2009. szeptember 1., kedd

Spanyol briós


Yade briósa felkeltette az én érdeklődésemet is. Ma egy tartalmasabb levest főztem, azután pont megfelelő volt ez a briós. Én nem üresen, hanem fahéjas töltelékkel készítettem, de a tésztáján is változtattam egy kicsit. Soknak tartottam fél kiló liszthez az eredeti 4 dkg élesztőt, én lecsökkentettem 2,5 dkg-ra. Viszont, hogy megőrizze mégis a könnyedségét az egyik egész tojás helyett csak a sárgáját tettem bele. A tojás sárgája megemeli a tésztát, a fehérje viszont inkább gátolja ebben. Kevés tejjel pótoltam a hiányzó folyadék mennyiségét.
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 3 ek. olaj
  • 2,3 dl tej
  • 7 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
Töltelék:
  • kb. 10 dkg puha vaj
  • fahéjas porcukor
A hozzávalókból lágyabb, jól nyújtható hólyagos tésztát dagasztottam, majd kelesztőtálban duplájára kelesztettem. Lisztezett felületre borítottam, 10 egyforma részre osztottam, gömbölyítettem a darabokat. Kb. 15-20 percig hagytam letakarva, hogy ismét visszanyerjék a rugalmasságukat, nyújthatóvá váljanak. Ezután minden darabot egyesével oválisra nyújtottam, megkentem puha vajjal, megszórtam cukros fahéjjal. Feltekertem, és hagytam őket pihenni, míg az összes elkészül. A pihentetés után egy kicsit megint lehet húzni a feltekert tésztán, hogy hosszabb legyen. Csiga alakban feltekertem úgy, hogy a hajtás most szándékosan felülre kerüljön. A végét az ujjammal ellapítottam ezt a csiga alá hajtottam, így nem bomlik szét.
Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem őket. Jobb 2 tepsin elosztani, nekem egy tepsin teljesen összesültek.
Hagytam őket ismét 30-40 percig pihenni, majd 180 fokos sütőben sültek 15-20 percig.


A kevesebb élesztő ellenére is foszlós, könnyű tésztája lett. Yade! Köszönet a receptért!

16 megjegyzés:

Vali írta...

Jaj Limara ne tedd ezt velem. Azonnal kérek egyet.

erős ildikó írta...

Csodaszépek lettek, szívesen elfalatoznám most!

Kiskukta írta...

Nagyon szépek!
Az én érdeklődésem is felkeltette már, már csak sort kell keríteni rá.

szepyke írta...

Nah, akkor most még valaki megcsinálja, és feltölti, akkor kötelezővé teszem, hogy küldjön belőle... Hát, tudjátok, ez már izgatás, méghozzá, csoportos!:D

"saját levében" írta...

Igen, igen, a kalácsféléket a sárgája teszi azzá ami. A fehérje csak tovább szilárdítaná, keményítené, ezért felesleges.

Bettyó és Maya írta...

Én is pont ma csináltam egy fahéjas változatot. Isteni finom lett.

Ancsika írta...

Mesés! Holnap, ahogy ígérik hüvösebb lesz! Neki is ugrok! Épp ma törpöltem rajta, hogy kéne már valami keltet sütni! :) Köszi Marcsi!

trinity írta...

Jajj, de rég nem sütöttem keltet..már nem bírom sokáig! Csodás!

Jade írta...

Limara, nagyon szepek lettek! Az elesztovel kapcsolatosan: en szaritott, instant elesztot hasznaltam, fel kg liszthez kisebb meretu csapott evokanalnyit. Mindig ilyen aranyban hasznalom es bevalt. Koszi a megjegyzest ezzel kapcsolatban!
Koszonom, hogy kiprobaltad!

Névtelen írta...

Szemezgettem én is vele, nagyon szép lett:). Darált dióval is lehetne tölteni. Gratulálok hozzá:).

Brigitta írta...

Nagyon szépségesek lettek,gratulálok!
Így szoktam tekerni én is a kakaós csigát,és legalább nem folyik szét a töltelék.Hamarosan kipróbálom.:))

Zsuzsi írta...

Ò, ez valami gyönyörü!!! Egyelöre a bagettedet próbáltam ki de ez sem fog sokáig várni! A kis képekért külön köszönet, hatalmas segítség!

cricri írta...

Sziasztok!
Megsütöttem én is (vaníliás pudingos, fahéjas diós, mogyorókrémes, karamelles és fügelekváros töltelékkel). Frissen nagyon finomak voltak, de mostanra (pár órával később) már megkeményedtek, kiszáradtak. (Minden kelttel így járok!!)Van vmi ötletetek, hogyan tudnám ezt kiküszöbölni? Nagyon fontos lenne, mert a nagymamámnak készítem általában, aki kórházban fekszik, többszáz kilométerre tőlünk (időben is hosszú az út - az előzőnapi sütés élvezhetetlenné válik, mire odaér). Előre is köszönöm!! cricri

Wise Lady írta...

Én ezt tenném, hogy frissen tartsam:
Amikor kihűltek, becsomagolnám nylonzacskóba, és tűdővel kiszívnám a levegőt. Csomót kötnék a zacskó végére. és azonnal lefagyasztanám.
Mire odaértek a nagyihoz, épp kiengednének.
Én ezt szoktam csinálni a Lala-kiflivel és olyan, mintha akkor sütöttem volna.

Garffyka írta...

Limara, ez maga az elkárhozás, egy héten belül most kel a harmadik adag, eszméletlenül finom, laza, könnyű, puha, ruganyos. Tegnap egyenest a tepsiből tűnt el három féligmeddig még langyos briós :)

Timi írta...

Hű Limara, köszi ezt a receptet, isteni finom, és amilyen egyszerű elkészíteni, nagyon megéri!