2015. április 12., vasárnap

Francia kenyér-francia film



Ma ezt a vékony héjú francia típusú kenyeret sütöttem. A Gemma felirat nem véletlen rajta. Ez a keresztneve a Gemma Bovery című film hősnőjének. A filmről csak annyit, hogy egy csendes normandiai faluban játszódik, ahova megérkezik Gemma és azonnal felkavarja a falu és elsősorban a helyi pék életét. 
A Csipet Kiadóval most 100 db mozijegyet adhatunk ajándékba a film bemutatójára a sütés szerelmeseinek. https://www.facebook.com/csipetkiado?fref=ts,

A filmről többet is megtudhattok itt: https://www.youtube.com/watch?v=4wZQEhm9w24

A kenyér receptje:

Kovász:
  • 10 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 10 dkg tk. rozsliszt
  • 2 dl víz
  • borsó nagyságú friss élesztő
A hozzávalókat alaposan elkeverjük, a tálat lefedjük és éjszakára a konyhapulton hagyjuk.

Tészta:
  • az összes kovász
  • 30 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 1,5 dl víz
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 5 g friss élesztő
Dagasztógép táljába mérjük az összes hozzávalót. 4-5 percig alacsony fokozaton majd további 12-15 percig magas fokozaton hólyagos, szép sima felületű tésztát dagasztunk. Cipót formázunk belőle és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. 30 percenként áthajtogatjuk kétszer, majd még 15 percig pihenni hagyjuk.
Ezután finoman lisztezett deszkára borítjuk, óvatosan téglalap formára igazítjuk. Két oldalról behajtjuk a széleket és alaposan lenyomkodjuk. Most fentről visszahajtjuk középig a tésztát és lenyomkodjuk, majd lentről is középre hajtjuk és alaposan lenyomkodjuk. Ezután félbehajtjuk és a széleket a tenyerünk párnázott részével alaposan összenyomkodjuk. Finoman megsodorjuk és liszttel meghintett kelesztőkosárba tesszük, fejjel lefelé. (ha nincs kosarunk, akkor vastagon hajtogatott abroszra tesszük, a ruha szélét pedig két oldalról felhúzzuk a tészta mellett).
1-1,5 órán keresztül kelesztjük, amíg duplájára nem kell. Akkor jó, ha az összenyomkodott része kissé megrepedezik.
Ezalatt a sütőbe bekészítjük a sütőkövet és 30-40 perc alatt 250 fokon jól átforrósítjuk. 
Ha nincs sütőkő, akkor egy nagy méretű tepsit forrósítunk fel 230 fokra.

A megkelt tésztát óvatosan egy pizzalapátra (vagy egy vékony falapra) fordítjuk, vízzel lepermetezzük, pengével bevágjuk és a sütőkőre (vagy tepsire) csúsztatjuk. Ha kövön sütünk, a hőt visszavesszük 220-230 fokra és a kenyeret kb. 45-50 perc alatt ropogósra sütjük.
Végül rácsra tesszük hűlni.

Videó segítség a formázáshoz....

























4 megjegyzés:

Lidike írta...

Húúú ez nagyon jól néz ki :D Azt szeretném kérdezni, hogy a kelesztésnél az "áthajtogatjuk kétszer" kifejezés pontosan mit takar? Köszönöm!

barack007 írta...

Kedves Limara! Megsütöttem és csodafinom!!! :) köszönjük a receptet!
Kata

Beáta Morál Tánczos írta...

én már nagyon sokszor megsütöttem nálunk ez a kedvenc olykor hogy kicsit változatosabb legyen magokat teszek bele, most legutóbb lenmag, szezám mag, köménymag,hajdina pehely ,pirítva a magokat, és bulgur valamint búzacsíra nagyon nagyon finom.

Julcsi írta...

Kedves Limara!
Van az a SÜTŐKŐ, amit említesz a receptben, és az igazipizza.hu oldalra visz, ahol van róla leírás, de kíváncsi vagyok a véleményedre.
Tényleg annyira szuper, ahogy leírják?
Mivel másabb a sütőkövön sült kenyér, mint hagyományosan, tepsin van vaslábasban sült?
Esetleg van egy-két tipped a használatához?
Köszönöm!
Üdvözlettel: Julcsi