2009. szeptember 24., csütörtök

Krumplifőzelék stefánia vagdalttal

Nem várt sikert arattam tegnap a kisfiamnál ezzel az ebéddel. A krumplifőzeléket nagyon szerettem gyerekkoromban, az egyik jó emlékem, ami a menzákról megmaradt. Viszont azóta sem ettem. Nem főztem eddig, mert a férjem tizenöt éve hajtogatja, hogy a krumplifőzeléket nem szereti (és a mákostésztát sem). A kelkáposzta főzelékkel viszont engem lehet kiüldözni a világból. Így tegnap két főzeléket készítettem, kelkáposztát az ő kedvéért, krumplit az enyémért, a kisfiam pedig majd választ, gondoltam. Sikerült rávenni a férjemet, hogy megkóstolja, és tetszett neki, az ő emlékei nem voltak jók róla a menzás időszakból. Gyermekem a krumplit választotta és nem bírt belőle eleget enni. Már az ebéd is nagyon jól esett neki, vacsorára is ezt kért, háromszor hallottam, hogy kicsattog a konyhába repetázni.
És ha krumplifőzelék, akkor stefánia vagdalt. Ő is telitalálat volt, egy kiló húsból alig maradt egy kicsi, reggel szendvicsben végezte a maradék.
Krumplifőzeléket gondolom mindenki tud készíteni, hiszen olyan egyszerű.
Hozzávaló:
    5-6 burgonya
    2-3 babérlevél
    só
    csipet cukor
    1 ek. liszt
    tejföl
    ecet

A burgonyát meghámoztam, majd 2-3 mm-es karikákra szeltem. Annyi vízzel tettem fel főni, amennyi épp ellepte. A babérleveleket is mellédobtam. Mikor felforrt akkor sóztam. Puhára főztem, majd tejfölös habarással sűrítettem. Végül egy csipet cukorral és egy kanál ecettel ízesítettem.

A Stefánia vagdalt tulajdonképpen egy egyszerű fasírt tepsiben sütve, aminek a közepébe főtt tojást rejtünk.
Hozzávalók:
    1 kg darálthús
    1 nagy vagy két kisebb fej hagyma
    2 g fokhagyma
    só, bors
    majoranna (kakukkfű)
    2 tojás
    3 szikkadt zsemle
    1 ek. őrőlt pirospaprika
    5 db főtt tojás

A hagymát finomra vágom, majd kevés olajon puhára párolom. Végül belereszelem a fokhagymát, azzal már csak egy percig sütöm. Míg a hagyma párolódik, beáztatom a szikkadt zsemléket vagy az előző napos  kenyér végét. Lehet tejben, lehet vízben áztatni, ízlés kérdése.
Egy nagyobb tálba teszem a húst, a puhára sütött hagymát, a kinyomkodott zsemlét, 2 egész tojást, sót, borsot, kevés majorannát vagy kakukkfüvet, pirospaprikát. Alaposan összegyúrom.
A nagy sütőtepsit kibélelem sütőpapírral, erre nem ragad a hús majd és a tepsit is egyszerűbb elmosogatni. A hús felét erre halmozom, egy hosszú, keskeny csíkot formázok belőle. Elrendezem rajta a főtt tojásokat, majd a maradék hússal befedem. Ha van itthon teszek a tetejére szeletelt bacont, a kisülő zsírja nagyon jó ízt ad a húsnak, ráadásul megakadályozza, hogy kiszáradjon. Ha nincs itthon szalonna, akkor kevés olajjal meglocsolom a tetejét, majd sütés közben is kétszer-háromszor.
170-180 fokos sütőben sütöm kb. 50-60 percig.

14 megjegyzés:

Viki írta...

Isteni !!! Tegnap éppen én is ezt főztem :) Jót mosolyogtam, amikor Nálad megláttam. Micsoda véletlenek. Nekem is egyik nagy kedvencem a krumplifőzelék.

egycsipet írta...

Én mára terveztem a maradék fasírtgolyócskák mellé. :D Az egyetlen főzelék, amit bármikor meg tudnék enni.

duende írta...

:))) Hihi... :)
Nálam tegnapelőtt volt - igaz nem krumpli - de tökfőzelék fasirttal. Klasszikus, isteni!
A krumlifőzeléket is imádom.

Raindrop írta...

Krumplifőzi... Micsoda finomság!!! Nem is csodálom, hogy a kisfiad sűrűn csattogott.
Én legutoljára a borsófőzelékhez ettem stefániát. (ja, azt láttad is) :) Ja, igazán guszta és remek kép!

Névtelen írta...

Én is szeretem a krumplifőzeléket!
Most meg tudnám enni!
Puszika!
Ildikó

Moha írta...

Pont a napokban gondoltam krumplifőzelékre! Én is szerettem a menzán,ezt nem tudták elrontani.

Macus írta...

Én is nagyon szeretem ezt a főzeléket (is)! Sose felejtem el, hogy aznap is ez volt az ebéd nálunk, amikor aztán az estét már a kórházban töltöttem, és éjjel megszületett Bálint. 16-án lesz 13 éve...

Brigitta írta...

Én mindkettő főzeléket szeretem,a fasírtot én is szoktam így,baconnal a tetején sütni,nagyon szeretjük.
/ A férjem imádja a mákostésztát,ha heccelni akar,.amikor a menűt kérdezem mindig bedobja/:))

trinity írta...

Nálad még a krumplifőzelék is olyan szép...

Wise Lady írta...

Ez olyan finom étel, nagyon szép a stefánia, ebéd előtt vagyok, szenvedek :D

ehran írta...

Szia!

Próbáld ki egyszer, hogy a lisztes habarás helyett, a krumpli egy részét leturmixolod botmixerrel, összekevered a tejföllel, és azt öntöd vissza a főzelékbe. Nem gazdaságos, viszont nagyon finom módszer. :) (Ja, és ugyanígy működik zöldborsófőzelékkel, babbal, meg biztos van még pár, de ezekkel próbáltam eddig. :))

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Épp valami pékárut szerettem volna ma sütni, és ezügyben leskelődtem Nálad, mikor a Stefánia szeletet megláttam. Férjem rendelt tőlem, de nem mertem nekifogni, merthogy mi lesz ha a teteje kireped sütés közben. De ahogy leírtad nem is vészes, hétvégén kipróbálom:) Köszönöm!

Limara írta...

Remélem, tetszeni fog:))

Névtelen írta...

Böngésztem, mit főzzek ma vacsorára. Meggyőztél...:) Verka