2009. július 3., péntek

Az én makói kenyerem az Észak Magyarország olvasóinak

Az Észak Magyarország című napilap szerkesztőnője olyan olyan receptet kért tőlem, ami még nem jelent meg a blogon, ami az újság olvasóinak készült.

Sokáig törtem a fejem, hogy mi legyen ez,de egyértelmű volt, hogy kenyérnek kell lennie. Úgy gondoltam, hogy makói lévén mindenképpen egy hagymás kenyér lenne a megfelelő, a stílusos. Mivel vöröshagymával készült kenyér már szerepel a blogomon, most egy fokhagymás receptjén gondolkodtam. Szerettem volna, ha a fokhagyma nem csak ízében, de látványában is megjelenik a tésztában, a gerezdeket egészben képzeltem el. Remélem nem okoztam vele csalódást.




A fokhagymák előkészítésével kezdtem. Két nagyobb fejnek levágtam a felső részét, sóztam, borsoztam, olívaolajat locsoltam rá, tettem mellé egy rozmaringágat, majd alufóliába csomagoltam. 200 fokos sütőben sütöttem kb. 20 percig.A megpuhult gerezdeket óvatosan kiszedtem. Serpenyőben felmelegítettem egy ek. olívaolajat, rádobtam a gerezdeket, öntöttem rá 1 ek. balzsamecetet, megszórtam egy evőkanál apróra vágott friss rozmaring és kakukkfű keverékével. Épp csak átforgattam, karamelizáltam a gerezdeket, majd kiszedtem és hagytam kihűlni.

Míg hűlt, bedagasztottam a tésztát.

Hozzávalók:

  • 190 g víz
  • 1 tk. Só
  • csipet aszkorbinsav
  • 20 dkg öregtészta
  • 1 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 ek. olaj
  • 1 tk. Cukor
  • 8 g élesztő
  • 350 g BL 80 liszt

A hozzávalókat dagasztógépbe tettem és hagytam, hogy kb. 15 perc alatt szép hólyagos, kissé tapadósabb tésztát dagasszon. Kenyérsütőgépben is készíthető, akkor a folyadékból érdemes kicsit visszatartani és csak szükség szerint adagolni. Mivel a tészta inkább lágyabb a kézi mixer dagasztóspirálja is megbírkózik vele.

A dagasztás végén kiolajozott kelesztőtálba tettem a tésztát és hagytam, hogy duplájára keljen. Enyhén lisztezett felületre borítottam, kettévágtam. Mindkét tésztát hosszú, keskenyebb csíkformára igazítottam, ellapogattam. Néhány gerezd fokhagymát ttem a felső szélére, majd a jobb és bal oldalát is visszahajtottam. A tésztát fentről a közepéig lehajtottam, jól lenyomkodtam. Az alsó felére is tettem a fokhagymából, azt is visszahajtottam a közepéig, lenyomkodtam. A közepére is jött az ízes fokhagymából, majd ezek fölött a tésztát összecsipkedtem. Végül megfordítottam, vékonyan körbeliszteztem és a varrattal lefelé egy sütőzacskóba helyeztem őket.


Hagytam, hogy ismét duplájára keljenek, kb. 30-40 perc elég nekik. Óvatosan benyúltam a zacsiba és egy pengével bevágtam a kenyereket. Vizet permeteztem be, majd a sütőzacskó szélét a tészta alá hajtottam. 200 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt sült szép pirosra. Rácsra téve hűtöttem ki őket.

Ma jelent meg az újságban a cikk.



22 megjegyzés:

Névtelen írta...

Draga LIMARAM!
Nagyon sok szeretettel gratulalok ujra Neked az ujabb interjuhoz es termeszetesen az ujabb es ujabb gyonyoru peksuti tunemenyekhez! Latod, latod! Kezed munkaja meghozza gyumolcset! Koszonunk minden segitseget es a sok tippeket a sutesekhez es termeszetesen a baratsagot ami evek ota igy kikerekedett. Sok-sok puszi erte!NEKED! Szia : ILDIKO

Palócprovence írta...

Gratulálok én is! :) A kenyér pedig nagyon finom lehet!

erős ildikó írta...

Szeretettel gratulálok! Azt hiszem, szólnom kell a (majdnem)anyósomnak, hogy most már rendszeresen tegye félre nekem az Észak-Magyarországot a miskolci utainkig.

Névtelen írta...

Drága Limara!
Észak-magyarországi lévén büszke vagyok rá ., hogy az újságunkban olyasvalakiről írnak mint Te! Hajrá könyvírás!!!!

barbette írta...

Babett voltam!

szepyke írta...

Engem nem zavar benne a fokhagyma, sőt!
Büszke lehet rá az a fokhagyma, hogy a Te konyhádban végezte!
Gratulálok, és várom a további cíkkeket!

erika írta...

A könnyeimmel küszködve,--az öröm könnyei-- alig tudom olvasni a cikket!
Én dunántúliként is nagyon -nagyon büszke vagyok arra, hogy személyes ismerősként tanulhatok Tőled!!
A makói Fokhagymás kenyér, úgy gondolom, országos hírű lett!! Szívből gratulálok!!

Julika írta...

Hajrá Limara, csak így tovább ! Én is rettentően büszke vagyok, hogy volt szerencsém személyesen is megismerni és tanulni Tőled. Ismét csak gratuláni tudok. És hamarosan kipróbálom a kenyérkét.

szepyke írta...

És persze, viszont hoztam valamit:
http://szepsegtar.blogspot.com/2009/07/kepzeljetek-kaptam-valamit-d-es-mar.html

trinity írta...

Gratulálok, Limara!!Ez a kenyér is nagyszerű!!!

Gyöngyi írta...

Nem igazán tudom a fokhagymát egészben elképzelni a kenyérben, valyon milyen ízű lehet.. De a képeiden látva, biztosan nagyon finom lett, szívből gratulálok ismételten, nagyon ügyes és kreatív vagy!!

Renata Kalman írta...

Kedves Limara!
Szívből gratulálok én is!!!

Mi a terjesztési körzete a lapnak, melyik megyéket érinti?
A szüleim a Börzsöny-vidékén élnek.

Marcsi írta...

Csak ennyi: gratulálok-gratulálok-gratulálok!!!!!!!!!

Scofield írta...

hmmm, szép cikk, szép kenyér, büszke vagyok rád:) Remélem az újság indít egy rovatot, melynek lehetne a címe
" kenyérre fel" Limcsivel:)

vegavarázs írta...

Limara, gratulálok a megjelenéshez!

Brigitta írta...

Limara,szeretettel gratulálok én is,és további szép sikereket kívánok mindannyiunk örömére!:))

Millie írta...

Milyen helyes kisfiad van! Gratulálok!

Reni írta...

Megmosolyogtam a bejegyzést, én is pont fokhagymás kenyérkét készítettem. Gratulálok neked, innentől lassacskán egyenes út lesz a szakácskönyv ;)

Vali írta...

Limarám gratulálok a cikkhez és a kenyérhez is. Nem egyszerűen, de sikerült regisztrálnom magam az újsághoz. Tőled mindig csak tanulhatunk.

Julika írta...

Scofield ! Én is ebben reménykedem :)

Limara írta...

Köszönöm szépen! :))

Chef Viki írta...

Limara drága, most olvastam csak a cikket, szívből gratulálok!

Változatlanul fenntartom a véleményemet, hogy igazi ÉRTÉK-et képviselsz ebben a fenekestül felfordult világban! Köszönjük, hogy vagy nekünk :-)