2010. június 14., hétfő

Krémes újkrumpli kelkáposztával


Agyrém az időjárás. Egyik héten nagykabátos, esős rettenet, pár nap múlva elviselhetetlen kánikula, szenvedés, rosszullét. Szinte csak ez a két véglet.
A hétvégi hőség megváltoztatta a menüt, elmaradt a kemencés töltött káposzta. Helyette azt terveztem, hogy kiteszem a teraszra az asztali grillt és az olajsütőt, gyorsan sütök húst, újkrumplit, kovászos uborkával remek ebéd lesz. Meggylevest gondoltam előételnek. Reggel jó korán kiszaladtam a piacra, bevásároltam. Horror áron vettem gyümölcsöt, meggyet, cseresznyét, barackot. Húst, zöldségeket és kukoricát. Ezt egy nagyon idős nénitől veszem mindig, az ő kukoricája és a többi kukorica között hihetetlen különbség van. Nem tudom, milyen fajta, a néni jól titkolja, nem árulja el senkinek sem. Viszont eszméletlen a néni, ha két cső kukoricát tervezel venni, akkor is ötöt fogsz, addig beszél, míg inkább megveszed.
Mire hazatekertem kitaláltam, hogy mégsem asztali grillen, hanem faszénen fogok sütni.
Először megfőztem a vaníliás gyümölcslevest, majd hideg vízbe állítottam, hogy gyorsabban lehüljön. Feltettem a kukoricát is, a néni utasítása szerint pontosan 12 percig főztem, kisfiam ezt is alig bírta kivárni.
A csirkemellet felkockáztam, friss rozmaringgal, kakukkfűvel, zsályával összekeveretem, reszeltem rá egy gerezd fokhagymát, meglocsoltam citromlével és olívaolajjal. Fél órára hagytam a pácban. Ezalatt feldaraboltam a zöldségeket is, gombát, padlizsánt, cukkínit, paprikát, hagymát.  Ezeket is elkevertem friss zöldfűszerrel, citromlével és olívaolajjal. Nyársra húztam őket, a húsok mellé ment egy-egy kis darabka füstöltszalonna. Mehettek a grillre.
A megfőtt kukoricát bekentem vajjal, megszórtam chilivel és az is ment a rácsra.

Míg a férjem felügyelte és forgatta a nyársakat elkészítettem a köretet. A gyerekeknek sültkrumplit, nekünk krémes újkrumplit kelkáposztával.
A megpucolt krumplit kevés vajon, kevés vízzel fedő alatt megpároltam. Egy kisebb fej újkáposztát laskára vágtam, egy csokor újhagymát felkarikáztam. Vajon puhára pároltam őket, de arra ügyeltem, hogy a káposzta ne főjjön szét, kicsit roppanós maradjon. Megszórtam sóval, borssal. Belekevertem az újkrumplit, majd két evőkanál tejföllel összeforgattam. Tálaláskor nigella maggal szórtam meg.
Szoktam öregkrumpliból is készíteni, akkor hagyományos módon burgonyapürét készítek, ebbe keverem a káposztát.

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Isteni finom lehet. Mennyei

Kiskukta írta...

Fincsi lehet! Kár hogy az én lányim csak a nagyon jól áttört krumplit eszik meg, így csak óvatosan próbálok újat.

Mary írta...

Limara nagyon guszta lett!

Jutka írta...

De jól néz ki ott a rácson, gondolom az íze is isteni volt!

Moha írta...

Ez jó lehet, külön-külön is szeretem mindkettőt!

Solange Belém írta...

Oi Limara, esse blog é mesmo um encanto. Muita coisa deliciosa!
Hmmm...vou voltar aqui mais vezes. :-)
Um abraço e até a próxima vez.

Sol