2016. március 7., hétfő

Kenyér rozskovásszal és kovászos öregtésztával


A szokásos rozskovászos kenyeret sütöttem, de most a formázás előtt a megkelt tésztából egy kb. 20-25 dkg nagyságú tésztát elvettem, fedeles dobozba zártam és betettem a hűtőbe. 
2 nappal később, amikor megint kenyeret kellett sütnöm ezt a kovászos öregtésztát is beletettem a tésztába, egy kevés friss, érett kovásszal együtt.

Hozzávalók:
  • 60 dkg BL 80 kenyérliszt
  • kb. 20 dkg kovászos öregtészta
  • 10 dkg érett rozskovász
  • 450 g langyos víz (aki fél a lágy tésztától használjon csak 420 g-ot)
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
Dagasztógép táljába mérjük a lisztet, hozzáadjuk az öregtésztát (közvetlenül a hűtőből), a rozskovászt és a langyos vizet. Elindítjuk a dagasztást, 4-5 percig alacsony fokozaton, majd 8-10 percig magasabb fokozatra kapcsolva. Lágy tésztát kapunk, de ilyennek kell lennie. A dagasztás utolsó 5 percében hozzáadjuk a sót, ezután kissé masszívabb lesz a tésztánk, mivel a só megköti a folyadékot.

Amikor készen vagyunk a dagasztással egy kelesztőtálba csorgatjuk az olajat és beletesszük a lágy tésztát. A tálat letakarjuk. 20-25 percenként meghajtogatjuk, úgy, mint itt.

Finoman belisztezzük a deszkát és a megkelt, hólyagos tésztát óvatosan ráfordítjuk.
Levágunk belőle egy kb. 20-25 dkg-os darabot, azt fedeles dobozba tesszük és a következő sütésig hűtőben tartjuk.

A tésztát megformázzuk és egy ruhával bélelt,liszttel alaposan meghintett kelesztőkosárba tesszük. A ruha lelógó széleivel betakargatjuk és szobahőmérsékleten (20-22 fokon) kb. másfél órán keresztül kelni hagyjuk. A sütőt közben előmelegítjük 240 fokra. Bekészítünk egy sütőkövet vagy egy sütőlemezt is.

Akkor sütésre kész a tésztánk, ha az ujjunkkal megnyomva már nem emelkedik vissza azonnal, vagy az összenyomkodott rész szakadozni kezd.

A megkelt tésztát közvetlenül a felforrósított sütőlemezre fordítjuk, vagy egy sütőlapátra és annak segítségével csúsztatjuk a felforrósított sütőkőre. A hőt visszavesszük 230 fokra.
Gőzös sütést választunk, ha gőzbevezetéses a sütőnk, akkor a legtöbb, kb. 2,5 dl vizet párologtatjuk el. Ha nincs ilyen funkciónk, akkor a bekapcsolt sütő aljába bekészítünk egy kisebb fém edényt és azt is jól felforrósítjuk. Amikor betoljuk a kenyeret ebbe az edénybe öntünk kb. 2,5 dl vizet. A sütés második felében, amikor a kenyerünk elkezd pirulni már nincs szükség erre a vizes edényre, ilyenkor gyorsan eltávolítjuk a sütőtérből.
Gőzös sütésnél érdemes légkeveréssel sütni, így a pára egyenletesen oszlik el.
A sütési idő 45-48 perc, végig 230 fokon. Ha világosabb héjat szeretnénk, akkor a sütési idő második felében mérsékelhetjük a hőt 200-210 fokra.

A kész kenyeret rácson hűtjük ki.


A kenyér éjszakai kelesztéssel is elkészíthető, de abban az esetben a kovászból elegendő 60-70 g-ot a tésztába tenni.

Nincsenek megjegyzések: