2014. november 5., szerda

Ropogós bagett



Nem egy pikk-pakk összerakott bagett, az biztos, de cserébe isteni ropogós a héja és csodásan puha, nagy lyukacsos a bélzete.
A tészta nem tartalmaz hozzáadott élesztőt, kovász és öregtészta van benne kelesztő anyagnak, méghozzá most több öregtészta és kevesebb kovász a pihe-puha bélzet érdekében. Több lépcsőben készült, először a lisztet és a folyadékot kevertem el, hagytam, hogy a lisztszemek felszívják a folyadékot, megduzzadjanak és csak utána adtam hozzá a kelesztő anyagokat, majd a legvégén a sót. Ezt a módszert autolizálásnak hívják, egy francia pékmester nevéhez fűződik.
Néhány nappal ezelőtt nálam járt egy kedves pék ismerősöm, persze elméletben dagasztottunk is, megbeszéltük ezt a módszert és jót nevettünk azon, hogy rendszeresen kifelejtettem a sót a tésztából eleinte. Most már megtanultam jobban figyelni rá, de tényleg érdemes nagyon szem elé készíteni, nehogy kimaradjon.
Az autolizálásról, más néven pihentetésről, legtöbbet Meggie Glezer Kenyérsütés mesterfokon című könyvéből lehet megtudni. A lényege, hogy először a lisztet és a folyadékot keverjük el, majd pihentetjük. A pihentetés alatt a glutén magától átalakul, mivel a többi hozzávaló nincs benne. A kovász vagy az élesztő ugyanis savasítja a tésztát, a só keményíti, ezek hiányában a liszt jobban megduzzad, a sikér jobban átalakul, emiatt rövidül a dagasztási idő és a tészta nyújthatóbbá válik. A végeredmény pedig egy fehérebb, puhább, ízletesebb bélzet. Bonyolultul hangzik? Elsőre biztosan, de nem baj, érdemes kipróbálni és megtapasztalni.
A kovászos tésztáknak sokkal jobb, ha visszagyúrás helyett hajtogatjuk ( erről már többszőr írtam), ugyanis a hajtogatás folyamán a sikérháló kevésbé sérül, így a sikérfejlődés erőteljesebb lesz. Ezzel a módszerrel a dagasztási idő tovább csökkenthető. A végeredmény egy ízletesebb, nagy lyukacsos bélzetű kenyér.
Szóval, ennél a bagettnél mindkét módszert bevetettem és persze most sem bántam meg.

Hozzávalók:

  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 3 dl víz
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. olaj

Első lépésként alaposan összegyúrjuk a lisztet és a vizet. Én dagasztógépet használtam, addig működtettem, amíg a liszt és a víz összeállt egy gombóccá. Eleinte úgy tűnik, hogy kevés a víz, de nem kell többet hozzáadni, szépen össze fog állni.
Ezt a tésztát 15-20 percre magára hagytam, pihentettem.
Ezután a dagasztótálba mértem az öregtésztát és a kovászt. Újból elindítottam a gépet, 2 percig alacsony fokozaton, majd 6-7 percig magas fokozaton hagytam dolgozni. Most meg úgy tűnik, hogy túl lágy a tészta, de nem, nem kell lisztet adagolni hozzá!
Végül hozzáadtam a sót és még 1-2 percig dagasztottam a tésztát.
Fogtam egy nagyobb, fedeles műanyag dobozt, beleöntöttem a 2 kanál olajat, elkentem és beletettem a tésztát. Rátettem a doboz fedelét és 30 percig pihenni hagytam.
30 perc után következett a hajtogatás. Levettem a doboz fedelét és a tészta felső szélét visszahajtottam a közepéig, kissé lenyomtam, majd a tészta alsó szélét is felhajtottam a közepéig és lenyomtam. Ezután két oldalról is megismételtem ugyanezt. Végül óvatosan megfordítottam a tésztát. Rátettem a dobozra a tetejét és megint 30 percig pihentettem.
Ezután következett a második hajtogatás, pont úgy, mint az első. Most 20 percig hagytam pihenni.
Amikor letelt az idő finoman lisztezett felületre fordítottam a tésztát, óvatosan téglalap formára igazítottam, majd először hosszában elfeleztem, utána a két darabot 4-4 egyforma részre vágtam.
A nyolc tésztacsíkot egyesével ismét hajtogattam. Magam elé vettem egyet, fentről lehajtottam középig, lenyomtam, majd lentről is középig, azt is lenyomtam, végül félbehajtottam.
letakartam őket egy fóliával és 10 percig pihenni hagytam.



















Ezután következett a bagett formázás. Fogtam egy tésztát, a tenyeremmel kissé kilapítottam, két oldalról a széleket behajtottam:




majd fentről lehajtottam a közepéig és lenyomkodtam.


Most lentről a közepéig, azt is lenyomkodtam. Ezután fentről hajtottam le a közepéig, lenyomkodtam, majd megint fentről, most már teljesen. A széleket lenyomkodtam és a tésztát a kelő hosszúságúra sodortam, a két végét egészen elvékonyítottam.





Egy vastagabb abroszt több rétegben összehajtottam, beliszteztem és a megformázott tésztákat sorban ráfektettem. minden tészta után felhúztam az abroszt a következő előtt.


Egy fóliával letakartam és 50 percig kelni hagytam.
A sütőt ezalatt 200 fokra előmelegítettem, egy nagyobb sütőlemezt is bekészítettem. Az aljába pedig egy kisebb fém tepsit is betettem.
A megkelt tésztából négyet egy fa lap segítségével a forró tepsire emeltem. Ha nincs ilyen fa lap nem baj, egy vastagabb kartonlap (például egy cipős doboz teteje a széleket levágva) is tökéletes erre a célra.
A tésztákat pengével bevágtam és a tepsit a forró sütőbe toltam. A bekészített fém edénybe kb. 1 dl forró vizet öntöttem. Kb. 20-25 perc alatt sültek ropogósra. A sütés végén, amikor elkezdtek színesedni és a tepsiből is elpárolgott a víz a sütő ajtaját egy pillanatra kinyitottam, hogy az akkor már felesleges gőz távozni tudjon.
Ezután a másik 4 bagettet is kisütöttem.
Rácson hűtöttem ki őket.

Bonyolultabb volt leírni, mint elkészíteni, erre esküszöm, érdemes elkészíteni a kissé hosszadalmasabb munkafolyamatok ellenére!

A fotók minőségéért elnézést kérek, késő este készültek lámpafénynél, amint lehet jobb minőségre cserélem őket!




















2 megjegyzés:

eszkis írta...

Nagyon jó videó a bagett formázásáról:
http://sfbi.com/shaping-baguettes.html

Zita írta...

Kedves Limara!

A tanácsod szeretném kérni bagett sütéssel kapcsolatban.
Mi lehet a probléma, ha sütés közben a bagett oldala szétreped?
Túlkelesztem a tésztát? Esetleg a sütés módja nem megfelelő?
Már egy jó párszor próbálkoztam - bagettsütő formába - és mindig ez lesz a "baj" vele!
Ízre, állagra elégedett vagyok vele, de a külleme lehetne szebb.
Válaszod előre is köszönöm!!!