2011. március 21., hétfő

Levendulás-mézes briós

Tudom, már a könyökén jön ki mindenkinek a levendula mániám. Amiért mégis azt mondom, hogy érdemes kipróbálni ezt a brióst, az a méz és a levendula fantasztikus harmóniája. Egészen különleges aromája lett ezeknek a könnyű kis kelttésztáknak. Levendula helyett vaníliával is remek páros lehet.
Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2 dl tej
  • 90 g illatos méz
  • 1 tk. levendulavirág
  • 1 ek. levendulaszirup
  • 3 ek. olaj
  • 2,5 dkg élesztő
Az összes hozzávalót bekészítettem a dagasztógép táljába. Alacsony fokozaton hagytam dolgozni kb. 4-5 percig, ezalatt összeállt a tészta. Átkapcsoltam a magasabb fokozatra és további 8-10 percig hagytam dolgozni. Könnyű, levegős tésztát kaptam, amit kelesztőtálban kb. 50 perc alatt, duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítottam, és 9 egyforma darabba vágtam. Megformáztam a briósokat, úgy mint itt

Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem őket, hagytam, hogy ismét duplájára keljenek. Ezalatt a sütőt előmelegítettem 180 fokra. 18 perc alatt sültek szép pirosra.


A 41. VKF témája a méz, amit Mézigörl hirdetett meg. Ezzel a brióssal neveztem.

31 megjegyzés:

4Gyerek írta...

ha nem posztolsz rengeteg levendula receptet, akkor tuti nem gondolkodom el azon, hogy jó lenne nekem is itthon dédelgetni levendulát. majd csak összejön.
de ennek a briósnak láttán összefutott a nyál a számban.

Elif írta...

Ó, de gyönyörűek!

Eszter írta...

Mennyei lehet!

foncsi írta...

júj, ne. ne kínozz! :DDDD

Turák Kinga írta...

nagyon guszta!!! azt hiszem, ideje lesz felvenni a levendulaszirupot is az elkészítendők listájára :)

Éva írta...

Nagyon-nagyon guszta !

gondaanyu írta...

Gyönyörű a briós. Limara, szoktad metszeni a levendula bokrot? Olvastam valahol, hogy most kell metszeni, akkor nem kopaszodik fel. A zsályát azt igen, kell, a levenduláról nem hallottam.

Limara írta...

Köszönöm szépen, örülök, hogy még nem utáljátok:))

Gondaanyu! Nem, nem szoktam. De valószínűleg kellene, mert egyszer a kedvenc férjem tövig visszavágta mire észrevettem. Szegényt lekaptam a tíz körméről, de jót tett neki:))

Újságíró Világvégén írta...

na jó, most már nem tudom. Először croissant volt tervben, aztán nagy keresgélések közepette megláttam a kalácsnak álcázott lekváros buktákat, most meg a briós.... fogalmam nincs, mit fogok ma sütni.. főleg, hogy űberelnem kellene a napraforgó sikereit...

Aledi írta...

Jaj, de szép! Én meg ma még nem is ettem :)
Hm... ezen a levendulán most elgondolkoztam :)

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Gyönyörűek a sütik!
Nem kapcsolódik szorosan a témához, de meg szeretnélek kérdezni arról, hogy ún. angol muffint sütöttél-e már? Ez az a puffancs, amit tükörtojással "dúsítva" árulnak reggeli gyanánt az egyik "zseniális" gyorsétteremben...
Szép napot!
Jázmin

Barbi konyhája írta...

Kedves Limara!
Öröm ide benézni, mert a keltészták a kedvenceim, amiből itt rengeteg variációt találok, nap-mint nap. A briósokkal pedig naponta szemezgetek!
Éppen ezért szeretnélek meginvitálni a blogomra és egy díjat adni ajándékba ezért a sok szépségért!
Köszönöm!

gondaanyu írta...

Hallottad ? A pékeknek tanfolyamot szerveznek, megtanítják őket, hogyan kell kovászos kenyeret sütni !
Ma reggeli rádióhír volt:):)

Ági írta...

Szia Limara!
Ugye jól emlékszem, hogy a Te kisfiad is, ahogy az én lányom is a tavasz első napján ünnepel(t)?
Boldog szülinapot!!!! :)

erika írta...

Húúú micsoda pazar párosítás: méz, levendula!!és csak hozd a levendulás reciket, ma végre elkészült a levendulaszirup!pusz

babette írta...

Gyönyörű!!!

Tanó Móni írta...

És megint levendulás, ráadásul mézzel:)) Nagyon guszta!

Márti írta...

Limara, nézz be hozzám, vár rád ott valami! Ezt a brióst biztos én is kipróbálom, és igen, nem utáljuk, sőt :-)

A.C.E írta...

Talán sejted, miért kukkantottam most be hozzád! Igen, igen, hoztam Neked egy pontot a játékomra. Bár lehet, hogy még nem tudsz róla, ha így van nézz be hozzám kérlek! :) Szóval kedves Marcsi nagy érdemet tudhatsz magadénak, mert én bár egyáltalán nem vagyok a sütő ördöge, de Neked sikerül időnként rávenni engem, hogy begyújtsam a "kemencét", köszönöm!

Ezért szeretnélek most megölelgetni, hacsak virtuálisan is!! Puszi :)

Névtelen írta...

itt is kell vajjal kenni,mint a vaníliásnál?
és kell a levendulás recept,nehogy abbahagyd őket,szinte csak itt találok
ipari mennyiségű szárított levendulám van, és a levendulaszirupot is kell használnom
szóval hajrá:)

Timi írta...

Kedves Limara!
Én is jöttem neked pontot adni, mert fantasztikus a blogod és nagyon szeretem az alkotásaidat :o)!
Az tetszik benne, hogy ha elkészítem sikerül is!!!! Ilyenkor mindig eldicsekszem vele, hogy Limarától van a recept..:o))
http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Újabb kérdésben szeretném a tanácsodat kérni: ha fonott kalácsot készítek, általában este dagasztom be, aztán a tészta a hűtőben éjszakázik (még gombócként), s aztán másnap reggel átgyúrom, sodrok belőle négy szálat, összefonom, hagyom kelni még egy fél órát és megy a sütőbe. ÉÉÉÉs a sütőben....néhány perc után a kalács "kinyílik"/szétreped... Ez persze csak esztétikai probléma, az íze ettől még nagyon finom, de nagyon örülnék, ha szép is lenne..:). Próbálkoztam már azzal is, hogy a négy "kígyót" 2-2részletben sodrom a megfelelő hosszúságúra: először csak fél hossz, ahogy tanítottad:), hogy a sikérszálaknak legyen ideje megnyúlni... de az sem segített. Volna esetleg ötleted, mit nem csinálok jól?
Vagy lehet, hogy az a probléma, hogy a hűtőből kivéve - a reggeli időhiány miatt - azonnal neki esek, és nincs ideje a tésztának szobahőmérsékletűre melegedni a kígyó-sodorgatás előtt...?
Köszönöm válaszod!
Jázmin

Jutka írta...

Kedves Limara!

Szeretnék én is adni "egy jó szót" baráti ölelést, egy mosolyt:)
Nélküled soha nem sütöttem volna kenyeret és sok mást sem.
Köszönöm a jól használható recepteket!

http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

Márti írta...

Már látom, te viszed a zsák szappant, jogosan ! Nekem Te vagy a legjobb, kelttészták koronázatlan Királynője:-)Remélem ez "Egy jó szó"!
http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

Limara írta...

Hűha! A technika ördöge folytán nem volt pár napig gépem és micsoda kellemes meglepetésre jöttem!:)) Nagyon-nagyon köszönöm a kedvességeteket, igazán jól esik a sok-sok "jó szó":))

Limara írta...

Kedves Jázmin! Valamikor nagyon régen sütöttem.

Kedves Névtelen! Nem, ezeket nem kentem vajjal, de ártani nem árt nekik.

Jázmin! Nincs szegény tésztának ideje a második kelésre, keletlenül kerül be a sütőbe, ezért reped szét. Éjszakai kelesztéshez jobb technika, ha az első kelesztés után megformázod a tésztát és úgy, formázva teszed a hűtőbe, majd másnap hideg sütőben kezded sütni. A kalácstésztáknak formára van szükségük ahhoz, hogy ilyen hosszú kelesztési időt kibírjanak. Én a széthúzható dobozban szoktam keleszteni őket.

Névtelen írta...

Kedves Limara! Levendula szirupot hol lehet kapni?
Erzsi

Limara írta...

Kedves Erzsi! Azt sehol, neked kell készítened, így: http://limarapeksege.blogspot.com/2010/07/levendulaszirup.html

Egyikandi írta...

Kedves Limara!

Kipróbáltam a briósod, ugyan nem volt levendulám, hanem vaníliakivonattal készítettem. Isteni lett, köszönöm! Képet nem tudtam csinálni...:-))
Üdv.:Andi

Mona írta...

Kedves Limara!

Először is elmondanám, hogy nem szoktam blogokra, fórumokra írni, inkább olvasom őket és a véleményemet megtartom magamnak, DE ezt nem tudom szó nélkül hagyni.
Már nem is tudom, mikor találtam véletlenül a blogodra. Akkor láttam a kávés-csokis-feketecseresznyés kenyeredet, aztán ahogy nézelődtem, még találtam egy pár kipróbálnivalót. :)
Hosszas keresgélés után, ma sikerült kávészirupot vennem, de nem olvastam el a receptet rendesen, így a kovász még készül. Helyette viszont elkészítettem a levendulás-mézes brióst!
Meg kell mondanom (a párom szavaival élve:) EZ ISTENI! :D
Imádok sütni, de nem vagyok édesszájú, szegény párom meg állandóan fogyózik, de a 9 csigából már csak 2 van, az is mutatóba a páromnak holnapra a munkahelyre (21 hós kisfiam első nekifutásra, délutáni ébredés után 2 csigát tolt be). :D
Ráadásul most sül a napraforgós kenyér is. Már csak percek kérdése, de illat alapján ez is csak finom lehet. :D
Szóval köszönöm a recepteket és az ötleteket, azt hiszem, hogy sokáig fogok "Nálad maradni". :)
További szép estét! :)
Üdv:
Mona

Limara írta...

Kedves Mona!
Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy a szokásoddal ellentétben írtál, mert nagyon jól esnek és örömmel töltenek el a szavaid! :) Limara