2017. január 23., hétfő

Köleslisztes gluténmentes zsemle


















Finom, puha gluténmentes zsemle, ami másnap is élvezhető, illetve jól fagyasztható is.


Hozzávalók:

·         90 g rizsliszt
·         90 g kölesliszt
·         45 g tápióka keményítő
·         45 g burgonya keményítő
·         15 g burgonyaliszt
·         2 tk xantángumi
·         1 tk. pektin
·         2 tk. cukor
·         1 tk. só
·         2 dl mandulatej (vagy tej)
·         1 dl langyos víz
·         1 tojás fehérje
·         1 tk. almaecet
·         1 dkg friss élesztő
·         2 dkg puha ligavaj (vagy 2 ek. olaj)

Dagasztógép táljába mérjük a liszteket, a keményítőket, a xantánt és a pektint. Hozzáadjuk a cukrot, a sót és alaposan összevegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a mandulatejet, a vizet, a tojás fehérjét, az almaecetet, a puha vajat és rámorzsoljuk az élesztőt. A dagasztógép keverő szárával 3-4 perc alatt simára dolgozzuk a tésztát.
Vékonyan kiolajozunk egy fedeles kelesztőtálat és a tésztát beletesszük. Szobahőmérsékleten kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük, de betehetjük a hűtőbe is, ahol 2-3 óra alatt szépen megkel.
Rizsliszttel bőségesen meghintjük a deszkát és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. A tésztára is szórunk rizslisztet, majd egy műanyag tésztakaparó segítségével félbehajtjuk. Kissé lelapogatjuk, megint meghintjük kevés rizsliszttel és ismét félbehajtjuk. A hajtást, szórást, lelapogatást 4-5 alkalommal megismételjük. Ezután a tésztát 6 egyforma darabba vágjuk. Mindet kilapogatjuk a tenyerünkkel, finoman meghintjük liszttel és félbehajtjuk, majd megint félbe, ezután a munkalapon cipót sodrunk belőle. Amikor az összes cipónk készen van, kibélelünk sütőpapírral egy kb. 35 cm x 23 cm nagyságú tepsit. A zsemléket egymástól kb. 3 cm távolságban belesorakoztatjuk.




A zsemlék tetejét is meghintjük liszttel. A tepsit egy fóliával letakarjuk és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
A sütőt ezalatt 200 fokra, légkeveréssel, előmelegítjük. Az aljába bekészítünk egy kisebb fém tepsit és azt is jól felforrósítjuk.
A megkelt cipókat a forró sütőbe toljuk. Az aljába bekészített fém edénybe beledobunk 5-6 db jégkockát, vagy beleöntünk kb. másfél dl vizet.
A zsemléket 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. A vizes edényt a sütő aljából 20 perc után kivesszük.

A pirosra sült zsemléket rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.


1 megjegyzés:

Dorka Gero írta...

Kedves Limara!

Nagyon szeretem a receptjeidet, és a segítségükkel gyönyörű és nagyon finom kovászos kenyereket sütök. Viszont valamilyen oknál fogva szinte mindig kireped az oldala. Van valami ötleted, hogy ennek mi lehet az oka, mit kéne másképp csináljak? Válaszodat előre is köszönöm, Dorka