2009. július 11., szombat

Graham kenyér

Az igazság az, hogy ez nem új kenyér, a jól bevált fehér kenyérből született. Egy darab graham liszt árválkodott a bolt polcán, ráadásul tótkomlósi volt, amit én nagyon szeretek, de még nem hoztam a malomból ezt a fajtát. Valahogy a graham kenyér eddig kimaradt, pedig nagyon jó ízű.
Szóval megvettem és sütöttem belőle, és megszületett az első teljeskiőrlésű kenyér , amit a kicsi fiam tetszését is elnyerte. Nagyon puha, szaftos bélzete lett.
Hozzávalók:
  • 2 dl víz
  • 0,7 dl tej
  • 2 ek. olaj
  • 2 tk. só
  • csipet aszkorbinsav
  • 20 dkg öregtészta
  • 40 dkg BL 80 liszt
  • 10 dkg grahamliszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg élesztő
A szokásos módon készült, gépbe pakoltam, hagytam, hogy szép, hólyagos tésztát dagasszon, majd kelesztőtálban duplájára kelesztettem. Lisztezett felületre borítottam, jól kilapogattam, majd formáztam, most hosszúkásra. Jénaiban kelesztettem duplájára (sütőzacsi is jó), majd bevágtam, hagytam még 10-15 percig, végül 220 fokos sütőben sült 40 percig. Rácsra téve hűtöttem ki.

24 megjegyzés:

Rainbow írta...

Gyonyoru, mint mindig! :))

erős ildikó írta...

Nagyon tetszik! Többnyire én is így használom a Graham lisztet, vagyis csak részlegesen.
Bár egyszer-kétszer már sütöttem csak teljes kiőrlésűből, de nekem inkább a kevert változat - mint a Te mostani kenyered - a nyerő!

Süti Bazár írta...

Húúú, Limara, ez megint klassz !
Már mentettem is ! Szerintem is jó ötlet keverve használni a liszteket, én a tönkölyt is belecsempészem néha ...

szepyke írta...

Nálam van hozzá friss körözött, hozzak Limara??? :D

Milyen szép a héja, és én mennyire szeretem a kenyérhéjat...

Brigitta írta...

Gyönyörű,mint mindig!

Szeretnék gratulálni,ugyanis a mai Délvilág újságunkban cikk van Rólad,és erről a csodablogról!Nagy örömmel olvastam,olyan jó,hogy ennyire népszerű lettél,nagyon megérdemled!Puszi!!:))

Tamás írta...

Tetszik a recept :)
Főleg, hogy én is ezt sütöm :D
Amióta elfogyott a véletlenül vett teljes kiőrlésű tönköly liszt, azóta ugyanezzel a recepttel, graham liszttel sütöm a kenyeret.
Mostanában azért elgondolkoztam, hogy kell-e a teljes kiőrlésű liszt...(kellene valami olcsó fuzárium teszt :))

anyucika írta...

Szia Limara.Csodálatos minden ,mint mindig.
Ha lessz egy perc időd,látogass el hozzám.Van a számodra ott valami.őszinte elismerésem jeléűl.
Üdv:Anyucika

KryaSpirit írta...

Limara, nagyon szép a kenyered, mint mindig! A segítségedet szeretném kérni! Szükségem lenne egy olyan kenyér receptre amiben a lehető legkevesebb búzaliszt van, de még ehető. A gyerekem allergiás rá, szerencsére ez csak ekcéma képében jelenik meg. Sajnos a gluténmentes kenyerek ehetetlenek, viszont én nem vagyok valami gyakorlott kenyér sütő. Neked biztosan van ötleted, vagy egy jó recepted.Tudom, hogy sikértartalom nélkül nem lehet jó kenyeret sütni, ha valamennyit tartalmaz, az talán nem olyan nagy baj, vagy legalábbis jobb megoldás, mint ha nem eszi jóízűen és inkább a bolti fehérkenyeret tömi magába. Ha tudsz segíteni azt nagyon köszönöm.

Tűzpadka írta...

Biztosan nagyon finom volt, hogy keverted a graham-al. Szerintem még picit növelhető lenne a graham mennyisége. Gondolom te is fogod ezt még próbálgatni, különböző mennyiségekkel. Nagyon szépek a fotók! Szinte beleharapna az ember. Az ötlet honnan jött, hogy ezt az arányt kipróbáld?
Üdv: Sándor

nelly írta...

Nem csak a Délvilágban, hanem a Délmagyarországban is dícsérik ezt a csodaklassz blogot! És büszke vagyok rá, hogy én is olvasója vagyok a blogodnak! Arról már nem is beszélve, hogy megtiszteltél a barátságoddal is! Szóval csak így tovább!

Limara írta...

Sziasztok!
Tegnap írtam ide és szépen el is tünt valahol...:((

Köszönöm szépen! :))

50 dkg lisztből max. 10-15 dkg-ot cserélek le tk. lisztre, így még szaftos, laza, puha bélzetű kenyér lesz belőle, ennél magasabb aránynál már tömörebb, más állagú lesz a kenyér, amit az én gyerekeim sajnos nem esznek meg. Halkan súgom, hogy én sem nagyon... :))

Benzsi! Csak a síma búzaliszt a tiltott, vagy a tönköly is? Rozs? Jó lenne ezeket is tudni!

Brigitta, Nelly! Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok! :))

KryaSpirit írta...

Limara! Sajnos a tönköly sem az igazi, a rozs az jó. Persze a tiszta rozskenyér az majdhogynem ehetetlen, ezért szeretném tudni, hogy mi az az arány ami még nem megy az íz rovására. Lehet tömörebb az nem gond, de minél inkább hasonlítson egy jó kenyérre. Már ami egy 15 éves fiú szerint jó. Tudod....;)

Limara írta...

Akkor az ukrán rozskenyeret ajánlom jó szívvel, az ugyan tömörebb kenyér, de nagyon finom! :))

Hetes Mama írta...

Kedves Limara!
Most találtam csak rá erre az oldalra, nagyon tetszett és azonnal ki is akartam próbálni a graham kenyeret. A recept előírása szerint mindent beletettem a gépbe és tejföl sűrűségű masszát kaptam.

Limara írta...

Hűha, az baj! Az öregtésztát és az összes, 50 dkg lisztet is beletetted? mert ennyi liszthez kell ennyi folyadék. :( Ha mégis nagyon lágy, nyugodtan tegyél hozzá még lisztet!

E.V. írta...

Szerintem kifogott rajtad a 0,7 dl mértékegység, ez nem 7 dl :)

Limara írta...

sajnos az is lehet...

benettke írta...

Drága Marcsika,

megcsináltam, és szuper lett.. mondjuk, én kicsit változtattam rajta: felesbe ment bele graham és BL80 liszt, de ígyis gyönyörű magas, likacsos lett!!!! Mellé tettem viszonyításnak egy ásványvizes üveget :D És ahogy szeltem, képzeld, szinte tökéletes körök a szeletek :D

Íme, ilyen lett :

http://kepfeltoltes.hu/view/120527/149375_309086729177693_100002291057879_676824_283466884_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

és felülről:

http://kepfeltoltes.hu/view/120527/545154_309085792511120_100002291057879_676822_1825619736_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

hosszában csíkosztam, Réka kislányomnak nagyon teccik :D

Unknown írta...

Kedves Limara!
Hihetetlen szép dolgkat sütsz. Én is ihletet és kedvet kaptam tőled a kenyérsütéshez. Csak a sütési fázis nem tiszta. Hogyan sütsz sütőzacsiba? Már abban is keleszted a tésztát? Akkor ugye nem kell fedő a jénaira? Remélem nem haragszol, hogy ilyen butaságokat kérdezek. További jó sütögetést kívánok! puffocska

Limara írta...

Köszönöm szépen!:) Sütőzacskót csak abban az esetben érdemes használni, ha nincs megfelelő méretű jénaid, vagy más fedett edényed (pl. fém kacsasütő, stb...) amiben kenyeret lehet sütni. Ha zacsiban sütök, akkor már abban is kelesztem, de csak közvetlenül a sütés előtt zárom le, miután vizet permeteztem bele. Ilyenkor természetesen nem kell mással letakarni...

mkriszti írta...

Kedves Limara!

A blogodra csak most találtam, viszont ilyesmi receptet próbáltam én is a minap. Akitől kaptam, neki tökéletesen szokott sikerülni, nekem viszont kőkemény lett a külseje (a belseje kicsit tömör lett, de az valószínű az arányok miatt: 20dkg graham és 30dkg BL55 lisztet használtam).
Csak simán tepsiben (sütőpapíron) sütöttem, de alulra egy másik tepsibe tettem vizet párologni. (ismerősnek így jó szokott lenni, tehát ezzel nem lehet elvileg gond)
Van tipped, mitől kérgesedett meg ilyen KŐkeményre?

Ja és még egy: kissé olyan "tészta" íze lett, ez normális a grahamnál, vagy esetleg kevés lehetett bele a 2 csapott ek. só?

Köszönöm, ha segítesz!
Kriszti

Limara írta...

Szia Kriszti!
Túlkelesztetted a tésztát. Az okozta a kemény héját, a tömör belsőt és a tészta ízt is. Ha jól sejtem, akkor nem is nagyon akart pirulni...
Üdv

Neszti írta...

Kedves Limara!

Gyönyörűek a kenyereid, én most kezdem majd sok olvasás után kenyérsütőgép nélkül sütni a kenyereket.
Érdeklődnék, hogy mekkora kelesztőtálat javasolsz, mert láttam van több méretben is?

Köszönöm válaszod!

Bea írta...

Szia Limara!
A múlt héten találtam rá az oldaladra a facebookon. Majd több este is olvasgattam az oldalt és őrült nagy vágyat éreztem arra, hogy kenyeret süssek, és nem a kenyérsütő gépemben. Tegnap este elkészítettem az öregtésztámat, ma pedig délután a graham kenyeret, mert már több hete vásároltam különféle liszteket, hogy átállok a bolti kenyérről házi kenyérre, olyan "egészségesebb" fajtára.
Én még a dagasztást is bevállaltam, nem koszoltam vele a kenyérsütőt. Mondták itthon, hogy akkor jó ha csöpög a padlás (izzad a homlok). :) Jénaiban sütöttem, és mivel nem tudtam, hogy meddig nő, nem mertem rátenni a tetejét, így sütőzacsiba dugtam jénaistól, mindenestül (anélkül féltem, hogy elterül és elmegy az egész kenyérsütéstől a kedvem). Isteni illat van a házban, alig várom, hogy megszeghessem a kihűlés után. Elsőre a szépsége is elfogadható(nem lett csúnyább egy boltinál..)
Szóval nagy kedvet csináltál nekem a weblapoddal a kenyérsütéshez. Örülök neki, hogy jó példával állsz a háziasszonyok előtt, hogy lehet normál konyhai körülmények között is finom és egészséges pékárukat sütni. Nagy köszönet :)