2009. július 18., szombat

Ciabatta

A könnyű ebédek vagy akár vacsorák sorába tartozik a bruschetta is. Persze ha a hozzá való ciabatta-t saját magunk sütjük, akkor sajnos nem úszhatjuk meg a sütő bekapcsolását még ebben a rettenetes melegben sem.
A fagyasztóból kifogyott minden pékáru, így ma kénytelen voltam sütni. Na, nem a sütés esett nehezemre, az már hiányzott, de szívem szerint a sütőt kicipeltem volna az udvarra. Szerencse, hogy viszonylag rövid idő alatt megsül.
A ciabatta készítése előző nap kezdődik a kovász összeállításával.
Hozzávalók a kovászhoz:
Kiindulás: Petra
  • 150 g BL 80 liszt
  • 2 g élesztő
  • 115 g víz
A hozzávalókat jól elkevertem, majd egy ruhával letakartam a tálat. 5-6 órát hagytam a konyhapulton, majd éjszakára ment a hűtőbe.
Tészta hozzávalói:
  • 280 g BL 80 liszt
  • 8 g élesztő
  • 1 tk. só
  • 235 g víz
  • az egész kovász
A tészta hozzávalóit 8-10 percen keresztül dagasztottam. Igen lágy, ragacsos a tészta, de ilyennek kell lennie. Egy műanyag, laposabb, téglalap alakú dobozba tettem, majd letakarva kelesztettem kb. másfél órán át. Hűvösebb időben ez akár 3 óra is lehet, a lényeg, hogy duplájára emelkedjen.
Alaposan lisztezett felületre borítottam,óvatosan, hogy a levegő ne nagyon szoruljon ki belőle. Téglalap formára igazítottam, majd mint egy levélpapírt, három rét hajtottam, majd ezután félbe. Hagytam pihenni kb. fél órát, majd a hajtogatást megismételtem. A felesleges lisztet a hajtogatások előtt érdemes egy ecsettel lesöpörni.
A tésztát ketté osztottam, majd egyenként ismét három rét hajtottam, óvatosan a sütőpapírral bélelt tepsire fordítottam, úgy, hogy a hajtás széle alulra kerüljön. Ismét pihent 30 percig, majd 250 fokra előmelegített sütőbe tettem 10 percre, a sütő aljába vizet löttyintettem. 10 perc után visszavettem 220 fokra és további 15 percig, vagy a kívánt szín eléréséig sütöttem.
Remek bruscetta-nak, de ropogósra sütött baconnal vagy füstölt sonkával, mozzarellával, ruccolával megrakva mennyei szendvics is lehet.

29 megjegyzés:

Mónika írta...

Ezt most jól megkívántam!:))

Ancsika írta...

Már túl vagyok a vacsin, de egyet-kettöt be tudnék verni belöle! :)

Reni írta...

hú ilyen fajta ciabattát már én is sütöttem, vagyis úgy rémlik hasonló volt a receptje, és iszonyatosan finom! jajj most hogy megláttam nálad, lehet nekiugrom én is megint, ha egy kicsit hűvösebb lesz a konyhámban

Tűzpadka írta...

Hát ez a bruschetta nagyon guszta! szinte megéhezik az ember:)Apropó, kenyér. Tettem fel a "tűzpadkára" egy érdekes receptet neked ajánlva, remélem elnyeri tetszésedet.
Sándor

Millie írta...

Istenien néz ki!

Csibe írta...

Korábban én is sütöttem már, de közel sem volt ilyen szépséges ;) viszont ma a 16 fokban biztosan jól esett volna a sütő melege ;)

trinity írta...

Hozzánk ilyenkor nyugodtan átugorhatsz sütni-15 fok volt:OO
Megenni is segítünk:)))

Palócprovence írta...

Nagyon jól néz ki! :)) Szeretem a ciabatta-t!

Marcsi írta...

Szia Limara, lenne hozzád egy kérdésem. Kelt tésztáknál miért van az, hogy néha azt írja a recept hogy miután megkel a tészta át kell alaposan gyúrni, más recepteknél meg nem szükséges. Hogy van ez, ezt nem birom megérteni. Te biztosan el tudod nekem magyarázni és előre is köszönöm a választ! Marcsi

Limara írta...

Szia Marcsi!
Az élesztő munkájához fontos ez. Az első kelesztés végére az élesztőgomba a körülötte lévő tápanyagot elfogyasztja, tovább már nem bír dolgozni. Ha csak óvatosan formáznánk így meg a tésztát, az nem lenne szép levegős magas, mert leállna a kelése. De az átgyúrással az élesztőgombák új helyre kerülnek,új táptalaj kerül köréjük, ismét dolgozni tudnak. Remélem így leegyszerűsítve érthető! :))

Marcsi írta...

Köszönöm Limara a gyors választ, mostmár értem a dolog lefolyását... Csak az zavart meg, hogy sok receptben nem szerepel az, hogy mégegyszer át kell gyúrni.
Egy angyal vagy Limara! Puszi!
Marcsi

Névtelen írta...

Szia Limara, :)

Diana vagyok ujra, szuper jol nez ki a ciabatta kenyered, az egyik kedvencem..
lenne egy kerdesem, azt irod hogy: "ret hajtottal" szoval az mit jelent? meg nem hallottam olyan hajtogatasi modrol, megkerhetnelek hogy kicsit elmagyarazd hogy kell csinlani ezt a technikat?
halas koszonet!
:)

Limara írta...

Három rét hajtottam az azt jelenti, hogy a tészta három rétegben került egymásra. Képzeletben osztd három részre a tésztát. A jobb oldali részt hajtsd a középsőre, majd a bal oldalit is a középsőre, mint egy levélpapírt. Ezután elfordítod 90 fokkal és félbehajtod. :)

Névtelen írta...

Oh, Ok! koszonom, akkor mostmar ertem! meg ma hozzalatok a kesziteshez! :)))

Millie írta...

Limara! Megsütöttem! Jelentem simán hazavágja a Reinhart mester receptjét.
Lehet, hogy csak a formázással voltam szerencsésebb, meg most ért be a tapasztalat, a lényeg, hogy TÖKÉLETES lett. Méretben is, ennyi még nálunk is elfogy két nap alatt.
Újra kedvet kaptam kenyeret sütni.
Megint csak megkérdezem: nem akarsz egy részletes fázisfotókkal tarkított könyvet írni??? Nehogy úgy járj, hogy valami önjelölt megasztár elhappolja előled a babérokat! Szerintem inden példány elkelne!

Limara írta...

Millie! De örülök! :))
Ez a könyv kérdés most már naponta felbukkan! :))

Millie írta...

Limara!
Ez már könyv követelés!!!!
Hajrá!
Millie

Limara írta...

:))) Majd, talán, egyszer, a következő életemben?.... :))

Edge írta...

Szia!
A 2g illetve 8g élesztő porból vagy a kockából? Csak mert én 2g-nyit nem tudok kimérni a mérleggel...
Vagy dkg?

Limara írta...

Friss élesztőt használtam, de nyugodtan használhatsz porélesztőt is. a kovászhoz 1/4 teáskanálnyit, a végleges tésztához egy csapott teáskanálnyit. Üdv

Edge írta...

Köszönöm, akkor teljesen elrontottam...
Bekevertem egy adag kovászt így, egyet meg úgy, de akkor a porból túl sokat rakhattam bele - no mindegy, már begyúrtam, "valami" majd csak lesz belőle :-(((

Limara írta...

Mi lett belőle?

hegde írta...

Szia!

Elkészítettem pontosan a recept szerint a ciabattat és nagyszerű lett! Tényleg, köszönöm! :) Az lenne a kérdésem, hogy szerinted, roszlisztből és élesztő nélküli kovásszal is lehetne ugyanilyen jó? Mi a titka a rozskovásznak? Nekem nem sikerült! :(

Limara írta...

Szia! örülök! :) Elvileg igen, bár keverni kell a kenyérlisztet és a rozslisztet, minél több a rozs benne, annál tömörebb lesz...miért nem sikerül? A kovászhoz világos rozsliszt kell...

Unknown írta...

Sziasztok!

Én egy nagyon egyszerű fajta ciabatta-t szoktam csinálni (kb 2 óra alatt megvan sütéssel mindennel). Rozslisztből készül és imádja a családom. Ha esetleg érdekel, leírhatom a receptjét. :)

Egyébként én addig csak olasz kenyeret csináltam, amíg rá nem találtam a blog-odra, mert a fehér kenyereim mindig katasztrófába torkolltak. Annyira vastag és kemény volt a héjuk, hogy alig lehetett egy szeletet vágni belőlük. :\ Még a rozs zsemléim voltak, amik jók lettek, de ha már kenyér nagyságúra csináltam, akkor megállt a tudomány.

Szóval, ha igény van a receptre, csak szóljatok, és leírom szívesen :)

Reni írta...

Sziasztok! Kipróbáltam a receptet, és azt hiszem sikerült. Külsőre jól néznek ki a kicsikék. :) egy probléma ugyan lett vele, ráragadt a sütőpapír. Lehet ezt a papír minőségére fogni? Az enyém nem a legmárkásabb... Mindenesetre köszönöm a receptet. Anikó, engem érdekelne a te recepted is, főleg azért, mert nekem a rozsos dolgok nem igazán sikerülnek :(

Limara írta...

Szia! Mindenképpen szilikonos sütőpapírt érdemes használni...

Limara írta...

Szia! Mindenképpen szilikonos sütőpapírt érdemes használni...

Mitnik írta...

Szia.
Olyan kérdésem lenne hogy az élesztőt itt egyáltalán nem kell fel futtatni??