2008. december 28., vasárnap

Friss kenyér reggelire

Kenyérsütőgép nélkül is lehet időzítve sütni kenyeret, sőt kalácsot is. Ez a kenyér az elöbb sült ki, még meleg, pedig nem keltem hajnalban. Este bedagasztottam a jól bevált kenyértésztát, ügyelve arra, hogy a hozzávalók hidegek legyenek. Ha géppel dagasztatom, akkor végig nyitva hagyom a tetejét, hogy ne melegedjen a tészta. Ezután hideg helyen hagytam duplájára kelni. Majd alaposan kinyomkodtam a lelkét, azaz az összes levegőbuborékot. Téglalap formára igazítottam, a két végét visszahajtottam egy kicsit, majd feltekertem. Ezzel a visszahajtásal lehet elkerülni, hogy a kész kenyér közepe magas, domború legyen, míg a két vége laposabb. A széthúzható, fém kenyérformát kibéleltem sütőpapírral, a megformázott tésztát körbe beliszteztem, így tettem bele. A lisztezés szintén fontos, így a szükségesnél több párát, ami visszacsapódik a hidegben a liszt elnyeli, különben a tészta megszakad a kelesztés alatt, ahol hozzáér a sütőpapír, vagy a nylon tasak. A tésztát sütőformával együtt egy nagyobb méretű nylon zacsiba tettem. Hűvös helyen, kamrában vagy hűtőben hagyom reggelig 8-10 órán át kelni. Hideg sütőbe teszem sülni (a zacsiból persze kiveszem), így a tészta a sütővel együtt szép lassan, egyenletesen melegszik át. Sütés közben néhányszor kevés vizett löttyintek a sütő aljába (gázsütőnél inkább ne!).
Ha van itthon XXL méretű sütőzacsim, akkor nem bélelem ki a formát, hanem a belisztezett tésztát abba teszem, majd úgy a formába. Így egyszerűbb a sütés is, mert nem kell külön gőzösíteni, a zacsiban elég kőz reked meg.
Mindkét esetben 220 fokra állítom a sütőt és 45-50 percig sütöm a kenyeret. Érdemes 15 perc után letakarni a tetejét, mert különben megég. Jártam már így sajnos, mikor elfelejtkeztem róla, igaz, akkor kineveztem vert kenyérnek! :))
Rácsra téve hagyom kihülni.
Ezzel a módszerrel lehet kalácsot, kiflit, zsemlét is sütni. Arra kell figyelni, hogy a hozzávalók hidegek legyenek, hidegben keljenek az első kelesztés alatt is. Nem szabad nagyon lezárni, azaz jénaiba tenni a hosszú kelesztés alatt, mert akkor túlkel sajnos. Legjobb a fém forma, abban lehet szépen hibernálni.
Ugyanazt a tésztát használom a gyors sütésnél, mint a lassú, hideg kelesztésesnél, mégis más lesz a tészta. Míg az első módszerrel lágy, foszlós, kalácsosabb jellegű a kisült kenyér, az utóbbival olyan igazi harapni való, nagyszerű bélzete lesz. Mindkettő tökéletes!



15 megjegyzés:

erika írta...

Csodás! jó lenne beleharapni, épp elfogyott a kenyerünk

Brigitta írta...

Gyönyörű,gratulálok!
Nagyon jó módszer,igazi hásziasszony barát,mostmár én sem kelek ám hajnalban!DD És azt hiszem a kulcs a széthúzható formában rejlik,a jénai sajna erre nem alkalmas!

cukros szakácsnő írta...

Komolyan mondom ki fogom próbálni!
Nagyon jól néz ki!

Vali írta...

Szia!
Most már rendszeresen én is hibernált kenyeret csinálok. A fémforma vált be nekem is. Így ha csak annyi időm van, hogy a kenyeret összeállítsam, akkor is megoldható, mert megy a hütőbe.

tökmagi írta...

Ide találtam.A kenyér attól lesz olyan szép cserepes,hogy meg locsolod vízzel?

Julika írta...

Ma reggelre vasárnapi friss kenyér illatra ébredtünk. Nagyon jól műkődik ez a hibernálás. Ezentúl hétvégén ilyet fogok sütni. Nagyon finom lett. Köszönöm, hogy megosztottad velünk.

Névtelen írta...

Szia Tökmagi! A forró kenyérre ha hidegvizet permetezel, azonnal pattogni, cserepesedni kezd. Ha hidegre teszed, akkor is ez lesz. A víztől fényesebb is lesz a héja :))
Julika! Nagyon örülök! :))

Névtelen írta...

Tökmagi! A cserepesedéshez persze szükséges, hogy megfelelő gőzben süljön a kenyér!

Névtelen írta...

Jól néz ki a kenyered :) Gratulálok. Milyen hosszúságúra húztad ki a formát?

Limara írta...

Szia Bundik! Köszi! 5 cm-t húztam rajta körülbelül, de szerintem lehetne egy kicsit többet is.

Unknown írta...

Szia!
Szeretném megkérdezni ,mekora ez a széthúzható forma és hol lehet kapni ,mert már nagyon sok helyen kerestem?
Köszi

Szemi írta...

Sokféle kenyeret sütöttem már, hibernáltat még nem. :))

De ezen pont ma szeretnék változtatni, és lenne egy kérdésem.
Amikor éjjelre a zacsiba teszed a tésztát, bekötöd a zacskó száját? Vagy nyitva kell hagyni?

Illetve még egy kérdés. Írod,hogy a legjobb a fém forma, viszont én most klasszikus kenyér formát szeretnék sütni. Viszont van fém kacsasütö tepsim, az is megfelel erre a célra? Vagy azért kell a hosszúkás forma, mert egyébként elterülne a kenyér a hosszú kelesztés alatt?

Előre is köszi a választ!

Limara írta...

Szia! nem, nem szabad bekötni a zacsi száját, túlkel akkor a tészta.
Igen, célszerű olyan edényben éjszakáztatni, ami megtartja az oldalát, mert terülni fog.:)

Szemi írta...

Köszi a választ! Azt hiszem,hogy akkor ezt elhalasztom mégis máskorra, és holnap majd korán kelek, hogy tudjak sütni egy hagyományos formájút. :))

Katyi írta...

Ohhh de jól néz ki! A jövő héttől én is visszatérek háziasszonyi mivoltomba, és ki fogom próbálni! Már alig várom!