2009. július 2., csütörtök

Olajbogyós-magvas kenyér


Néhány napja sütöttem ezt a kenyeret, akkor nem volt időm feltenni, később meg nem találtam sehol a receptet. Így jár az, aki állandóan fecnikre ír, igazán tanulhatnék már belőle. Hihetetlen mennyiségű cetlim van a lakás minden pontján, persze azt ami épp kellene, soha nem találom. Van olyan papír darabka amin két recept van egymásra írva, a múltkor nem is értettem hirtelen, miért kell a sütibe bacon szalonna.
A lényeg, hogy végül megtaláltam.
Hozzávalók:
  • 2,2 dl víz
  • 2 ek. joghurt
  • 20 dkg öregtészta
  • 5 dkg tk. rozsliszt
  • 35 dkg BL 80 liszt
  • csipet aszkorbinsav
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1-1 ek. len-,napraforgó-,szezám-,tökmag
  • 1 ek. zabpehely (vagy rozspehely)
  • 10-15 szem olajbogyó
A magok, a pehely és az olajbogyó kivételével mindent bepakoltam a kenyérsütőgép üstjébe. Csak az utolsó 5 percen adtam hozzá a magokat és a pelyhet. 20 perc alatt szép, hólyagos tésztát dagasztott. 1-1 ek. liszt vagy folyadék természetesen kelhet hozzá. A tészta jól formázható, enyhén tapadós legyen. Kelesztőtálban duplájára kelesztettem, majd lisztezett felületre borítottam. Téglalap formára lapogattam, két szélét visszahajtottam, majd egész szem olajbogyókat nyomkodtam bele. Feltekertem, majd megcsavartam, mint a vizes ruhát. Szeretem ezt a formázást használni, nagyon jól megtartja így a formáját, nem lapul el a tészta. A tetejére is nyomkodtam olajbogyókat.

Lehet jénaiban, vagy sütőzacskóban is sütni, én most az utóbbit választottam. Hagytam megint duplájára kelni, majd a zacsiba vizet permeteztem, a száját a tészta alá hajtottam. 200 fokos sütőben sütöttem 35-40 percig. Rácsra téve hagytam kihűlni.
Nagyon finom, szaftos bélzetű kenyér lett, a magok és az olajbogyó különlegessé tették.

18 megjegyzés:

erika írta...

Cetli ide vagy oda..! Ismét egy ínycsiklandó kenyeret "kaptunk".A formázás különösen tetszik!

Marcsi írta...

Megint egy csodakenyér!!!!
Nagyon tetszik ez a tekerem-csavarom forma.

erős ildikó írta...

Nagyon klassz kenyér (már megint.)
Nekem van egy régi határidőnaplóm, minden konyhai receptet abba firkantok be. (Igaz néha keresgélem, hogy mit melyik lapra írtam be, főleg, hogy címük sincs...)

Névtelen írta...

Draga LIMARAM!

Hogy ebben az oltari hoosegben is ilyen szorgalmasan tustenkedsz! ES micsoda fiinomakat! Mi itt elizzadjuk a... zsirunkat, mivel Peter a termosztatot ugy feltekerte odafont es elfelejtette az embereket itt lenn. hihi Megszantuk a 2 macsekot es megfurdettuk oket. Epp most lett vege a "hadi allapotnak"Szerencsere nemkellett a mentolada tartalmat hasznalni a hadi sebeinknek mert AZ nem volt es lett. Eleg jol tortek, mert oltari meleguk volt esmar kinlodtak ok is.Itt most 29-30C ropkodnek es az a duntsztkotest es szaunat jelenti itt.
Nalatok milyen most az ido?A lanyomnak tegnap volt a diploma osztasa. Szeptemberben az egyetemen kezd, biologia szakon majd.Fotok keszultek, majd felteszek kozuluk.Azert neha pihizz, nehogy megartson ez a nagy hoseg! Gratula megegyszer a suteshez es a lanyommal vegigcsortuk megint az etlapot. hihi.Puszika: ILDIKO

Lilahangya írta...

Jelentem megsutottem, szep lett nagyon, meg forro :) annyi a ket kulonbseg csupan, hogy az olajbogyot az osszehajtogatas elott tettem bele, igy csak belul van, es a magvacskakat jol elfelejtettem :) Koszi!

Scofield írta...

Jelentem most sül:)

trinity írta...

Nekem is nagyon megtetszett ez a tekerési mód-ki is próbálom!!!

Raindrop írta...

Limara!

Van nálam egy Lovely blog képecske számodra! :)

Limara írta...

Sziasztok!
Köszönöm szépen!:))
Erika! Köszönöm! Hiányzol!!!

Ildikó! Gratulálok a kislányodnak és további sok sikert! :))
Marcsi! Köszönöm! :))

Napmátka! Nekem is van füzetem is, több is, abban sem találok semmit! :))

Lilahangya! Gyors voltál! Nagyon örülök, hogy megsütötted! Kíváncsi vagyok, tetszett-e!

Scofield! Reméltem is! Mesélj! :))

Trinity! mesélj majd! :))

Raindrop! Köszönöm szépen! Megtisztelő!:))

szepyke írta...

Amikor jövök megnézni az új receptedet, előre felkészülök, hogy utána ennem kell valamit, mert olyan étvágyat csinál...
Imádom a kenyereket, és amit te "művelsz"... Köszönöm!:D

Lilahangya írta...

jelentem finom lett :)

dalit írta...

Én is megsütöttem. A sarkát már megettem langyosan vajjal. Isteni:)
Most ki szeretném találni, hogy működik ez magok és bogyók nélkül mindennapi használatra, mert a bele valami hihetetlen jó lett.

Névtelen írta...

Kedves Limara! Fantasztikus a pörgésed, a fantáziád, a szorgalmad, teherbírásod és az ízlésed! Mindehhez szívből gratulálok és kívánom, hogy soha ne fogyjanak el az extra, ámde egyszerű receptjeid!
Régebb óta olvaslak és három kenyeret, a sós kiflit, meg ma az erdei gyümi tortát megsütöttem és nem bírtam tovább szó nélkül!:-)))Egyik jobb, mint a másik! Igencsak hízásnak eredtünk, úgyhogy átmeneti zöldségelés következik:-))) Néhány kérdést majd e-mailben feltennék, ha lehet.
Csak így tovább, a sárga köves úton!!!...

Limara írta...

Sziasztok! Köszönöm szépen! :))

Ágota írta...

Kedves Limara!

Igazából én még kezdő sütögető vagyok, és nemigazából értem ezt a hajtogatási módot. Vagyis a két szél visszahajtását nem tudom elképzelni. Pontosabban elmagyaráznád nekem?
A receptekhez gratulálok. Nagyon jók.
A scali kenyérhez is majd tennék fel kérdéseket.

Előre is köszönöm.

Ágota

Limara írta...

Pedig roppant egyszerű! Téglalapot lapítasz, majd a jobb és a bal oldalát (a keskenyebbek ezek) visszahajtod, 5-10 cm nagyságban, ahogy épp sikerül:)

Unknown írta...

mi az az öregtészta?

Limara írta...

Belinkeltem a hozzávalóknál, de ide is kiteszem:
http://www.limarapeksege.hu/2008/11/regtszta-tulajdonkppen-vletlennek.html