2016. március 17., csütörtök

Receptverseny a Budafoki élesztővel!







Süss bátran élesztővel!

Sokan ódzkodnak az élesztő használattól, pedig nem nehéz bánni vele, csak egy kis gyakorlat kell hozzá, és be kell tartani néhány alapszabályt. Hogy sokakat bátoríthassak, csatlakoztam a Budafoki Élesztő otthon sütést népszerűsítő kampányához, ahol praktikákat árulok el a helyes élesztő használatról, illetve zsűrizni is fogom a receptversenyre beérkező nevezéseket.


Az élesztő a tészta lelke

A kelt tészta nagyon régóta része az emberek táplálkozásának, már időszámításunk előtt is sütöttek élesztővel készült kenyeret, jóllehet akkor még nem voltak tisztában azzal, hogy milyen kémiai folyamatok játszódnak le a kelesztés során. Ma már tudjuk, hogy a könnyű, foszlós állagot és az enyhén édeskés ízt a fermentáció nevű folyamatnak köszönhetjük: az élesztő nem más, mint egy gomba, amely a liszt keményítőjéből származó cukrot felhasználva széndioxidot termel, ez a gáz kitágítja a gluténfehérjét a lisztben, és megkeleszti a tésztát. Vagyis az élesztő lényegében lélegezteti, feléleszti a tésztát – innen ered a neve is. De mit is tegyünk azért, hogy a mi tésztánk is életre keljen?

Tippjeim az élesztőhasználathoz


  • Tároljuk hűvösben (2 – 8 között), száraz helyen, becsomagolt állapotban.
  • Csak friss élesztőt használjunk, a szavatossági időn túl ugyanis az élesztő „kifullad”, nem fogja megkeleszteni a tésztánkat.
  • Legyen türelmünk a felfuttatáshoz: enyhén langyos (nem forró, kb. 36-38°C) tejbe tegyünk egy kanál (nem több!) cukrot és ebbe morzsoljuk bele az élesztőt és kicsit kavarjuk meg. Ha biztosra akarunk menni, egy csipetnyi lisztet is hinthetünk a tetejére. Ez után konyharuhával letakarva pihentessük langyos helyen, kb. 15 percig. Akkor van kész, ha teteje enyhén habos és pezseg.
  • Az élesztő sosem érintkezhet közvetlenül a sóval, mert az szétfolyatja a tésztát. A sót alaposan keverjük össze a lisztel, mielőtt hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.
  • A bátrabbak kísérletezhetnek kovász készítésével is, amivel isteni, gazdag ízű kenyerek készíthetők. Ez azonban viszonylag időigényes folyamat, egy lisztből, vízből és élesztőből álló keveréket több napig szobahőmérsékleten kell hagyni, időnként újabb adag vízzel és liszttel dúsítani, vagyis „etetni”. A végeredmény egy galuska sűrűségű, alkoholos illatú anyag lesz.
  • Az első kelesztés után ki kell ütögetni a tésztából a levegőt, így az élesztőgombák friss táplálékhoz jutnak és a megformázott tésztánk szebben fog kelni.
  • Ha omlós élesztős tésztát készítünk, akkor is bátran használjuk a friss élesztőt, kevés liszttel elmorzsolva, anélkül, hogy felfuttatnánk tökéletes eredményt kapunk.
  • Ha magas zsiradéktartalmú tésztát készítünk (pl. fánkot), a zsiradékot a dagasztás második felében dolgozzuk a tésztához, különben nehezen kel meg, mivel a zsiradék körbevonja a lisztszemeket, így az élesztő nem fér hozzá.

Süss bátran kenyeret és nevezz a receptversenyre

A házi kenyérsütés egy olyan élmény, amire hamar rá lehet érezni, és nagyon megéri, hiszen így tényleg csak az kerül bele a kenyérbe, amit szeretnénk. Ha még soha nem próbálkoztál, kezdd valami egyszerűbbel, böngéssz az oldalamon, és találd meg azt a receptet, ami tetszik. Ha pedig kezdesz belejönni az élesztővel való sütésbe, ne fogd vissza a kreativitásod! Variáld a hozzávalókat és próbálkozz saját ötletekkel. Ha pedig megvan egy tuti recept, küldd be a Süss bátran receptversenyre! Nevezhetsz sós, édes vagy gluténmentes finomsággal is. A beérkezett recepteket szakmai zsűri értékeli, akik között én is ott leszek, valamint a glutén-, tojás- és tejmentes ételeket készítő Maléna konyhája bloggere, és a 2015-ös „ország kenyerét” megalkotó Vajda Péter, a Pedró Pékség tulajdonosa. A legjobb receptek beküldői konyhai robotgépet, illetve botmixert nyernek, és természetesen minden díjazott megkapja a Limara Péksége Házi Pékek Alapkönyvét, hogy további inspirációt szerezzenek az otthon sütéshez.
A receptverseny a www.eleszto.hu/sussbatran oldalon érhető el, április 3-ig várják a nevezéseket.

1 megjegyzés:

Zsuzsa írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.