2010. június 25., péntek

A Legjobb Sörös Recept pályázat

A Gösser Bock és a Dining Guide pályázatot hirdet, amelynek célja a legjobb sörrel készülő ételek és receptjeik megismerése és bemutatása.
 
A sör, mint gasztronómiai jelenség egy alapvető kontrasztra épül, amivel tisztában kell lennünk, ha a konyhában is alkalmazni akarjuk. A maláta édes, a komló keserű – ezt a két ízt tudja a sör hozzátenni az ételhez, és bizonyos sörök még a csípős élesztő ízét is átadhatják.
A sörben élő kontrasztot vigyük tovább az ételre. Komlós pils típusú sörök mellé édes zöldségeket – hagymát, répát, stb – illesszünk, sőt a méz, a melasz, vagy egyenesen a cukor is jól mehet hozzá. A komló keserűsége kellemesen oldja az olajos, zsíros, sajtos ételek tömősségét. A maláta édességét szépen kiegészíthetik a savasabb zöldségek – paradicsom, citrom, stb. Ha a maláta édességét akarjuk bevetni, gyakran használunk erős, pörkölt ízű barnasöröket. A sörben lévő élesztő illetve szénsav jót tesz a tésztáknak, paníroknak, palacsintáknak, bundáknak – könnyűek, ízesek és habosak lesznek tőle. A sör lúgos kémhatása révén hatásosan puhítja a húst – így jó pácot ad. A sör, mint fűszer nagyszerűen illik halhoz, csirkéhez, disznóhoz és marhához, de még a vadhúshoz is.


 Tudnivalók


A sörrel készülő ételek közül azok receptjeit várjuk, amelyek jobbak sörrel, mintha sör nélkül készülnének, és ahol a sör olyan meghatározó – akár saját karakterével, akár ahogy más alapanyagok új arcát mutatja meg – hogy az étel nevében is megjelenik. Az étel legyen saját, vagy más által, házilag, saját recept alapján elkészített étel, amely bármilyen fogás lehet (kérjük az étel nevét feltüntetni). A pályázati anyagnak az elkészült étel fotóját, hozzávalók listáját és mennyiségét és az elkészítés módját kell tartalmaznia.

A győztest a legismertebb gasztrobloggerekből álló zsűri választja ki.
A legjobb receptet megfőzzük az Év Éttermét kihirdető, 2011. januárjában megrendezésre kerülő Dining Guide gálán és megjelenik a Gösser Bock és a Dining Guide kiadványaiban. A nyertes Gösser ajándékcsomaggal jutalmazzuk, meghívást kap a gálára és egy késtechnikai tanfolyamon vehet részt Chef Maki, a japán származású szakács iskolájában, ahonnan saját séfkéssel, és biztos alapokkal léphet tovább. A nyereményeket a Heineken Hungária Zrt. ajánlotta fel.

A beküldött receptek hetente jelennek meg a Diningguide.hu sörmustra rovatában. A legígéretesebbek közül egyet-egyet kéthetente a Diningguide.hu sörszakértője is megfőz, amiről cikkben számol be. A pályázatokra az olvasók is leadhatják szavazatukat. Az év végéig legtöbb szavazatot szerző recept, azaz a közönségdíjas nyereménye Gösser ajándékcsomag. A Közönségdíjas recept beküldője és meghívást nyer az Év Étterme díjkiosztó gálavacsorára, ahol az ő receptjét is elkészítik.
A receptet, képeket és a jelentkezési lapot a szerk@diningguide.hu címre várjuk! Az e-mail tárgya "Sörös recept" legyen.
 
 Határidő


A jelentkezés és a nevezni kívánt receptek feltöltési határideje 2010. november 30., 13.00 óra

A szakmai zsűri tagjai:

Mautner Zsófia (Diningguide.hu – főszerkesztő, Chili&Vanília)
Péter Anna (Malackaraj)
Vrábel Krisztina (Dolce Vita)
Fűszeres Eszter (Fűszer és Lélek)

További részletek a Dining Guide-on.

Nincsenek megjegyzések: