2009. szeptember 13., vasárnap

Fűszeres paradicsomos-sajtos kenyér

Ezt a finom, fűszeres kenyeret először még a Kenyérfesztiválra sütöttük Julikával. A recept eredetileg E.Margitka gépi kenyér receptje. Kis módosításokkal sütöttem meg. Kisfiam szerint olyan íze lett, mint a pizzának, ő úgy is emlegeti, hogy a pizzás kenyér.
A tésztája nem tartja meg önnálóan magát a benne lévő sok sajtnak köszönhetően, mindenképpen formában kell sütni. Én a nagy, széthúzható dobozformában sütöm, azt is jól széthúzva, a kisebb formában csak a fele adag fér el. Az elkészítése nem igényel nagy gyakorlatot, kezdő kenyérsütők is bátran kipróbálhatják.
Hozzávalók:

  • 1,8 dl víz

  • 1 doboz joghurt (140 g)

  • 2 kis doboz paradicsompüré

  • 2 tk. só

  • 1-1 mk. oregánó, kakukkfű, bazsalikom

  • 20 dkg öregtészta (elhagyható)

  • 40 dkg Bl 80 liszt

  • 20 dkg tk. tönkölyliszt

  • 1 tk. cukor

  • 1,2 dkg élesztő (öregtészta nélkül 2 dkg)

  • 15 dkg reszelt sajt

  • 6-8 db aszalt paradicsom
A tészta hozzávalói a sajt és az aszlat paradicsom kivételével dagasztógépbe tettem, hagytam, hogy szép hólyagos tésztát dagasszon. Az utolsó 5 percben tettem hozzá a sajtot és az apróra vágott aszalt paradicsomot. Kiolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztettem, majd enyhén lisztezett felületre borítottam.
A kezemmel jól ellapogattam, majd a két szélét visszahajtottam, kb. 1/4-1/4 részét. Feltekertem, úgy, hogy minden tekerést jól lenyomkodtam, majd sütőpapírral bélelt formába tettem.Hagytam ismét duplájára kelni, kb. 1 óra kellett neki. Közvetlenül a sütés előtt egy éles pengével hosszában végig vágtam, majd 220 fokos gőzös sütőbe tettem sülni. 15 perc után visszavettem a hőfokot 200 fokra, majd így sütöttem még kb. 30 percig. Akkor jó, ha aformából kivéve az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Rácsra téve hűtőttem ki.
                                    

11 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Csodaszép a színe és az állaga is - máris mentem a receptet, köszönöm!

Julika írta...

Én is megsütöttem már azóta még egyszer. Nagyon finom, puha bélzetű kenyér és az illata isteni !

Raindrop írta...

Ajajaj Limara! Csodás kenyérke. Annyira jó az ízvilága, hogy megpróbálom.

Wise Lady írta...

Ez csodaszép, mint mindig, és nagyon finom lehet.

macus írta...

No, ha olyan pizzás ízű, akkor a nagyobb fiam ezt szeretné biztosan.
És szép!

trinity írta...

Nagyon szép, mint mindig!

Praliné Zsuzsi írta...

Szia Limara! Biztos buta kérdés, de mekkora egy kicsi paradicsompüré? Igazi sajtrajongóként szeretném kipróbálni a kenyeret! Zsuzsi

Limara írta...

Szia Zsuzsi! nem buta a kérdés, írhattam volna mennyiséget is. Arra a kis konzervesre gondoltam, ami akkora mint amiben a májkrém is van. Nincs itthon most, így meg kell néznem, hány gramm pontosan.

Praliné Zsuzsi írta...

Szia Limara! Köszönöm, a májkrém-hasonlat jó volt, így már megvan, melyikre gondolsz! Meg is sütöm a héten! Zsuzsi

yokkoa írta...

Drága Limara!
Elhatároztam, h sülthagymás kenyeret sütök holnap, erre most ez is... nem tudok dönteni :-)
De záros időn belül mind a kettő elkészül az tuti :-)
Szerintem úgy működne a dolog, h a sajtot nem dolgoztatnám bele a géppel, hanem amikor téglalapra kilapogatom a tésztát, akkor megszórom a sajttal és úgy tekerem felvekninek. Nekem tetszene, h nincs olyan egyenletesen benne. Jó lenne? Mit gondolsz?
Üdv:
yokkoa

Limara írta...

:)
Igen, lehet úgy is, de a sajt mennyiségétől függően előfordulhat, hogy körülötte lyuk lesz a kenyérben, ugyanis a gőznek is kell majd hely ami a sajt sütése közben keletkezik....