hibája. Nagyon itatja magát, az pedig rendkívül rossz hatással van az ember ruhatárára.

marisz57 írta...

Kedves Limara!Azt hiszem minden van itthon a mentás levendula szörphöz, megcsinálom.Régóta követőd vagyok, főleg a kalácsok, kenyerek , torták a kedvenc receptjeim. Engedd meg, hogy bár számodra ismeretlen vagyok, felajánljak neked egy díjcsokrot. Örülnék, ha elfogadnád. Légyszíves látogass elérte a http://tortafüggo.blogspot.com címre. Üdvözlettel: marisz57

latinka írta...

Limara,köszönöm szépen a receptet,kipróbáltam,nagyon finom:)) Bár én nem levendula-,hanem mentamániás vagyok:) Ma már a második adag is elkészült.

Jocsi írta...

Kedves Limara, köszönöm a receptet, a hétvége kedvelt itala volt. :-)

Vízicsibe írta...

Este megfőztem, most hűl, de már megkóstoltam, nagyon fincs lett !
Köszi a receptet

Limara írta...

Szívesen:))

Lealina írta...

Én is megcsináltam és fantasztikus az íze! Viszont azt tapasztaltam, hogy a tartósításhoz való felforraláskor erősen csökken a menta és a levendula íze. Így gyakorlatilag a citromsav és a cukor ízét lehet csak kivenni. Friss mentával és levendulával szoktam "tálalni", ami kompenzálja a hiányzó ízeket - főleg, ha egy éjszakát van a hűtőben. De legközelebb inkább csak azonnali felhasználásra fogok készíteni kisebb adagot.

A ribizli + levendula párosítás is nagyon különleges. Most van a szezonja, kóstoljátok meg feltétlen. (Én frissen, ill. muffinban próbáltam az ízkombinációt és elvarázsolódtam.)

Kendemami írta...

Mióta a recept megjelent a DM gasztromagazinban, nem volt olyan pillanat, hogy ne legyen itthon valamennyi ebből a szörpből. Köszönöm nagyon, a gyerekek és a férjem imádják (én is ). :)

Limara írta...

Én köszönöm, nagyon örülök!:)

Mazsianyu írta...

Kedves Limara!
ez már régi bejegyzésed , de most megint aktuális a mentaszörp készítése. Tényleg nem érdemes borsmentából készíteni, mert az nagyon mentolos, szájvíz ízű lesz hosszabb állás után?
A kertemben a fodormentát elölte a borsmenta, így csak abból tudnám csinálni.