2009. november 12., csütörtök

Libasült

Márton nap alkalmából libát sütöttem. Általában nem szoktam, régebben nem is lehetett itt libát kapni, ha mégis, olyan kotus volt, hogy elment a kedvem tőle. Most is majdnem így jártam, a kedvenc csirkés boltomban nagyon csúnya, fekete libacombok voltak, nem mondanám, hogy kellették magukat. Az egyik multiban viszont sikerült lecsapnom az utolsó combokra és mellekre, amik gyönyörű, konyhakész állapotban voltak. Tényleg csak le kellett mosni őket.
A lehető legegyszerűbben akartam elkészíteni. Cserépedényben sültek, a két nagy comb és a két szép mell éppen elfért benne.
A mellek bőrét beírdaltam, majd a húst sóztam, borsoztam, bedörzsöltem majorannával. Ugyanígy a combokat is. A beáztatott cserépedény aljába félbevágott vöröshagymát, lilahagymát, kettévágott almát és sok fokhagyma gerezdet tettem. Erre ültettem a húsokat, majd egy kevés fehérbor is ment alájuk. Hideg sütőben kezdtem sütni, 200 fokra állítva. Sütés közben a húsokból kiolvadt a zsír, bőven ellepte őket az ízes szaft. Ebben abálódtak bő két órán keresztül. Végül levettem a tál tetejét és így sütöttem ropogósra őket.
Köretnek sült zöldségek, fokhagymás burgonyapüré és Beatbull mennyei birsalmamártását készítettem. Ez utóbbiról ódákat tudnék zengeni, egyszerűen fantasztikus. Hálás köszönetem érte.

14 megjegyzés:

szepyke írta...

Jézusom, de szép!
Limara, már megint tátva maradt a szám!:)

Andi írta...

Nagyon szép!! Meg is kívántam. Milyen az a fokhagymás püré? Birsalmát is szeretem..

Puszedli írta...

Csodálatos. Nem maradt véletlenül?

Konyhatündér írta...

Limara, mi az kotus? A leírás alapján sejtem, de még sose hallottam ezt a szót :-)

Ami írta...

Nagyon jól néz ki! nyami nyami!

Limara írta...

Köszönöm! :)
Andi!Fokhagymás krumplipüréhez felteszem a krumplit főni és dobok mellé 6-8 gerezd fokhagymát. Együtt megfőzöm őket, majd pürésítem vajjal, tejszínnel. Nagyon finom:)
Puszedli! sajnos nem, vagy szerncsére nem? :)
Gasztromami! Itt úgy mondják, hogy kotus, amikor a toll bőr alatti része benne marad a pipiben, nem tudom jobban leírni. Azt hittem ezt mindenütt így mondják:)))

Andi írta...

Ki fogom próbálni a pürét! Köszi az ötletet!!!

Konyhatündér írta...

Sejtettem hogy ezt jelentheti, de köszönöm :-))

Zsófi írta...

Hát ezek szerint, nem tudtad meg milyen idő lesz karácsonyig...

Kis előzetes a főzős blogomról:
"A néphit szerint a lúd mellecsontjából meg lehet jósolni, a következő hónapok időjárását, ha a liba csontja fehér, hosszú, havas, hideg telünk lesz, ha barna, csak amolyan fekete karácsonyos, locspocsos időre számíthatunk."

;-)

Viki írta...

Húúúúúúú Te aztán eleget tettél a Márton-napi népi szokásoknak. Nagyon guszta, olyan kis nyálcsurgatós :-) Én sem tudtam mi a "kotus" de gondoltam rá. Mifelénk "tokos"-nak mondják :-) de mindegy, azt úgy én sem szeretem. A fokhagymás krumplipürét én is néha elkészitem, de csak magamnak, mert a család többi tagjának gondjai vannak a krumplifogyasztással :-) Köszönöm az élményt.

Limara írta...

Rózsaszín pöttyök! Nem volt mellcsontja, filéket vettem :))
Viki! :))

Névtelen írta...

Igazi Márton napi liba! :) ezt nevezem! :)

Brigitta írta...

Limar,ezek gyönyörűek!Én kacsamellet ,combokat vettem így összecsomagolva.Nagyon örültem nekik,de féltem is,mert nem nagyon látszott,mennyi hús van rajta.De itthon láttam,hogy gyönyörűek,el is tettem karácsonyra mindet.

Nálunk a kotu=toku,úgyhogy majdem,ez a pár km nem sokat tesz:))

trinity írta...

Limara,
ínycsiklandozó étel a fokhagymás pürével és a birssel!!