2016. szeptember 14., szerda

Magvas - tönkölyös formakenyér


Hozzávalók:

  •  20 dkg tk. tönkölyliszt   
  • 30 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 20 dkg öregtészta
  • 2 tk. só
  • 15 dkg joghurt
  • 2 dl víz
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1-1 ek. lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag, nigela mag


A magokat egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk és kihűtjük.

Tálba mérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót és alaposan elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a darabokra tépkedett öregtésztát, beleöntjük az olajat, a vizet és a joghurtot, végül a tetejére morzsoljuk az élesztőt.

Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Könnyű, kissé puha, de nem ragacsos tésztát készítünk. A dagasztás legvégén hozzáadjuk a magokat, amiből előzőleg egy evőkanálnyi mennyiséget félreteszünk díszítésnek, és azt is a tésztába gyúrjuk. Amikor szép sima és fényes, olajjal vékonyan kikent kelesztőtálba tesszük. A tálat lefedjük és a tésztát 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.

Belisztezzük a deszkát és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Finoman átgyúrjuk, majd a tálat ráborítjuk és még 15 percig pihenni hagyjuk.
Amíg a tésztánk pihen, sütőpapírral kibélelünk egy 11 cm mély, 16 cm széles és kb. 33 cm hosszú kenyérsütőformát.

A megkelt tésztát kilapogatjuk a kezünkkel, jobb és baloldalról is kb. 8-10 centimétert visszahajtunk, lelapogatjuk, majd a tésztát szorosan feltekerjük, mint a bejglit. Beletesszük az előkészített formába, egy ruhával letakarjuk és körülbelül egy óra alatt duplájára kelesztjük.

A sütőt ezalatt előmelegítjük 230 fokra, az aljába bekészítünk egy kisebb tepsit és azt is jól felforrósítjuk. A megkelt tésztát finoman lepermetezzük vízzel, rászórjuk a félretett magokat, megint lepermetezzük vízzel és egy pengével kb. 4 mm mély hosszanti bevágást ejtünk rajta. Ezután a formát a forró sütőbe toljuk. Az aljába bekészített edénybe beleöntünk kb. 2 dl forró vizet és a sütő ajtaját gyorsan becsukjuk. 15 perc után a hőt 200 fokra mérsékeljük, és a kenyeret további 30 percig sütjük. Az utolsó 15 percre kivesszük a sütő aljából a vizes edényt.

A sütőt elzárjuk, az ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal és a kész kenyeret 5 percig így hagyjuk a sütőben. Ezután rácsra tesszük hűlni és finoman lepermetezzük vízzel.


Nincsenek megjegyzések: