2008. december 19., péntek

Mézeskalács dobozok ajándékba



Ezek a mézeskalács dobozok ajándékba készültek. Az előzőeknél leírt recept szerint. Töltelékük szintén mézeskalács volt.

Tavaly kis tálkákat készítettem, amiket különböző trüffelekkel, bonbonokkal töltöttem meg!

A tésztát előzőnap állítottam össze, majd a konyhapulton hagytam pihenni. Másnap, lisztezett felületen egészen vékonyra nyújtottam. A tepsit kibéleltem sütőpapírral, a kinyújtott tésztából egy darabot arra fektettem, és egy kistányért sablonnak kinevezve, pizzavágóval körül rajzoltam. Ha a kivágott formát utólag tesszük át a tepsire, akkor eldeformálódik. 170 fokos sütőben sütöttem 8 percig.
A doboz oldalának kis négyzeteket vágtam ki. Egy hossazbb vonalzót használtam sablonnak. Ezt fektettem a tésztára, majd mindkét oldalánál végighúztam a pizzavágót, majd amíg a tészta tartott, mindig feljebb vittem a sablon, úgy, hogy az előzőleg megvágott felső élhez illesztettem a vonalzót. Így anyagveszteség nélkül sok kis négyzet kijött. Majd a csíkokra merőlegesen illesztve a sablont is végigvágtam a tésztát. Ezeket a kis négyzeteket emeltem át a tepsire. Keményebbre sütöttem őket.
Összeragasztás, díszítés az írokával történt, miután kihültek a doboz alkatrészei. A dobozba pedig mézeskalács formák kerültek.

19 megjegyzés:

Julika írta...

Biztos nagyon örültek a megajándékozottak,mert én is szívesen elfogadnám ajándékba ezeket a gyönyörű dobozokot. Nagyon szépet alkottál ! Én sosem tudnék ilyet készíteni.

erika írta...

Tudtam, tudtam, hogy valami csodával rukkolsz elő! Még ilyen gyönyörűséget! El tudom képzelni, mekkora örömet szereztél a megajándékozottaknak! Gratulálok!

Millie írta...

Csudaszépek!!!!

Turmi írta...

Kedves Limara!
Véletlenül találtam rá, az oldaladra!
Nagyon tetszik ez a mézeskalácsdobozka! Légyszíves áruld el, hogy csináltad!
Válaszodat előre is köszönöm!
Kellemes karácsonyt!

SZINTIA írta...

Zseniális!:)
Szintia

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok! :))
Éva! Kiegészítettem az írást az elkészítés menetével! :))

Turmi írta...

Kedves Limara!

Nagyon szépen köszönöm válaszod! Az idén sajnos már lekéstem róla, de valamikor elkészítem!
További jó sütögetést!
Nagyon boldog karácsonyt kívánok!
Éva

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Ez nagyon gyonyoru!Azon gondolkodom vajon a teteje hogyan all meg a dobozon?Csak szimplan rarakod a kor alaku mezest?
Gartulalok az oldalad nagyon szepseges!

Limara írta...

Kedves Éva! Köszönöm szépen! :)) Boldog karácsonyt kívánok én is, sok szeretettel!

Limara írta...

Kedves Névtelen! :))Köszönöm szépen!
Ezen a viszonylag kis átmérőjű dobozon símán megáll a teteje, ha nagyobb lenne, akkor a doboz közepébe is tennék egyet a kockából, hogy alátámassza, úgy mint a hóemberes doboznál látszik is.

Névtelen írta...

Szia Limara!
Nagyon klasszak a dobozok. Nekem még csak az alja és teteje van meg. Naturan. Nem is tudom, hogy elkészülök-e vele.

Pixie Pie írta...

Szia! Hát ez megintcsak csodálatos! :) Tudom, hogy ezt még tavaly készítetted, de én csak most fedeztem fel magamnak. Én még sosem csináltam mézeskalácsot (leragadtam a puszedlinél), de ezt egyszer biztosan megcsinálom. Gratulálok! :)

Pixie Pie írta...

Szia Limara!
Megint én. :) Nem hagyott nyugodni, és eldöntöttem, hogy megcsinálom ezt a klassz receptedet, de egy kis segítséget szeretnék kérni. Szerinted hetekkel korábban is meg lehet csinálni a dobozt? Nem száradna ki túlságosan karácsonyig? Azt tudom, hogy maguk a figurák lezárt dobozban általában elvannak, de ez ugye egy nagyobb méretű darab lenne. Nagyon köszönöm a választ előre is!

Limara írta...

Szia! Ez taljesen attól függ, hogy ahol tárolod milyen páratartalma van a levegőnek. Ha nagyon száraz a helyiség kiszárad, bár ez a doboz esetén nem olyan nagy baj szerintem. Ha párás a levegő, akkor el is puhulhat, ami miatt esetleg könnyen törhet.

Pixie Pie írta...

Köszönöm szépen! :) Nálunk elég száraz a levegő, úgyhogy azt hiszem, majd darabokban fémdobozba rakom és csak később ragasztom össze a részeket. Bár igazad van, a dobozt lehet, hogy meg sem ennék, akkor meg minek. :)

Limara írta...

Majd mesélj! :))

Pixie Pie írta...

Szia! Sajnos a dobozok nem sikerültek, mert nem tudtam olyan szép sima egyenletesre sütni a lapokat, mint te. Így csak sima kis figurákat csináltam. Van valami trükköd, hogy ne legyen hepehupás a tészta?

Limara írta...

A felülete lett hepehupás? Megelőzhető, ha a kinyújtott tésztát ráteszed a sütőpapíros tepsire és ott vágod ki a formát, így az már nem mozog, nem kerül alá levegő. Illetve, ha a tésztába kevesebb szódabikarbónát taszel, vagy kicsit tovább sütöd.

KataPorta Kreatív írta...

Köszönöm, hogy idetévedtem:-)
Köszönöm a recepteket és az ötleteket a megvalósításhoz!
Alig várom, hogy összevásároljam a hozzávalókat...ha nem is lesz ilyen gyönyörű, mint amilyen kalácsokat készítesz, - de beleadok mindent!
Mégegyszer köszönöm!