2009. július 5., vasárnap

Erdei gyümölcsös pite

Úgy tűnik, hogy a ropogós piték szerelmese lettem! Langyosan, egy gombóc fagyival a legjobb nyári desszertek egyike szerintem. Most erdei gyümölcsös változatban készítettem, volt itthon málna, áfonya, a barátnőmtől pedig kaptam szedret is.
A tészta maradt ez, nagyon finom ropogós, nekem tökéletes.
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 25 dkg hideg, felkockázott vaj
  • 4 ek. cukor
  • 2 tojás
  • 4-5 ek. hideg víz
Késes robotgépbe teszem a lisztet, sót, cukrot és a vajat, pár másodpercre bekapcsolom, míg morzsásra keveri. Hozzáadok egy egész tojást, a másikat felverem és csak a felét teszem bele. A maradék jó lesz lesz majd a pite tetejére.. 4-5 ek. hideg víz elég, hogy a gép összeállítsa a tésztát, kézzel alig kell gyúrni rajta.
Természetesen késes robotgép nélkül is elkészíthető, a hideg vajat az ujjunk hegyével elmorzsoljuk, majd a tojásokkal és a vízzel gyors mozdulatokkal összeállítjuk.
A kész tésztát legalább 30 percre hűtőbe teszem. Ezután vékonyra nyújtom és egy 28 cm-es pitetálat kibélelek vele, a maradékot visszateszem a hűtőbe.. A közepére egy darab sütőpapírt teszek, arra szárazbabot és kb. 15 perc alatt 180 sütőben elősütöm.
Míg sül elkészítem a sodót:
  • 1 dl zsíros tejszín (Hulalát használok)
  • 2 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 1 púpos ek. kukoricaliszt (vagy 13 dkg őrőlt mandula)
  • fél citrom leve
  • 5 dkg olvasztott vaj
Készítettem már darált mandulával és meg kell mondjam, nekem nagyon nem jött be, de természetesen ez egyéni ízlés kérdése. Helyette szívesebben használom a kukoricalisztet. A sodó hozzávalóit simára keverem.
Az elősütött tésztát kirakom a gyümölcsökkel, majd ráöntöm a sodót.
A maradék tésztát kinyújtom, derelye vágóval kb. 1 cm széles csíkokat vágok. A pite tetejét berácsozom vele, a kosárminta jól mutat szerintem. Lekenem a maradék tojással.
180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütöm.
Volt, hogy meg akartam spórolni a tészta elősütését, és csak megkentem lekvárral, de úgy nem az igazi. Nem érdemes kihagyni, a végeredmény kárpótol azért a plusz munkáért.

21 megjegyzés:

Ancsika írta...

Ez nekem is tökéletes! :)
Eszelös vagy, hogy még a rácsozatot is cifrázod!! :))))))

Scofield írta...

ne adjál fel ilyen nehéz leckéket :) a fonás már alakul, de most ez a rácsozás teljesen összezavar...:)

szepyke írta...

Én ugyan a málnát (sem) szeretem, de régóta szerettem volna kérdezni, hogy nem lehetne hozzátok beköltözni egy hétre? Vagy csak egy pár napra?:D

erika írta...

Hű de szupi!! és és milyen fini lehet!! (azért egy gyenge vasárnapi reggeli után ez kérem "pógár pukkasztó")

Julika írta...

Hmmm, nyeltem egy jó nagyot. Nagyonm fini lehet !

macus írta...

Na, ez is finom lehet. Ráadásul gyönyörű. Nyálcsordító a látvány!!!

libi írta...

Nagyon guszta. Valamit sütnöm kéne nekem is, ha már ebből nem jutott. ;-)

Limara írta...

Köszönöm! :))

Scofield! Kirázod a kisujjadból! :))

Szepyke! Várlak! :))

Macaroon! Növényi tejszín! Vagy hivatalosan cukrászati termék:))

Libi! Rajta! Küldjél belőle! :))

Jade írta...

Igazad van! :) De a tied tokeletes! Ki fogom probalni a Te recepted szerint is, mert tetszik, hogy olyan ropogosabb.

Mónika írta...

Itt vagyok nem messze hozzátok, úgyhogy még az illatát is érzem.:))

Vali írta...

Tudom, hogy már megkaptad, de én is Neked adnám.

Scofield írta...

aha:) kirázom:)

erős ildikó írta...

Meggyőztél! Egy gombóc fagyival tényleg nem tudok jobb desszertet!:)

trinity írta...

Hűha, megyek a hűtőszekrénybe kutakodni:))) Most muszáj valami édességet, magamhoz venni- ez megint túl jól néz ki:)))))

Tűzpadka írta...

Azt hiszem Limara, hogy te ezzel a fantasztikus recept tárral, ötletekkel simán tarthatnál szakács tanfolyamokat. Azoknak, akik igénylik a szépet, és nem csak összedobnak valamit. Az Usa-ban sok ilyen vállalkozás van. Gyümöcs faragást, cukorral való munkákat lehet tanulni, kemény pénzért. Csak a megfelelő helyszínt kellene megtalálnod. Amilyen lelkesedéssel és szeretettel végzed ezt a munkát,biztos lenne a siker.
A sikeresség különben érzékelhető a blogodon is.
Üdvözlettel: Sándor

phzs írta...

Ne használj hulalát, nagy vétek. Elöször is, mi értelme, növényi olajból előállítani azt, aminek természetesen százszor jobb íze van (tejszín). A hulaláé a szappanéra emlékeztet. A hulalát azért kezdték lelkesen használni a cukrászdák és éttermek, mert jó szilárd habot lehet verni belőle, megáll, mint a cövek. Ennek eredményeképpen soha, de soha nem rendelek már étteremben tejszínhabos édességet, mert egyszerűen rosszak a hulalától. Cukrászdába csak olyan helyekre járok, ahol biztosan tudom, hogy tejszínt használnak.
Ebben az esetben meg tényleg kár volt, mert nem is kellett felverni a habot.
A télen egy nagy rendezvényen tanúja voltam, hogy a többszáz vendégtől csaknem érintetlenül vitték vissza a hulalával készült málnás-tejszínes süteményeket. szomorú. Egy kóstolás után, mindenki otthagyta.
Kóstold meg egymás mellett, amit tejszínnel meg hulalával csináltál, látni fogod a különbséget.

Limara írta...

Lehet, hogy vétek (soha ne legyen nagyobb vétkem), de én néha használok hulalát, mert szeretem. De kinek a pap, kinek a papné, ezért is írtam oda mindkettőt. Normál esetben én is tejszínt teszek bele, most volt felbontva épp ennyi hulalám, hogy ne vesszen kárba ez ment bele. Semmi gond nem volt vele, nálam senki sem reklamált, de nem is vagyok cukrászda szerencsére. Természetesen ismerem a kettő közötti különbséget, épp ezért van, hogy bizony a hulalát választom.

macs írta...

Limara,szerinted mirelit gyümölccsel is működik?Úgy értem, ha kiengedem amirelit gyümölcsöt és lecsepegtetem, akkor szerinted nem áztatja el a tésztát? Hétvégén szeretném megsütni, annyira guszta!

zuzanny írta...

Van egy egészen banális kérdésem: mi az a késes robotgép?:)
Hamarosan nekiállok megcsinálni a sütit, már csak a vajat kell beszereznem.

Tegnap megalkottam a tönkölylisztes öregtésztás kenyeredet. Van még rajta mit javítanom, de elsőre megelégedéssel töltött el! :)
Köszönöm szépen. <3

Limara írta...

Hasonlóan a turmixhoz, de nagyobb késekkel és nagyobb tállal dolgozik, pillanatok alatt morzsásra keveri a lisztet és a vajat.:))

macs írta...

Limara, szerinted mirelit gyümölccsel is működik? (Ld. még fentebbi megjegyzésem)