2014. október 15., szerda

Melegszendvics zsemle



Szuper gyors, nagyon finom vacsora. Kell hozzá egy egyszerű pizzatészta (persze aki szeretné, az megvariálhatja egy öregtésztás változatra is), kell hozzá bármi, amit szeretünk a melegszendvicsen, sajt, sonka, kolbász, bacon, gomba, kukorica, stb..... Legjobb benne, hogy akár az összes zsemlét más-más ízűre készíthetjük. 

Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 tk. só
  • 3 ek. olaj
  • 3 dl víz
  • 2 dkg friss élesztő
Tálba mérjük az összes hozzávalót és egy könnyű, de nem ragacsos tésztát dagasztunk belőle, de nyugodtan rábízhatjuk a dagasztógépre vagy a kenyérsütőgép dagasztó programjára is a munkát. 
A bedagasztott tésztát tálba tesszük, letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk.
Ezután finoman lisztezett felületre borítjuk, 10 egyforma részre osztjuk és egyesével gömbölyítjük őket. letakarjuk és 10 percig kelni hagyjuk.
Amíg kelnek előkészítjük a tölteléknek valót.
A megkelt zsemléket egy éles késsel bevágjuk, úgy, mint amikor kisült zsemlét vágjuk keresztbe szendvicskészítéshez, de a legvégét egyben hagyjuk.  Kinyitjuk és a kezünkkel kissé kilapítjuk. Az egyik felére rátesszük a tölteléket, ráhajtjuk a másik felét és kissé összenyomjuk a széleket. Ezután zsemle formára sodorjuk a tenyerünk között.
















Sütőpapíros tepsire ültetjük, letakarjuk és kb. 20 percig kelni hagyjuk. 
A sütőt ezalatt  180 fokra előmelegítjük.
A megkelt zsemléket vízzel alaposan lepermetezzük, megszórjuk reszelt sajttal és a forró sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
Langyosan tálaljuk saláta és majonéz vagy ketchup kíséretében. 





3 megjegyzés:

Medora írta...

Milyen praktikus, hogy egyszerre sül meg, nem kell külön-külön sütögetni. Nálunk mindig AZONNAL kell a vacsi.

Unknown írta...

Kedves Limara!

Már jó ideje lelkes olvasója vagyok blogodnak, ma kezdtem el sajátomat. Már jópár dolgot megsütöttem tőled. Ma este épp a melegszendvicszsemlét, aminek nagy sikere volt. Blogomban a rád való hivatkozást remélem jól készítettem, és nem sértem jogaidat. Itt van kép a zsemlékről, és az öregtésztás, kovászos kenyérről. http://cicanyu.blogspot.hu/

Limara írta...

Medora! Köszönöm! :) Az azonnal ismerős! :)

Cicaanyu! gyönyörűek a szemlék, gratulálok, a blogodhoz is! :)