2011. június 20., hétfő

Kalács öregtésztával

Valamikor régen sütöttem már öregtésztával kalácsot, de a hokkaidó hódítása után háttérbe szorult. Most feladatot kaptam, méghozzá nem is akár milyet. Vőfély kalácsot kell sütnöm egy kedves ismerős pár esküvőjére. Eléggé nyomaszt a feladat, életük legszebb napját még sem csúfolhatom meg egy ronda kaláccsal. Próbáltam finoman hárítani a felkérést, de ők ragaszkodnak az én általam sütött kalácshoz. 
A vőfélykalács kerek. A ceremónia mester kulacsán tölti az egész napot, várja, hogy éjfél után az ifjú pár széthúzza, eltörje. Akinek a nagyobb darab marad a kezében, az lesz az úr a háznál... 
A kerek kalács sütése még rizikósabb, terülhet, elmászhat, repedhet, összeeshet, stb... ráadásul a nagy meleg sem dolgozik a kezemre. Bőszen gyakorolok, apró kis változtatásokat vetek be minden alkalommal, figyelem, hogyan viselkedik a tészta. Az öregtésztás változat már biztos nyerő, ismét beleszerettem, fantasztikus állagú, ízű lesz tőle a kalács.
Hozzávalók:
  • 40 dkg finomliszt
  • csipet só, 
  • 2-3 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 15 dkg öregtészta
  • 2 dl habtejszín
  • kb. 1 dl tej
  • 2 ek. burg.pehely (elhagyható)
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • + 1 tojás a kenéshez
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe készítem. Dagasztás programon (most nyáron nyitott tetővel), 20 perc alatt bedagasztom a tésztát. Ha a vége felé nagyon ragacsos, lágy lenne, akkor adok hozzá még egy-két ek. lisztet, az állaga függ a tojás nagyságától és az öregtészta lágyságától.
Kelesztőtálban 40 percig hagyom kelni.
Enyhén lisztezett felületre borítom, darabokra vágom, azokból rudakat sodrok és megfonom. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetem, egy ruhával letakarom és hagyom duplájára kelni.
Ezalatt a sütőt előmelegítem 180 fokra. A megkelt tésztát lekenem egész felvert tojással, majd kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütöm.
Rácsra teszem hűlni.



13 megjegyzés:

Limara írta...

jaj, de kedves vagy!:))

Bianka írta...

Gyönyörű omlós

Adél írta...

Csodaszép.

4Gyerek írta...

Először is hadd jegyzem meg, ez is egy csodaszép darab (tényleg, készül nálad ennek ellenkezője valamikor, vagy bármibe belekezdesz az telitalálat?)

Másodszor meg a ragaszkodásról említeném meg, hogy a szövegben olvasható ceremónia mester kulacsa helyett én kullancsot olvastam. nem is csoda, hisz az elmúlt héten Kicsilányból vagy 6 darabot, nővéreiből 1-1-et szedtem ki. Plusz amit még ők elcsíptek magukon mászni (össz. 3 db).

Barbi konyhája írta...

Csatlakozom az előttem szóló M-ici-hez, gondolkodás nélkül Téged kérnélek egy ilyen feladatra! Biztosan tökéletes kalács lesz!!! :)
Kérlek nézz be hozzám is mert díjjal kedveskednék, de a nagy munkád miatt csak vedd át, nem kell még egy nagy munkába vágni a fejszéd! ;D

Blogkonyha írta...

Micsoda gyönyörűséges a belseje! Igazi foszlós!

Bori írta...

Limara, nálatok egyébként ki eszi meg a kísérletek eredményeit? Mindet a család, vagy kapnak a szomszédok is? Járnék arra szívesen :-))) Biztos szuper lesz az ajándék!

Újságíró Világvégén írta...

férjhez már tuti nem megyek, de receptért mindig ide jövök - még soha egyikben sem csalódtam. biztosan ez is tökéletes lesz. (azért majd titokban szorítok, ha megírod, mikor kell)

Névtelen írta...

nem kerül a tésztájába semmi savanyított tejtermék?
joghurt, kefír, tejföl, túró...

Petra

Limara írta...

Köszönöm szépen!:)

Bori! jut a családnak, barátoknak, időnként a kedves szomszédoknak is:))

Petra! Nem, ebbe most nem került...:)

Medora írta...

Gyönyörű lett. Nagy sikerre számíthatsz! És sajna mi már mind elkeltünk...Ja nem, itt a kicsi Foncsi még!

Lilla777 írta...

Köszönöm a tippet! Hallgattam Rád, megsütöttem, nem csalódtunk :)
Üdv.: Lilla

noracska írta...

Te formában sütötted ezt a kalácsot vagy simán kerekre fontad? Hányas fonással csináltad? Én is hasonló felkérést kaptam, de én minden tudományomat csak Tőled veszem...