2009. július 7., kedd

Lángos

Lángost nem túl sűrűn sütök itthon, mert van a piacon egy remek lángosos. Csaba tökéletes lángost süt, bármerre jártunk eddig, sehol nem ettünk olyat, mint az övé. Ha megkívánjuk, tőle hozok többnyire, ilyenkor általában sikerül rábeszélnie egy fokhagymásra is a férjemnek, tudja, hogy ő azt szereti.
Ma sokgyerekes lettem, itt van a keresztlányom és a kisfiam barátai is, és lángos volt a kívánság. Mit lehet ilyenkor tenni? Igyekeztem elfelejteni, hogy ötezer fok van és lelkesen sütöttem nekik a lángost.
Tudom, hogy nagyon népszerű a kefires, hűtős lángos, de nekem az nem igazán jön be. A lángos az legyen lángos, azaz egyszerű kenyértészta, minden cifrázás nélkül. Liszt, víz, só, élesztő! Azt nem tudom, hogy az ismerősünk milyen recept alapján süti, egyszer majd kiderítem, én így:
Hozzávalók:
  • kb. 4 dl víz
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 60 dkg BL 80 liszt
  • 3 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő
Lágy, ragadós kelttésztát dagasztok, a hagyományos kézi mixer is simán elviszi. Duplájára kelesztem, majd körülbelül egyforma darabokra szedem. 7-8 darab szokott kijönni. Gömbölyítem őket, hagyom kicsit megint pihenni, kb. 15-20 percig. Nem érdemes túlkeleszteni, mert akkor nagyon magába szívja az olajat, pont mint a fánktészta. Olajos kézzel kihúzkodom, majd bő, forró olajba eresztem egyesével, óvatosan. Egy célszerszámmal folyamatosan igyekszem az olaj alá nyomkodni, így szép hólyagos lesz a felülete. Ha piros az egyik oldala, megfordítom, és a másikat is készre sütöm. Papírtörlőre állítom őket, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Só, fokhagyma, tejföl, sajt jár mellé, ízlése szerint mindenki elkészíti magának.

46 megjegyzés:

sedith írta...

Múltkor hozzád néztem be legelőször lángosreceptért és szomorúan vettem tudomásul, hyog nincs. Most már tudom miért, de most már van is!:D Ettől függetlenül, amikor Wise Lady "rámpirított", hogy a lángos sima kenyértésztából a lefinomabb, a fehérkenyér-receptedet vettem alapul és majdnem ugyanaz kerekedett ki belőle, amit te most itt leírtál. De én csak fél kiló lisztből csináltam.:) http://edithreceptjei.blogspot.com/2009/06/langos-2.html
Üdv, Edith

Unknown írta...

Szia Limara.
Nem tudom hogy tévedtem az oldaladra, de egy kincs vagy.
Már sok mindent kipróbáltam tőled, most is éppen kovászos kenyeret sütök. Jól szoktak sikerülni a receptek, és örömmel vettem tudomásul, hogy felkerült a LÁNGOS is. Férjemmel imádjuk (ő a füstölt sajtos-tejfölös, én a fokhagymásat szeretem).
Mindjárt neki is látok sütni.
Majd ha időd engedi esetleg sajtos, vagy vajas, vagy burgonyás pogácsát is raknál fel???
Előre is köszönöm.

Ancsika írta...

Marcsi! megtanítsalak húzni??? :))))

Scofield írta...

hát valóban emberpróbáló a dinnye érlelő melegben lángos sütni, de dögös darabok lettek:)

bodza írta...

Szia :) Végre valaki, aki szintén nincs oda a kefíres lángosért! Én is mindig a nagymamámtól örökölt, anyu által is használt bevált, krumplis lángostésztát készítem. Víz és külön só helyett a krumli főzővizét sózom meg rendesen és azt gyúrom bele. Isteni :) Általában többszörös mennyiséget szoktam begyúrni, mert én is utálom, hogy ragad, de amikor kigombócolom, akkor kelesztés előtt a gombócokból teszek el a fagyasztóba tálcán, majd ha megfagytak, zacskóba. Aztán ha eszembe jut, előkapok reggel és felteszek a hűtőbe pár hógolyót, amiből aztán délután szuper lángosokat tudok sütni fél óra meleg helyen történő kelesztés után. És tiszta is maradok :) Próbáltad már a lángost zöldségesen? Ilyet szoktam csinálni mostanában: http://bodzablog.freeblog.hu/archives/2009/03/02/Zoldseges_langos/

Limara írta...

Sedith! Megtisztelő, hogy az én receptemből indultál ki! Megkukucskáltam, gyönyörű lángosok lettek! :))

LadyAni! Köszönöm szépen! :)) Mesélj majd! Rendben, már napok óta pogácsára gondolok, a sok gyümölcsös süti után jól esne! :))

Mian! Máris indulok! :))

Scofield! Köszönöm! :))

Bea! Igen, a krumplis még jobb, de most csak új krumplim van itthon, azzal meg nem az igazi. A fagyasztás nagyon jó ötlet, mentettem! :)) Megyek megkukucskálom a lángosokat! :))

szepyke írta...

Most ebédeltem egy párizsis kiflit tvpaprikával. Lángost valahogy jobban ettem volna, mondjuk tejföllel, sajttal és természetesen sok fokhagymával...

Palócprovence írta...

Limara, Te egy hős vagy! :) Most pironkodom egy kicsit, mert a lányom tegnap engem nem tudott rászedni lángos sütésére (nehezen viselem ezt a mostani párás időt).
Van kefires lángos???

erős ildikó írta...

Ezt mi is nagyon szeretjük, bár bevallom, régen sütöttem már. S ebben a kánikulában azt hiszem, nem is fogok. Csak csodálom a Tiédet!:)

Jade írta...

Jaj, ugy orulok, hogy feltetted ezt a receptet! A ferjem mar hetek ota keri a langost. En szivesen megsutnem, mert nincs olyan nagyon meleg nalunk, hala Istennek, de feltem hozzakezdeni, mert meg soha nem csinaltam.
Azt hiszem a heten nekiveselkedek. Koszi a receptet!

Julika írta...

Én meg napok óta gondolok rá, hogy lángost kellene sütni. Ugyanis a hétvégén nem túl jót sikerült ennünk a strandon. És bőszen ajánlkoztam a kefíres lángos sütésére. De eddig még nem jutottam hozzá. Ha sütök a napokban akkor ezt a recit fogom kipróblni, köszi.

Wise Lady írta...

Hm, mindenki lángost süt.

Chef Viki írta...

Limara, a feltétek úgy, olyan sorrendben, ahogy írtad :-)) Jöhetnek! Hamm a számba :-))

Emelem kalapom, hogy a gyerkőcök kedvéért bementél a katlanba!

szazala írta...

Katlan ide,katlan oda szerintem a kenyeret sem a pékségben veszi Limara,és az még melegebb!8 lángost kisütni nincs fél óra,ebben a melegben meg egykettőre meg is kelnek.
A strandon és a piacon "sütkérezők"akik izzanak ezekben a napokban!
Nem kötekedek,csak úgy mondom!:)))

Kati írta...

Én soha többet nem jövök!!! :-@
Hát hogy lehet így fogyózni??? :-O
Ezért "álltam" meg. Mert állandóan téged olvasgatlak. Lángos - az első számú kedvenc, mindig, minden mennyiségben jöhet(ne) -, gyümölcsös pite, befőtt, lekvár... mi van még??? ;-) :-P :-D

Millie írta...

Én is szívesen csatlakoznék a kosztosok seregéhez!

JD írta...

Én szinte minden héten sütök lángost a srácok kedvéért, és nagyon szeretik a kefírest - nálunk az viszi a pálmát. Ettől függetlenül több félét kipróbáltam már, a tiédet sem hagyom ki - nagyon guszta lett, gratulálok! :)

Rainbow írta...

Elottem mar mindent elmondtak, amit en szerettem volna, ezert nem is ismetelem meg. Gyonyoru, gusztusos es megvagyok gyozodve rola, hogy nagyon finom is amit keszitesz. Toled aztan van mit tanulni az biztos. Gratulalok! Engedelmeddel gyakran fogok jonni lopkodni.:)))
Szamtalan langos receptet kiptobaltam mar, de ilyen szepet meg nem sikerult alkotnom. Jaj, csak nyelek jo nagyokat, pedig a tegnap en is sutottem langost.:)))

Julika írta...

Ma lángost sütöttem :) Kipróbáltam ezt a receptet, megtartom. Nagyon finom vacsink volt.

Névtelen írta...

Szia Limara!

Megyünk hosszú hétvégézni, lángost kértek a haverok. Benéztem hozzád, itthon csinálok egy "próbasütést" a te recepteddel. Kérdés: Nem szív magába sok olajat a lángosod? Vhol hallottam, hogy a bő olajban sűlt finomságok(fánk,lángos...) tésztájába anno régen raktak egy nagyon pici házi pálinkát, így nem lett olyan olajos. Mit tudsz erről?
Válaszodat előre is köszi

Ági

Limara írta...

Szia Ági! Akkor szívja meg magát olajjal a lángos vagy más kelttészta, ha túlkelt a tészta. ha megfelelő hőmérsékleten sütöd, akkor egyébként nem fogja. De valóban, én is teszek a fánkba rumot, épp ezért:))A lángost sem hiszem, hogy elrontja a pálinka:)

Ági írta...

Hihi, ha szakmailag megalapozott akkor feltétlenűl megy bele pálinka, jó kis szatmári:-))
A viccet félretéve: 0,5 dl elég bele a 60 dkg liszhez?( a fánk receptednél olvastam a liszt és a rum arányát)
Van még egy lángosos recept ami állítólag 1 hétig hűtőben eláll. No, én megcsináltam, és direkt raktam egy kevés nyers tésztát a hűtőbe, de már másnap olyan túlkelesztett émelyítő szaga , és állaga lett, hogy kidobtam. Mit csináltam rosszul?
Nagyon köszönöm a gyors válaszodat!

Helló
Ági

Limara írta...

Bőven, még sok is, tegyél kicsit kevesebbet és a többit idd meg!:)))
Nem csináltál rosszul semmit. Az a lángos olyan. Én sem szeretem....:)

Névtelen írta...

Szia Limara!
Ma kitaláltam, hogy lángost sütök, életemben először, és gondoltam mielőtt még receptet keresnék, megnézem az oldaladat. Jaj, nagyon jól sikerültek. Köszi az instrukciókat. Míg megsültek, addig kettő be is vándorolt a bendőmbe! :) Kíváncsi leszek családom véleményére. De már régen ettünk, biztos sikere lesz. Köszi még1x:
Ági

gizke44 írta...

Középkorú háziasszony vagyok,már nagyon sokszor sütöttem lángost.Most rátaláltam az oldaladra, és nem bántam meg. Megsütöttem a lángost és még ilyen Isteni Finom lángost soha nem készítettem. Köszönet érte!!!!!!!!!!!

Limara írta...

Ó, nagyon örülök!:))

Agnes írta...

Tudtam, hogy itt kell körülnéznem lángos receptért is, és akkor nem lövök mellé. Pénteken - mikor, ha nem az egyik legmelegebb napon - meg is csináltam. Imádtuk!
Limara, eddig bármit csináltam a receptjeid közül, mind sikerült és csodás lett, isteni finom! Most sem lett másképp. Köszönöm!:)

Limara írta...

Én köszönöm, nagyon örülök!:))

Szabimaki írta...

Meg szeretném kérdezni, hogy milyen különbség van, ha BL55-os liszttel csinálja az ember?
Köszönöm előre is!

Limara írta...

Ugyanolyan jó lesz. A BL 80 mivel kenyérliszt szebben kel, jobban nyúlnak a sikérszálak....

Pillekata írta...

Köszi, én is sütöttem ma. Legjobban a bénázás ment! A végeredményért viszont megérte. Nagyon finom a tésztája. Nem hiszem, hogy a "lángososod" finomabbat süt. :)

Limara írta...

Ó, de kedves vagy, nagyon köszönöm! :))

Névtelen írta...

Kedves Limara.
Szerinted előző este is el lehet készíteni a tésztáját?Utána kelesszem vagy mehet a hűtőbe?Aztán másnap hűtőből kivéve kell még keleszteni?Előre is köszönöm válaszod.Amúgy én is nagy rajongója vagyok a blogodnak.A kedvencünk most a Vajas kifli, és a Medvehagymás bucik. 100x jobb mint a bolti pékáru! Imádjuk, főleg megpakolva sok finomsággal....Hmmm!További sok sikert!Üdv:Mónika

Limara írta...

Hát, elvileg el.Kelestés nélkül hűtőbe tenni, majd ott megkel. Másnap kiveszed, gombócokra osztod és igen, természetesen hagyod kelni mielőtt kisütöd:)
Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszenek a receptek! :))

Névtelen írta...

Köszönöm szépen a gyors válaszod!Tegnap este gyúrtam be a tésztát és ma délben sütöttük ki.Nagyon finom volt!!! Majd biztos készítem még és akkor frissen, és megírom volt e valami különbség:) Üdv:Mónika

kata írta...

Kedves Limara, nagyon-nagyon-nagyon jó lett a lángos. Mint ahogy a kenyerek, zsömlék, kakaós csigák és minden, amit a receptjeid alapján sütöttem. Köszönöm.

Limara írta...

De jó! :) nagyon örülök, köszönöm szépen! :))

Anna írta...

Nálunk a sztár most a töltött lángos: a kihúzkodott tésztába apróra vágott sonkát, gombát, sajtot, kechupot csomagolok és így megy a forró olajba. :)Tökéletes a Tőled koppintott tésztával, könnyű, nem olajos, finom. :D Köszönöm! És a piknik zsemle receptjét is, ami 2. számú kedvenccé nőtte ki magát... És tény, ha valami újat szeretnék készíteni, először mindig Nálad nézek körül, Marcsi. :))

Limara írta...

Köszönöm szépen! :) Az ötletet is, a dicséretet is! :)

phoenix írta...

Ma megsütöttem a lángosodat, bár BL-55 liszttel, és tettem hozzá 2 ek. búzasikért is. Tökéletes lett. De sütöttem már Tőled, hamburgerzsemlét, sajtos hernyócskákat, barackos pitét, minden elsőre összejött. Pedig a kelt tészta és én nem vagyunk túl nagy barátságban :) Legalábbis eddig így volt. Köszönöm!
www.receptdoktor.blogspot.hu

Limara írta...

Én köszönöm! :))

Gabicu írta...


Kedves Limara...

Tegnap megsütöttem életem első lángosát. Annyira isteni lett! :) Köszönöm a receptet! :) Bármit sütök a receptjeid közül, mindig sikere van! :) Köszönöm még egyszer!

Üdv.: Bountyka

Limara írta...

Én köszönöm! Nagyon-nagyon örülök! :))))))

viviterrakert írta...

Kedves Limara!
Most gyúrtam be életem első saját lángosát nagyi titka kenyérlisztből, de nekem picit sem ragadós, inkább rugalmas, keményebb kenyértészta lett, ami klasszul duplájára is kelt. Azért lehet még jó a végeredmény?? Nyugtass meg kérlek...

Amúgy imádom az oldalad, a jól bevált fehérkenyér alaprecept lett..!
Üdv
Móni

Ilona írta...

Szia Limara, eddig már sütöttem a receptjeid közül JBFK-t, zsemlét, kiflit, mind nagyon jól sikerült. Ma a lángosodat fogom megsütni, köszönöm szépen a receptet. További jó munkát kivánok neked. :)

adelusz írta...

Szuper recept! :-)