2016. június 7., kedd

Gluténmentes kovász

























Nagyon jó hír, gluténmentes lisztekből is lehet kovászt készíteni!
Pár évvel ezelőtt már próbáltam egyszer, csak hajdinából, de akkor az nem jött össze, így jegeltem a témát egészen mostanáig.
Az új próbálkozásom először cirokliszt és Nutri free kenyérliszt fele-fele arányú keverékéből készült. Nagyon biztató volt, 24 óra után már látszódtak az apró, gombostűfej nagyságú levegőbuborékok a masszában. A 7. nap végére egy gyönyörűen habos, kellemesen savanykás kovászt kaptam, amiből fantasztikusan szép és még annál is finomabb kenyeret sütöttem. Igen ám, de jöttek a facebook-on a megjegyzések, hogy a Nutri valószínűleg tartalmaz élesztőkivonatot. A Nutri Free magyarországi képviselőjétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy kilogrammonként 0,1 g élesztőkivonatot tartalmaz. Ez a mennyiség az EU jogszabályok szerint aromának számít. Aroma vagy sem, van benne, éppen ezért új kovász készítésébe kezdtem. Egy kedves tanács okán rizsliszt és amaránt liszt keverékéből.

Azért mutatom a cirok és Nutri Free Mix per Pane keverékéből készült kovászt. 24 órásan:



















És 7 naposan:















Kenyér belőle:




















Szerencsére a rizsliszt és amaránt liszt keverékéből ugyanilyen klassz kovászt sikerült készíteni. A módszer a hagyományos liszteknél bevált volt.

Az 1. nap üvegbe mértem 15 g rizslisztet, 15 g amaránt lisztet és 15 g langyos vizet. Alaposan elkevertem, az üveget lezártam és 24 órára a konyhapulton hagytam, mivel már kellően meleg, 24 fok volt a levegő hőmérséklete a házban.

24 óra elteltével, a 2. napon már látszódtak az apró buborékok, úgyhogy kivettem a kovászból 30 g-ot, adtam hozzá 15-15 g rizs - és amarántlisztet, valamint 30 g langyos vizet. Megint alaposan elkevertem, az üveget lezártam és 24 órára ismét magára hagytam. A kimaradt kovászt belesütöttem az aznapi kenyérbe, természetesen még élesztővel együtt.
















A 3. napon, újabb 24 óra elteltével megint kivettem a kovászból 30 g-ot, adtam hozzá 15-15 g rizs - és amarántlisztet, valamint 30 g langyos vizet. Megint alaposan elkevertem, az üveget lezártam és 24 órára ismét magára hagytam. A maradék ismét ment a kenyérbe, élesztő hozzáadásával.

A 4., 5., 6., és 7. napon az etetést már 12 óránként végeztem, reggel és este is megismételtem a szokásos módon. kivettem a kovászból 30 g-ot, adtam hozzá 15-15 g rizs - és amarántlisztet, valamint 30 g langyos vizet. Megint alaposan elkevertem, az üveget lezártam és 24 órára ismét magára hagytam. A maradékok ismét mentek az aznapi kenyérbe, élesztő hozzáadásával.
Őszintén szólva egyik nap kifelejtettem egy etetést, de a kovásznak meg sem kottyant.
A savanykás illat kicsit lassabban jött, lehet, hogy csak az amaránt erőteljes illata nyomta el, de végül azért megérkezett. Most, kb. a 10. napon nagyon kellemes az aromája.

A 7. napon sütöttem vele egy kenyeret, meg is kelesztette, de elég lassan, még több mint 4 óra kellett neki. Ma, 10. naposan már másfél óra alatt gyönyörűen megkelt a tészta és csodás kenyér sült belőle, vaslábasban.
Mutatom:




































A kenyér receptje holnap, egy új bejegyzésben jön.

Az elkészült kovászt most már "csak" életben kell tartani. Ami azt jelenti, hogy naponta kétszer meg kell etetni az eddigiek szerint. Amennyi a kovász súlya, ugyanannyi rizsliszt és amarántliszt keverékét és ugyanannyi langyos vizet kell hozzáadni. A kovásznak sűrűnek kell lennie, ha nagyon híg lenne, akkor a következő etetéskor egy kicsit kevesebb vizet kell hozzáadni.
Ha pár napig nem sütünk vele, akkor be kell tenni a hűtőbe. A következő sütés előtt egy nappal a hűtőben lévőből kell kivenni egy keveset és azt 2x megetetni sütés előtt, hogy kellően erős legyen.
Ha gyorsan kell kenyér és nincs idő a kovász felfrissítésére, akkor a hűtőből is lehet sütni a kovásszal, de ebben az esetben muszáj hozzáadni egy kevés élesztőt is.

7 megjegyzés:

barack007 írta...

Kedves Limara!
Igazán csinos kovász :) holnap indítom!
Várva várom a kenyér receptjét! Meseszépen fest a fényképen!
Köszönöm!
Kata

Névtelen írta...

Jajj de jó! Régóta gondolkodom én is a gluténmentes kovász készítésén:) Most kipróbálom. :)

Turning Point írta...

Számomra nem világos, hogy amikor kiveszel 30 grammot, akkor AZT eteted tovább, vagy ami az üvegben marad? Nyelvtanilag nem tudtam eldönteni a leírás alapján. :)

Limara írta...

kivettem az üvegből 30 g-ot, ADTAM HOZZÁ 15-15 g lisztet és 30 g vizet. a maradékot elsütöttem

Névtelen írta...

Nem tudom,jó lett-e így,nekem savanykás ízű és illatú a kovászom/kenyerem is. Vmit rosszul csináltam,vagy ennek ilyennek kell lennie? 10 g rizslisztet,10 g amarántot és 10 g gluténmentes kenyérpor keveréket használtam hozzá.
Köszönöm előre is a választ.

Névtelen írta...

Beírtam már egyszer a megjegyzésemet,nem értem,miért nem látom itt...azt írtam,hogy nekem savanyú ízű/illatú lett a kenyerem...vmit rosszul csináltam,vagy ennek ilyennek kell lennie?

Köszi a választ

Gabi

Limara írta...

nem szabadna neki,túlérhetett a kovászod. ez akkor van, ha nagyon eléhezik, vagy fázik