2009. július 14., kedd

Húsfelfújt

Vasárnap legtöbbször húslevest főzök, gondolom, mint legtöbben. Mi az erős húslevest szeretjük, jó sok húsból. A főtt húst viszont nem nagyon esszük, szegény férjem jár rá napokig.
Néha készítek belőle majonézes hússalátát, de túl sok ötletem nincs a főtt hús felhasználására. Most is kimaradt egy fél tyúk, muszáj volt kitalálni valamit. Így lett belőle húsfelfújt. Kicsit macerás, de nagyon finom. Igazi előétel lehet, mi főfogásnak ettük, gombamártással és a fiúk kedvéért ropogósra sütött krumplival.
Hozzávalók:
  • 50 dkg főtt vagy sült hús
  • 1 fej hagyma
  • 2 g fokhagyma
  • kakukkfű
  • só, bors
  • 1 ek. mustár
  • kevés fehérbor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 5 tojás
A hagymát apróra vágtam, majd kevés vajon puhára pároltam. Reszeltem hozzá fokhagymát, megszórtam friss kakukkfűvel és kevés fehérbort öntöttem rá. Addig sütöttem, míg a bor elpárolgott róla. Ezalatt a húst lefejtettem a csontokról, majd húsdarálón ledaráltam, hozzá adtam a hagymát is.
A vajból, lisztből, tejből elkészítettem a besamel mártást, majd hozzákevertem a húst. Egy sűrű szitán átpaszíroztam, hogy szép sima legyen. Hozzákevertem az öt tojás sárgáját, sóztam, borsoztam, egy evőkanál mustárt is tettem bele, végül a tojások keményre vert habját is beleforgattam. Alaposan kivajazott, zsemlemorzsázott jénaiba símítottam, amit egy mélyebb tepsibe ültettem. Forró vizet öntöttem alá, majd 200 fokos sütőben sütöttem kb. 40-45 percig. Nem épp egy fotogén étel, de nagyon finom.

15 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hú de guszta! Nagyon jó ötlet!

Rittyents a húshoz valami mártást vagy szószt, egyből ízleni fog mindenkinek :-) Meggyszósz, almaszósz, paradicsomszósz, stb. Mint régen a menzán :-)

Asszem én vagyok a kivétel a húsleves-főzés alól. Soha. Mire ráéhezünk, addigra meglátogatjuk nagyszüleimet, s mami mindig húslevest főz :-)

Scofield írta...

egres szósz hidegen...

Limara írta...

No igen, a szósz mindig el is fogy, a hús meg ott marad! :)))

lúdanyó írta...

Hideg húskrém? Összeturmixolva vajjal, mustárral, uborkával, fűszerekkel, főtt tojással?
Így sem menne? Valamelyik finom kenyeredre kenve :)

Wise Lady írta...

Ez nagyon szép lett.

Süti Bazár írta...

A megmaradt főtt húst befűszerezve + egy kis sajt a kiflidbe is tölthetnéd majd. Tudod, melyik, aminél a tészta körré van nyújtva, most nem tudom a nevét :)))
A felfújt istenien néz ki, fotogén az, a javából! :)))

lorien írta...

Nem is roszz az ötlet! Mi általában megesszük levesbetétnek, de néha tényleg jó lenne valamilyen másodlagos hasznosítás. Marhával nincs gond, de tyúk alaplevet sűrűbben is készítenék, ám nem mindig van kedvem egy hétig főtt tyúkon élni :)

Jade írta...

Nalunk sem fogy el a fott hus, de meg a zoldseg sem. Legtobbszor majonezes salatat keszitek belole. Legutobb egy baratnom javaslatara zoldseges fasirt lett belole, az nagyon izlett am az Uracskamnak!
De legkozelebb ezt keszitem el! Koszi az otletet!

Scofield írta...

Limcsi! kitaláltam neked egy házi feladatot:)
hozd össze a kenyeret a fagyival:) de nem mártogatós és rákenem formában. Ha sikerül akkor fél kiló belga étcsoki üti a markodat:) Hogy ezt mennyie jól kitaláltam.

szepyke írta...

Limara, csak ámulok!!

Viszont, kérdezném, hogy az a krumpli, az gyufára szelt krumpli olajben kisütve? Van egy ilyen chips, paprikával, egy raklapnyit meg tudnék enni belőle...
Ez is olyan?

Limara írta...

Köszönöm szépen! :))
Lúdanyó! Nagyon jó ötlet! Köszönöm!:))
Yasmine! Neked is!:))
Scofield! Hehe!Szerintem is! :))
Szepyke! Igen, annak utánzása volt a cél! Gyufaszál vastagra szabtam, majd forró olajban sütöttem, utána lehet fűszerezni! Jó ropogós lett! :))

Névtelen írta...

Még egy ötlet :))) Főtt (tyúk) husit egy picit megpirítom, ledarálom, apróra vágott (általában lila vagy új) hagymával, tejföllel, meg ha maradt a főtt sárgarépával összekeverem, pirítósra kenve isteni vacsi/reggeli.
Egyébként nagyon köszönöm a jobbnál jobb receptjeidet, családom örömére gyakran sütök belőlük!
Kriszta

Daisy írta...

Régen a falusi tyúkleves úgy volt gazdaságos, hogy a húst kivették a levesből és fűszerezés után a sütőben átsütötték. Én is a rokonaimnál ettem így. Igaz, a tyúk száraz hús, de ez még is finom volt.
Üdv.: Masala

Konyhatündér írta...

én is kivétel vagyok, szinte sosincs vasárnap húsleves...
Ha mégis marad valahonnan főtt hús, akkor pitébe teszem. Sós omlós tészta, ráa hús, fűszerek, hagymakarikák, tejföl/tejszín tojással elkeverve, sajt a tetejére. Sütőben megsütöd, friss salátával, vagy savanyúsággal nagyon finom!

Andi írta...

Kedves Limara! Tegnap este pont jókor találtam rá blogodra. Ugyanis párom pont feltette a nap legrosszabb kérdését: Mit főzzünk holnap? -ekkor éppen ezt a receptet olvastam, így ma ki is próbáltuk, és hihetetlenül finom lett! Köszönöm ezt a nagyszerű receptet, még sokszor fogom használni!
Andi