2015. január 30., péntek

Cseh zsemlék maradék krumplipürévelMaradék krumplipüréből általában kenyeret szoktam sütni, de most inkább péksüteményre vágytunk.
Szeretem ezeket a kis fonott zsemléket, dekoratívak és nagyon jó kis szendvicseket lehet készíteni belőlük.
Ezek a zsemlék öregtésztával és kovásszal készültek, hozzáadott élesztő nélkül. Ha nincs kovász, akkor helyette 1 dkg friss élesztőt kell a tésztába tenni. A folyadék mennyisége ekkor kicsit több, kb. 2 dl, ha kovásszal készül, akkor 2-3 evőkanállal kevesebb...

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 2 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 170 g burg. püré
  • 300 g öregtészta
  • 100 g kovász (vagy helyette 1 dkg friss élesztő)
  • 1 tojás
  • 50 g olaj
  • kb. 2 dl víz (vagy tej)
A dagasztógép táljába mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide tesszük a kisebb darabokra tépkedett öregtésztát (egyenesen a hűtőből), a kovászt (egyenesen a hűtőből) vagy helyette az élesztőt, a tojást, a burgonya pürét, az olajat és a vizet, amiből egy keveset visszatartunk. 
Elindítjuk a dagasztás programot. Lassú fokozaton 5-6 percig, majd magasabb fokozatra kapcsolva még 15 percig dagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha a tésztánk szép sima, fényes felületű és már nem ragad a tál oldalához-aljához.
Kikapcsoljuk a gépet és a tálat letakarjuk. A tésztát 30 percen keresztül kelni hagyjuk.
Finoman belisztezünk egy deszkát, vagy a munkapultot, és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk.
12 egyforma darabba vágjuk. A darabokat egyesével gömbölyítjük:
Letakarjuk és kb. 15 percen keresztül megint kelni hagyjuk.
Ezután a kis cipócskákat egyesével kilapogatjuk a tenyerünkkel. Fentről és lentről is visszahajtjuk középig, alaposan lenyomkodjuk, majd fentről kezdve szorosan feltekerjük. Ezután kb. 55 cm hosszúságú rudakat sodrunk belőlük.

Megformázzuk a zsemléket, úgy, mint itt, majd sütőpapíros tepsire fektetjük. Egy tepsire 6-6 zsemlét teszünk.Letakarjuk és 30 perc alatt újra kelesztjük. A sütőt ezalatt 200 fokra előmelegítjük.

Felverünk egy egész tojást és a zsemléket vékonyan megkenjük. A tetejére szezámmagot szórunk és a tepsit a forró sütőbe toljuk. A sütési idő kb. 20-25 perc.
Végül a kisült zsemléket rácsra szedjük és kihűtjük.

Nincsenek megjegyzések: