2008. december 14., vasárnap

Vajas patkó

Gyerekkoromban lehetett kapni nagyon finom, kicsit édeskés vajas kiflit, patkó formájú volt. Sajnos eltünt a boltokból, mint a legtöbb akkori, nagyszerű péksüti. Azt az ízt keresem. Ez a kifli már egészen megközelítette azt, ami az emlékimben él. 

Tészta:
  • 2 dl tej
  • 10 dkg tejföl
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 csapott tk. só
  • 20 dkg öregtészta (elhagyható)
  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 1 ek. cukor
  • 2 dkg élesztő
Gépben tésztát dagasztottam, majd a szokásos módon, kiolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztettem. Lisztezett felületre borítottam, 120 g-os darabokra vágtam őket, 10 db lett belőle. Hagytam 10 percig pihenni, majd egyesével ovális formára nyújtottam őket, feltekertem és patkó formára hajlítottam.

Egy mélyebb tepsit kibéleltem sütőpapírral, ebbe ültettem a kifliket, majd egy másik, ugyanekkora, mélyebb tepsit borítottam rá. 6 db kifli fért bele, a maradékot sütőzacskóba tettem. Duplájára kelesztettem, a felső tepsit alaposan bepermeteztem vízzel, majd 220 fokos sütőben sütöttem 25 percig, majd levettem a tetőt és további 5 percig hagytam pirosodni. A sütőzacsis kifliknek elég volt 15 perc. Sütés előtt azokat is lefújtam vízzel, a tasak száját elkötöttem.

16 megjegyzés:

Vali írta...

Jaj Limara ez meg a lányom kedvence. Talán a jövő héten én is sütök. teszteljük a kiflidet.

Névtelen írta...

Jaj, de nagyon régen keresem én is annak a kiflinek a receptjét. Igaz, itt nálunk a városban az egyik pékségben lehet kapni, de nagyon messze van. Inkább sütök magamnak. Köszi, ki fogom próbálni!

Julika írta...

Köszönöm Limara, hogy felidézted gyermekkorom emlékeit kifli terén. Biztosan kipróbálom hamarosan. Csak úgy mosolyognak ezek a patkók.

erika írta...

Hű de régen jártam iskolába...,akkor 40 fillérért vettük ezt a finom kiflit. Köszönöm a receptet, megpróbáljuk itthon is elkészíteni

Brigitta írta...

Ez nagyon fini lehet,Limara!Biztosan meg fogom hamarosan sütni,köszi!

Névtelen írta...

Várom a visszajelzéseket! :))

Julika írta...

Szia Limara ! Íme az első visszajelzés. Tegnap megsütöttem a Vajas patkót. Kicsi bibi azért közbejött, mert véletlenül 20 perc után kivettem a sütőből a kifliket, így a kóstolásnál éreztem, hogy nem sült át teljesen. Így visszadugtam még 10 percre. Finom kifli, de nekem egy kicsit nehézkesebb a tésztája mint a a tejfölösé vagy a joghurtos nyanyásé.

Névtelen írta...

Megsütöttem :-)
http://gigiakonyhaban.freeblog.hu/archives/2009/03/06/Majdnem_bekebeli_vajaskifli/

Scofield írta...

nincs véletlenül képed a tekerésről? sajnos az sosem sikerül a többi jó és finom

Limara írta...

Szia Scofield! Video van itt a kifli és más pékáruk formázásáról:
http://gportal.hu/gindex.php?pg=18151708

zsempi írta...

Limara, ez 1 annyira tuti recept! a 3napos kifli is isteni. gratulálok!
zsempi

Anya írta...

Szia Limara!

Imádjuk a kifliket! A Vajas kifli az egyik kedvenc. Így megcsináltuk ezt is. 6éves lányom ügyesen készíti, a 4éves remekül sedri kifli formára. A többiek csak simán elpusztitják. Egy kis csavart tettem bele. 3 szilvának a héját levetttem, felkockáztam, lecukroztam, fahéjat tettem rá, és náhány kiflibe raktam belőle. Finom lett. :)) Köszönjük. (Kata)

Anett írta...

Kedves Limara!

Szeretném a gyerekeknek megsütni ezt a kiflit. Szerinted ha este megformázom és reggelig pihen a hűtőben és úgy sütöm az működhet?

Köszönettel:
Anett

Limara írta...

Igen :)

Unknown írta...

Kedves Limara! Ha nincs oregtesztam mennyivel emeljem az elesztot es a lisztet illetve a folyadekot? Koszonom! :-) Vagy csak hagyjam el es kesz. Minden mas marad? Udv: Vera

Limara írta...

Csak az élesztőt kellene 2,5 dkg-ra megemelni...