2017. június 3., szombat

Mini kürtőskalács eperhabbal


Állítólag a nyár slágere lesz a mini kürtőskalács fagyival töltve. Úgy tudom, már több helyen is lehet kapni (Makón még nem!), majd meglátjuk mennyire lesz népszerű.
Mindenesetre elkészítettem a házi változatát, bár én nem fagyival, hanem eperkrémmel törltöttem meg. Elég régen tervezgettem, hogy nekiugrok, de időhiány miatt eddig mindig elmaradt. Ma viszont lazulós napra ébredtünk (végre), a fiúk szétszéledtek, kedvem is volt a sütéshez, úgyhogy nekiugrottam. Kimentem a konyhába, letöröltem az asztalt, elővettem egy tálat, beleszitáltam a lisztet, és a cukrot, elmorzsoltam a friss élesztővel, a közepébe mélyedést készítettem és beleöntöttem a folyékony hozzávalókat. A rádióban ritmusos zenét kerestem és kezdődhetett a kézi dagasztás. Először a folyékony hozzávalókat kevertem el az ujjaimmal, majd egyre több lisztet húztam bele. Amikor már nagyjából összeállt a tészta kitettem a munkapultra és jó alaposan megdolgoztam. A halk, de ritmusos zenére végzett monoton, de erőteljes mozdulatok annyira ki tudnak kapcsolni. Becsukom a szemem és csak arra figyelek, hogyan változik a tészta a kezem alatt. Miként lesz a görcsös, csomós keverékből egy sima, selymes tapaintású, rugalmas tészta a megfelelő mozdulatoktól. Jó kis terápia, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 ek. porcukor
  • 1 mk. só
  • 1 dl langyos, zsíros tej
  • 1 közepes méretű tojás
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 dkg puha vaj
Kell még:
  • 2-3 dkg olvasztott vaj 
  • barna nádcukor
Tálba mértem az összes hozzávalót és kb. 15-20 perc alatt kézzel egy szép sima, rugalmas tésztát dagasztottam. Amikor kitettem a munkapultra egyáltalán nem kellett lisztezni, annyira jó volt a tészta. 
Amikor kész lett egy tálba tettem, fóliával letakartam és beraktam a hűtőbe kelni. 2 óra alatt szépen megkelt, de ha több időt tölt a hűvösön, az sem baj neki.
Kivettem a hűtőből és hat egyenlő részre osztottam. Egyesével kis gombócokat készítettem belőlük és egy fóliával letakarva pihenni hagytam 10-15 percig. 
Amíg pihentek elkészítettem a mini tölcséreket. Pont így, mint ennél a kenyértölcséreknél
Az elkészült formákat alufóliával betekertem és az olvasztott vajjal vékonyan lekentem. A sütőt bekapcsoltam 200 fokra, hőlégkeveréses grill fokozatra.
Elővettem egy tésztagombócot és kinyújtottam kb. 2 mm vastagságúra. Oválisra, vagy kerekre, az mindegy. Egy pizzavágó segítségével a szélévelpárhuzamosan, spirál alakban 1 cm széles csíkot vágtam belőle. így: 





Ezután szorosan feltekertem az előkészített formára úgy, hogy a tészta kissé fedje egymást. A végén kimaradt egy kevés tészta, az lecsíptem. ezekből a kimaradt lett egy hetedik kürtőskalácsom.
A feltekert tésztát vékonyan lekentem olvasztott vajjal és meghempergettem a tálcára szórt barna nádcukorban.
Amikor az összes készen lett, azonnal betettem a forró sütőbe. Figyeltem, mikor elkezdtett a cukor olvadni, fordítottam egy kicsit a tölcséreken. Érdemes a sütő mellett maradni,mert nagyon gyorsan olvad a cukor és könnyen megéghet.
A kész tölcséreket rácsra tettem, 1-2 percig pihentettem, majd a közepükből óvatosan kihúztam a papírtölcsért.
Amíg a kalácsok hűltek elkészítettem a tölteléket, azaz az eperkrémet.

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • kb. 30 dkg eper
  • 1 kanál citromlé
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 2-3 ek. porcukor
Az epret megmostam,kicsumáztam és félbevágtam. Meglocsoltam a citromlével és rászórtam a porcukrot. Egy botmixerrel pürésítettem. Egy szitán átpaszíroztam.
A tejszínből kemény habot vertem. A mascarponét fellazítottam. hozzáadtam a tejszínhabot, a vaníli kivonatot és az eperöntetet. Egy spatulával összeforgattam. 
A friss eper helyett használhatunk jófajta házi eperlekvárt is.
A kihült kürtőskalácsok aljába tettem egy szem egész epret, majd habzsákból töltöttem meg a krémmel. mentával, egész eperrel és egy kevés csokiöntettel díszítve kínáltam.
Ez a mennyiség csak 3 kalácshoz volt elegendő, szóval érdemes duplázni.


Tipp: Eper helyett bármilyen ízű krémmel tölthetjük, de adhatjuk akár nutellás krémmel, vagy finom fagylaltal is.

3 megjegyzés:

ILDIKO írta...

Szia Marcsim!

Fantasssztikus! Ezt kiszeretnem probalni.
Sajnos a grillezom nem jo a sutoben, elromlott .
Sima legkeveressel lehetseges elkesziteni?
A tolcserre tekert kurtoskeket fekteted a sutesnel, vagy allnak a vastagabb felukkel s tepsin?
Biztosan izlenifog a lanyomeknak is majd mert kurtus kedvelok.
Koszonet ujra a receptert!
Puszi: ILDIKO

Limara írta...

Szia ildikó! <3

Jó magas hőfokra tekerd, akkor szerintem jó lesz, max. nem olvad meg a cukor a felületés :)
Fektettem őket, félidőben fordítotam egyet rajtuk :)

ChloeTheConqueror írta...

Kedves Limara!

Jo ideje szemlelem mar a kodos Albionbol a blogodat. Itt kozel sincs olyan valasztek, mint Magyarorszagon (peldaul a rendes kiflihold alaku kiflit nem ismerik, csak croissant van!), ugyhogy sokszor zsonglorkodnom kell a hozzavalokkal, mikor sutok (altalaban sutemenyeket)... Feher buzalisztbol peldaul van finomliszt, "strong" kenyerliszt meg "self raising" liszt (finomliszt sutoporral elore osszekeverve)... Retesliszt nincs, BL szamozas meg plane nincs. Sot meg friss elesztot is csak egy internetes boltbol tudok rendelni, mindenhol mashol csak a szemcses szaritott cucc van.

Bar eddig meg csak az oregtesztas feherkenyeret probaltam ki, az olyan jol sikerult, hogy azota hetente legalabb egyszer sutom. Otvenszer mar biztos megsutottem! Parom, aki angol, ugy dontott, hogy boltban nem veszunk tobbet :) A heten tervezem kiprobalni a vajas kifli receptedet is.

Az iment vettem eszre a jobb oldali savban, hogy par eve megjelent 3 konyved. Ezek esetleg e-book formatumban (mondjuk Kindle vagy PDF formatumban) megvasarolhatok valahogy? Iden biztos hogy nem megyunk tobbet Magyarorszagra, ugyhogy boltba nem tudok menni a konyvert. Azt meg latom ugyan, hogy a kiadod boltja szallit kulfoldre, de felek, hogy nagyon nagy lenne a postakoltseg (illetve sok helyunk sincs meg tobb konyvnek!)

Elore is koszi es a rengeteg tokeletes receptet is.

Zsuzska x