2020. február 22., szombat

Koreai fánk, a Kkwabaegi

Koreai fánkot, Kkwabaegi-t készítettem ma. A tésztája kevésbé zsíros és kevesebb tojást tartalmaz, mint a mi hagyományos fánkunk, viszont szinte teljesen megegyezik a mi kalácstésztánkkal. Nagyon könnyű elkészíteni, kezdőknek is jószívvel ajánlom. 
Hozzávalók:
2,5 dl langyos tej
3 ek. cukor
1 nagy tojás
2 dkg friss élesztő (vagy egy tasak porélesztő)
45 dkg finomliszt
1 mk. só
4 dkg olv. vaj
2 ek. kristálycukor
1 tk. őrölt fahéj
A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt (vagy egy csomag porélesztőt) és beleütjük a tojást. Elkeverjük. Hozzáadjuk a finomlisztet, a sót és a 4 dkg olvasztott vajat. A tésztát 5 percig dagasztjuk. 
A tálat letakarjuk és 40 percig pihentetjük. Ezután átgyúrjuk a tésztát, és ismét letakarjuk félórára. Akkor kivesszük, 16 egyforma részre osztjuk és mindet gömbölyítjük. A kis cipókat megint 10 percig pihentetjük. 

Ezután 30-32 cm hosszúságú rudakat sodrunk belőlük úgy, hogy a közepét elvékonyítjuk kissé, majd a két végét ellentétes irényban megsodorjuk, mint a kötelet. Félbehajtjuk és hagyjuk, hogy magától betekeredjen. Ha szükséges, tekerünk még rajta. Akkor szép, ha 3-4 hajtást kapunk. Letakarjuk és 20 percig pihentetjük, félidőben egyszer óvatosan megfordítjuk. 


Közben egy edényben 3-4 cm magasan olajat melegítünk olyan 175-180 fokra. A megkelt tésztából annyit teszünk bele, hogy kényelmesen elférjenek. Oldalanként kb. 1,5-2 perc alatt szép pirosra sütjük. 
A cukrot és a fahéjat összekeverjük és a kisült fánkokat megforgatjuk benne. 


1 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Limara. Figyelmedbe ajánlom a Del Afrikai coeksisters. Nagyon hasonló, de ők a végen citromos szirupban forgatják meg.